Sluiten

Zoeken.

Waarom Palestijnen de Gazastrook ontvluchten

Door Khaled Abu Toameh - 

29 november 2021

Waarom Palestijnen de Gazastrook ontvluchten

Een tragedie die onlangs de Gazastrook trof heeft opnieuw het lijden van de Palestijnen onder het bewind van Hamas, de door Iran gesteunde groepering, laten zien. De tragedie dient ook als een herinnering aan de dubbele standaarden van de internationale als het gaat over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Denk daarbij in het bijzonder aan de obsessie voor Israël en de neiging om elk vergrijp aan Palestijnse kant te negeren.

Vermissing

Volgens berichten uit de Gazastrook worden ten minste drie Palestijnen vermist. Zij ontvluchtten het door Hamas gecontroleerde kustgebied en raakten vermist nadat hun boot voor de kust van Griekenland en Turkije is gekapseisd. De drie behoorden tot tientallen Palestijnen die op zoek zijn naar een beter leven, weg van de onderdrukking en corruptie van Hamas. Eén van de slachtoffers werd geïdentificeerd als de 25-jarige Anas Abu Rajileh; een ander was Nasrallah al-Farra.

Het incident trok veel aandacht onder de Palestijnen vanwege een audio-opname van één van de Palestijnse emigranten op de boot. In de opname - een spraakbericht dat hij aan zijn moeder in de Gazastrook stuurde - vertelt de jongeman zijn moeder dat één van zijn vrienden is verdronken. Hij vraagt haar om de familie van zijn vriend op de hoogte te brengen. "Moeder," zegt de man, "we verdrinken en de vissen eten ons op."

Gevlucht

Veel jongeren uit de Gazastrook die in staat zijn genoeg geld te sparen of veilig te stellen, zijn de afgelopen jaren via Turkije en Griekenland naar andere landen gevlucht. Naar verluidt betalen ze duizenden dollars smeergeld aan Hamas-functionarissen, Egyptische grenswachten en smokkelaars om hen te helpen de Gazastrook te verlaten en een nieuw leven te beginnen in Europa en andere landen. Uit een opiniepeiling die vorig jaar door de Al-Aqsa Universiteit in de Gazastrook werd uitgevoerd, bleek dat 51% van de jongeren in Gaza bereid zou zijn te emigreren als zij daartoe de kans kregen. Meer dan 80% verklaarde dat de voornaamste reden waarom zij de Gazastrook willen verlaten economische factoren zijn.

Uit de peiling bleek met name dat 73% van de ondervraagden van mening is dat wanneer Hamas en Fatah, onder leiding van PA-president Mahmoud Abbas, zouden ophouden met elkaar te bevechten, de jonge Palestijnen niet zouden overwegen te emigreren. Hamas en Fatah zijn sinds 2007 met elkaar in oorlog. Destijds pleegde Hamas een gewelddadige staatsgreep tegen de PA, gooide PA-functionarissen van de bovenste verdiepingen van hoge gebouwen naar hun dood en greep de controle over de Gazastrook.

Het is niet duidelijk hoeveel Palestijnen de afgelopen jaren uit de Gazastrook zijn gevlucht. Sommige rapporten schatten dat meer dan 40.000 Palestijnen erin geslaagd zijn om tussen 2014 en 2020 te vertrekken. Andere rapporten schatten het cijfer op meer dan 70.000. De Palestijnen uitten in de peiling hun bezorgdheid. Ze gaven aan dat veel van de emigranten universitair afgestudeerden en professionals zijn. Het zouden vooral medische artsen zijn die liever in Europese landen werken en leven, en niet onder Hamas.

Tragisch

"De verdrinkingsincidenten van jonge mannen tijdens de emigratiereizen maken de families van de immigranten ongerust," meldde de Arabische krant Al-Quds Al-Arabi. "Tegelijkertijd toont de verdrinking de omvang van de tragedie ervaren door de bewoners van de Gazastrook, die de beste van zijn zonen dwingt om te emigreren."

Het laatste incident leidde tot een golf van protesten door vele Palestijnen, die naar verschillende sociale media platforms gingen om hun schok en ongeloof over de tragedie uit te drukken en de Hamas leiders aan de kaak te stellen voor hun falen om de levensomstandigheden van hun volk te verbeteren.

De afgelopen jaren zijn er zo'n 40.000 tot 70.000 Palestijnen uit de Gazastrook gevlucht, waaronder vooral universitair afgestudeerden en professionals.

Verwijzend naar de weelderige levensstijl van de meeste Hamas-functionarissen in de Gazastrook en in het buitenland, klaagden veel Palestijnen dat terwijl de vissen de arme emigranten opeten, de Hamas-leiders blijven genieten van de beste vis en zeevruchten die in Qatar en de Gazastrook worden aangeboden.

‘We want to live’

Toen ze van de tragedie hoorden, lanceerden andere Palestijnen een hashtag op Twitter, getiteld "We Want to Live," waarin ook zij Hamas verantwoordelijk hielden voor de hoge werkloosheid en armoede in de Gazastrook. Sommige gebruikers van sociale media gaven ook de Fatah-factie van Abbas de schuld van hun voortdurende ellende, vanwege de voortdurende rivaliteit met Hamas.

"De Hamas-regering doet niets om de mensenlevens daar te veranderen," schreef de Palestijnse journalist Walid Mahmoud. "Tel daarbij op dat de media hier niet over praten en ik geloof dat ze hier ook niet over zullen praten." Mahmoud, die afkomstig is uit de Gazastrook, legde uit dat de hashtag "We Want to Live" de mate weerspiegelt waarin de bevolking van Gaza verontwaardigd is over "de stompzinnigheid van de regerende Hamas-regering."

Verwijzend naar de corruptie en apathie van Hamasleiders ten opzichte van het lijden van hun volk, onthulden sommige Palestijnen dat de zonen van Hamasleiders elkaar tickets naar de Egyptische badplaats Sharm a-Sheikh cadeau deden. Een Palestijnse man uit de Gazastrook, die zijn naam niet bekendmaakte, plaatste een video waarin hij een vernietigende aanval op de Hamasleiders lanceerde en hen beschuldigde van het vernietigen van de toekomst van jonge mensen. "Als onze leiders niet om ons geven, is dit een ramp... De mensen sterven; ze verhongeren. De levens van de mensen zijn verwoest. De jonge mannen sterven, en de vissen eten hen op. De Hamas-leiders en hun zonen zijn niet beter dan ik en mijn kinderen."

Verantwoordelijkheid

Blijkbaar zijn de twee miljoen Palestijnen die onder het bewind van Hamas leven tot de conclusie gekomen dat het Hamas is, en niet Israël, die verantwoordelijk is voor hun ellende. Te oordelen naar de reacties van de Palestijnen op de laatste tragedie met de migranten, is het duidelijk dat veel Palestijnen begrijpen wat de meeste anti-Israël activisten niet begrijpen: Hamas geeft voorrang aan de productie en het smokkelen van wapens boven het verschaffen van werk aan werklozen en het bijstaan van degenen die in armoede leven.

Hamas had van de Gazastrook het Singapore van het Midden-Oosten kunnen maken. In plaats daarvan koos Hamas ervoor om de Gazastrook te veranderen in een centrum voor jihad (heilige oorlog) tegen Israël.

Ghanem Nusseibeh, een Palestijnse moslim die behoort tot de oudste Arabische familie in Jeruzalem, merkte op: "In de afgelopen 15 jaar heeft Hamas Gaza van kwaad tot erger gemaakt. De Gazanen zijn een volk onder een meedogenloos islamitisch regime dat gegijzeld wordt door stagnerende beleidsmaatregelen die alleen de belangen dienen van Hamas en hun wereldwijde islamistische bondgenoten. Als de internationale gemeenschap Gaza zou kunnen helpen bevrijden van dergelijke krachten, zouden zij de Gazanen kunnen helpen een Dubai aan de Middellandse Zee of een nieuw Singapore te creëren."

Hamas heeft Gaza in de afgelopen 15 jaar van kwaad tot erger gemaakt.

— Ghanem Nusseibeh

Als de Palestijnen in de Gazastrook inderdaad zo wanhopig zijn, zou het hun betamen Hamas omver te werpen en een einde te maken aan haar ijzeren bewind over de Gazastrook. Toch blijft Hamas afwijkende meningen de kop indrukken en zijn critici intimideren. Bovendien blijft Hamas populair bij veel Palestijnen, niet alleen in de Gazastrook, maar zelfs op de Westelijke Jordaanoever. De reden dat Hamas zo populair is, is dat veel Palestijnen haar oproep tot de eliminatie van Israël steunen.

Het zou nuttiger zijn als de Palestijnen die de Gazastrook ontvluchten thuis zouden blijven en hun energie zouden steken in het verwijderen van Hamas uit de macht, zelfs als die verwijdering een zware prijs zou kosten. Dat is de enige manier om de problemen in Gaza op te lossen.

Israël de schuld geven van alles wat mis is in de Gazastrook kan velen in de VS, Canada, Europa en het VK voor de gek houden. Maar de Palestijnen die Gaza ontvluchten en hun achtergebleven families kennen de waarheid - dat het Hamas is die hen naar de afgrond heeft gebracht, inclusief de zee waarin ze nu verdrinken.

Dit artikel verscheen eerder op de website van World Israel News.

Theo and Khaled Abu Toameh

De auteur

Khaled Abu Toameh

Khaled Abu Toameh is een Arabisch-Israëlische journalist.

Doneren
Abonneren
Agenda