Sluiten

Zoeken.

"Waar word jij blij van?"

Door Roger van Oordt - 

28 oktober 2021

Dode Zeerollen

Onlangs mocht ik voor een tienerclub in Amersfoort een ‘praatje’ houden over blijdschap. Waar word jij blij van? Een bijzondere gebeurtenis waar we als christen en Jood vreugde uit kunnen putten, is voor mij de bijzondere ontdekking van de Dode Zee-rollen bij Qumran in Israël.

Het geeft zo’n vreugde te weten dat Gods Woord betrouwbaar is. We kunnen heen en weer geslingerd worden door allerlei slimme theorieën, maar er is eigenlijk maar één bron van alle waarheid: de Bijbel. Gods Woord dat onder ons gewoond heeft in onze Heiland en waardoor wij de God van Abraham, Izaak en Jacob hebben leren kennen. Je kan blij worden van de betrouwbaarheid van de Heilige Schrift.

'Toeval'

De Dode Zee-rollen werden in 1947 bij ‘toeval’ ontdekt toen een herdersjongen een steentje in een van de grotten gooide om een verdwaald schaap naar buiten te lokken en daarbij het geluid van brekend aardewerk hoorde. De oude rollen, gevonden op vierhonderd meter onder de zeespiegel, hadden bijna tweeduizend jaar ongeschonden overleefd in het gortdroge klimaat, en werden waarschijnlijk verstopt door Joodse gelovigen uit angst voor plunderende Romeinen.

Naast vele fragmenten uit de Bijbel werd een complete boekrol van Jesaja gevonden, geschreven op perkament. Deze boekrol was zeshonderd jaar ouder dan alle andere handschriften van de Bijbel die in bibliotheken en musea beschikbaar waren en toch was er inhoudelijk geen enkel verschil. De Tenach wordt met de hand geschreven en het is een wonder hoe nauwkeurig dit werd en wordt gedaan.

Hoe bijzonder is het, dat de boekrollen in 1947 gevonden werden, het jaar waarin de VN de Joden een eigen staat toestonden.

Aan het volk Israël zijn de woorden van God toevertrouwd en ze waren en zijn er zuinig op. Toen in de 19e eeuw kritiek op de Bijbel ontstond, richtte die zich onder andere op de betrouwbaarheid van het overschrijven. De ontdekking van de Dode Zee-rollen heeft de aannames van veel overschrijffouten en toevoegingen echter gelogenstraft.

God is trouw

Hoe bijzonder is het, dat de boekrollen in 1947 gevonden werden, het jaar waarin de VN de Joden een eigen staat toestonden. God gaf Zijn Woord als het ware opnieuw aan Israël. Grote delen van de Psalmen, maar ook de boekrol Jesaja. De profeet die mocht profeteren over de Messias, Zijn lijden en sterven en het komende Koninkrijk, maar ook over de terugkeer van Israël uit de vier hoeken van de aarde (Jesaja 43:6).

Als ik hieraan denk, word ik blij. God is trouw aan Zijn Woord en brengt Zijn volk thuis. Daar mogen u en ik getuige van zijn en ook bij betrokken worden.

Roger van Oordt

De auteur

Roger van Oordt

Roger van Oordt is honorair consul van de staat Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda