Sluiten

Zoeken.

Waar komt het wereldberoemde Rummikub eigenlijk vandaan?

Door Joanne Nihom - 

3 september 2021

Waar komt Rummikub vandaan

Afgelopen week kreeg ik van vrienden het spel Rummikub cadeau. Voor de zwoele zomeravonden. En ook voor de naderende winter, want het is hier altijd vroeg donker met lange avonden. Ik ken het spel uit Nederland. Maar wist u dat het van origine Israëlisch is?

Adi Golad

Adi Golad zorgde ervoor dat het spel tot een van de meest verkochte gezelschapspellen van Nederland behoort. Geboren in Israël, waar hij studeerde voor werktuigbouwkundig ingenieur, kwam hij, via een vriend, toevallig in aanraking met Rummikub. In 1981 nam hij het spel mee voor familie in Nederland, en al snel bleek dat ook vrienden en kennissen er enthousiast over waren. Voor een volgende vakantie in Nederland was er dan ook een lange lijst met orders. Adi zag er wel brood in om het spel in Nederland te gaan verkopen en benaderde de uitvinder en fabrikant Ephraim Herzano.

Herzano was niet al te enthousiast. Al vele Nederlandse speelgoedfabrikanten waren Adi voor gegaan, echter zonder succes.

Adi besloot de gok toch te wagen. Hij verkocht zijn auto, kocht van het geld een groot aantal Rummikub spelen en reisde met vrouw en spelen naar Nederland. Maar het bleek niet zo makkelijk te zijn, als hij had gehoopt. Alleen de Bijenkorf was geïnteresseerd en bleef lange tijd zijn enige klant. Adi wist echter niet van opgeven en besloot het spel letterlijk aan de man te brengen. Hij stond op markten en campings, overal waar veel mensen waren. Ook dit was niet heel succesvol, maar Adi hield vol.

En na een jaar begon er plotseling vraag te ontstaan en werd het spel een groot succes en zelfs één van de best verkochte spelen in Nederland. Wedstrijden werden georganiseerd, en er ontstonden Rummikub clubs.

Rummikub is een spannend spel, waarin een combinatie van geluk en strategisch inzicht voor mooie momenten kan zorgen. Het gaat erom zo snel mogelijk alle stenen die op je opzetplankje staan weg te spelen, door  series of slimme combinaties van gekleurde cijfers op het speelveld neer te leggen.

De nummers op de stenen lopen van 1 tot 13 en hebben 4 verschillende kleuren: rood, blauw, geel en zwart. Wie het eerste zijn stenen op het speelveld heeft, is de winnaar.

Wereldberoemd

In 1983 werd Rummikub In Nederland verkozen tot beste spel van het jaar. Vandaag wordt het nog steeds verkocht en het wordt gespeeld door jong en oud. Het is inmiddels ook over de hele wereld bekend.

Een superleuk spel, maar ik ben een slechte verliezer, dus of ik er mijn avonden mee ga doorbrengen?  Ik ben bang van niet.

bekijk ook deze video over de oorsprong van Rummikub:

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda