Sluiten

Zoeken.

Vredesproces dood na nieuwe antisemitische opmerking van Abbas

Door Yochanan Visser - 

19 augustus 2022

Mahmoud-Abbas-Flash90-25-juli-2019-1024x576

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas op archiefbeeld. Foto: Flash90

De kans op hernieuwing van het vredesproces tussen Israël en het Palestijnse leiderschap in Ramallah lijkt definitief verkeken. Dit nadat de leider van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas tijdens zijn bezoek aan Berlijn een nieuwe antisemitische opmerking maakte. Hieronder kunt u lezen wat er precies gebeurde.

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas bezocht Duitsland op dinsdag en haalde zich de woede op de hals van de Israëlische regering en een gedeelte van het Duitse publiek. Dit nadat Abbas beweerde dat Israël 50 keer een Holocaust had uitgevoerd op de Palestijnse Arabieren. Abbas maakte de opmerking in reactie op een vraag hoe hij aankeek tegen de moord op 11 Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 nu precies vijftig jaar geleden.

Geen directe reactie

De monsterleugen, zoals de Israëlische Premier Yair Lapid Abbas’ bewering noemde, lokte geen directe reactie uit van de Duitse Kanselier Olaf Scholz. Dit werd hem kwalijk genomen door sommige Duitse journalisten die zeiden dat “Scholz er hier niet goed uitzag” en dat hij weg had moeten lopen toen Abbas zijn opmerking maakte. De Duitse Kanselier leek eerst aanstalten te maken om te reageren op Abbas’ bewering, maar besloot klaarblijkelijk om ‘diplomatiek’ te blijven en zweeg dus. Later gaf Scholz wel een toelichting in een Twitter bericht naar de krant Bild. De Duitse leider zei dat hij Abbas’ opmerkingen “walgelijk” vond, en dat “voor Duitsers iedere relativering van de Holocaust niet tolerabel en niet accepteerbaar was”.

Abbas ging overigens niet in op de vraag over de terreuraanslag op Israëlische atleten in München 1972 die door Palestijnse terroristen van de Black September beweging werd uitgevoerd en begon in plaats daarvan Israël hevig te bekritiseren. Israël zou “50 slachtingen” hebben aangericht onder de Palestijnse bevolking, “50 bloedbaden en 50 keer de Holocaust”.

Het antisemitische verleden van Abbas

Op woensdag leek Abbas zijn bewering over de Holocaust op de Palestijnse bevolking terug te nemen, maar hij maakte geen aanstalten om zijn excuses aan te bieden. De bejaarde Palestijnse leider gaf via het persbureau WAFA een verklaring af waarin hij verzekerde (!) dat “de Holocaust de meest afschuwelijke misdaad in de moderne geschiedenis van de mensheid was”. Abbas legde uit dat het niet zijn bedoeling was geweest om de Holocaust te ontkennen, maar ging vervolgens door om Israël opnieuw te beschuldigen van “bloedbaden en wreedheden die nog altijd door gingen”.

Het was niet de eerste keer dat de Palestijnse leider schandelijke opmerkingen maakte over de Holocaust, of Shoah (ramp) in het Hebreeuws. In 2018 zei Abbas dat de Holocaust niet veroorzaakt was door antisemitisme, maar door de Joden zelf die vanwege hun sociale opstelling de volkerenmoord hadden uitgelokt. De Joden zouden door hun inhaligheid in financiële transacties de haat van de Duitsers hebben veroorzaakt volgens de Palestijnse leider. Ook in dit geval leek hij later terug te krabbelen na een storm van internationale protesten. Zijn verklaring op woensdag leek als twee druppels water op degene die hij afgaf na zijn opmerkingen in 2018.

Dezelfde Abbas promoveerde in 1982 aan een universiteit in Moskou op een doctorale thesis getiteld: ‘De andere kant, de geheime relatie tussen het nazisme en zionisme’. In de thesis deed Abbas een poging om te bewijzen dat de Joden hadden samengezworen met nazi’s om de staat Israël te kunnen stichten en ontkende dat er zes miljoen Joden waren vermoord door het Hitler regime.

Premier Lapid woedend

Premier Yair Lapid, zelf een tweede generatie Holocaust slachtoffer, gaf na Abbas’s opmerkingen over de 50 Holocausts die Israël zou hebben uitgevoerd, een verklaring uit waarin hij in scherpe bewoordingen de opmerkingen van de Palestijnse leider veroordeelde. Lapid noemde Abbas’ beweringen een “monsterlijke leugen” en een “morele schande”. “De geschiedenis zal hem nooit vergeven”, schreef Lapid op Twitter. Eerder had ex-premier Naftali Bennett al uitgelegd dat hij en Lapid hadden besloten om Abbas niet te ontmoeten vanwege zijn ontkenningen van de Holocaust en vanwege de doorlopende betalingen van de salarissen van Palestijnse terroristen die gevangen zitten in Israëlische gevangenissen. Ook de demissionaire Israëlische Minister van Defensie Benny Gantz, die Abbas op eigen initiatief wel een aantal keren ontmoette, nam afstand van Abbas. Gantz noemde Abbas’ opmerkingen “schandelijk, vals, en een poging om de geschiedenis te verdraaien en te herschrijven”.

Palestijnse lof

Palestijnse functionarissen, en dan vooral die van Fatah - de politieke beweging van Abbas -, prezen echter de leider van de Palestijnse Autoriteit. Fatah plaatste een foto van Abbas op Facebook met het onderschrift: “ Mijnheer de President, u bent sterk! Ga door met God’s zegen en wees gerustgesteld, wij zijn trots op u en staan allen achter u”.

Andere Fatah-functionarissen beweerden dat Abbas’ opmerkingen waren bedoeld om de aandacht van de wereld weer te vestigen op “het lijden van het Palestijnse volk dat een verontschuldiging verdient voor de wandaden die tegen hen worden aangericht”. Officials van de PLO bleven ondertussen beweren dat Abbas de waarheid had gesproken en dat zijn woorden “de positie van het Palestijnse volk weer hadden gegeven”.

De apartheidleugen

Tijdens de persconferentie in Berlijn met Scholz, betichtte Abbas Israël ook weer van het voeren van apartheidspolitiek ten opzichte van de Palestijnse bevolking. Deze opmerking schoot Scholz duidelijk in het verkeerde keelgat en hij reageerde prompt door Abbas’ bewering af te wijzen.

Scholz zei het volgende: “Natuurlijk hebben we een verschillend inzicht inzake de politiek van Israël. Ik wil duidelijk stellen dat ik de term apartheid niet zal gebruiken en ik geloof dat het onjuist is om deze term te gebruiken om de situatie te omschrijven”.

Nieuwe poging om als staat te worden erkend

Scholz zei later tegen verslaggevers dat ondanks het feit dat Duitsland voor de zogenaamde ‘tweestaten oplossing’ is dat hij denkt dat het nu niet de juiste tijd is om de situatie te veranderen. Het kan zijn dat Scholz opmerkingen over een Palestijnse staat te maken hadden meteen nieuwe poging van de PA om de erkenning van de Verenigde Naties te verkrijgen voor een Palestijnse staat. De Palestijnse Autoriteit is nu immers van plan om volwaardig lidmaatschap van de volkerenorganisatie aan te vragen in een poging om de tweestaten oplossing van de ondergang te redden.

Riyad Mansour, de PA ambassadeur bij de VN zei tijdens een interview metThe Times of Israel dat het aanvragen van volwaardig lidmaatschap van de VN als een erkende staat bedoeld was om Israël onder druk te zetten. Mansour zei dat er een grote meerderheid in de VN Algemene Vergadering is die voor erkenning van de PA als een VN staatslid zou stemmen. Het Vaticaan is tot nu toe het enige VN-lid dat geen staat is.

De PA ambassadeur vergat echter gemakshalve dat een resolutie die de PA als staat zou moeten gaan erkennen slechts via een consensus stemming in de Veiligheidsraad kan worden aangenomen. De Verenigde Staten, ook onder leiding van President Joe Biden, zullen echter opnieuw hun veto gebruiken, om een dergelijke VN resolutie te torpederen. De PA heeft eerder tijdens het bewind van ex President Barack Obama ook tevergeefs geprobeerd om volwaardig lidmaatschap als een staat van de VN te krijgen. Ook toen gebruikten de VS hun veto.

Geen nieuwe onderhandelingen

Wat nu absoluut duidelijk is geworden na de rel rondom Abbas in Duitsland, is dat er van Israëlische zijde geen nieuwe onderhandelingen met het huidige Palestijnse leiderschap zullen worden begonnen. Het ontkennen van de Holocaust of het misbruiken van deze ongekende volkerenmoord op zes miljoen Joden voor de campagne tegen Israël, vormt een rode lijn voor de Israëli’s. Het toch al geringe vertrouwen in Abbas en de Palestijnse Autoriteit onder het Israëlische publiek is met deze rel definitief verdwenen, aldus commentatoren in Israël.

Update: De Duitse politie heeft een voorlopig onderzoek ingesteld naar de Holocaustbagatellisering van Mahmoud Abbas. Vanwege zijn diplomatieke immuniteit zal het echter niet tot strafvervolging komen van de Palestijnse leider. In Duitsland kan een gevangenisstraf van vijf jaar worden opgelegd voor het soort opmerking dat Abbas afgelopen dinsdag maakte.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda