Sluiten

Zoeken.

Vissen een voertuig laten besturen? Het kan allemaal in Israël!

Door Tal Hartuv - 

14 februari 2022

Fish on Wheels

Er is een oude en nogal cynische feministische grap die zegt: “Een vrouw heeft een man net zo hard nodig als een vis een fiets”. En Israël zou Israël niet zijn, als onderzoekers zich niet begonnen bezig te houden met het trainen van een goudvis om te fietsen.

Navigeren

Nou ja, niet specifiek fietsen, maar om een voertuig te besturen in de richting waarin de vis wil zwemmen. Dit is niet zo maar een troebel idee. Navigatie is voor dieren een noodzakelijke vorm van overleven. Dieren gebruiken het om voedsel en bescherming te vinden, aan gevaar te ontsnappen en een partner te vinden. Gezien de belangrijke rol van navigeren, wilden onderzoekers weten of dit afhangt van bepaalde diersoorten, of dat ze allemaal dezelfde drijfveer hebben.

De onderzoekers ontwierpen een set wielen onder een goudvissenkom met een camera die de bewegingen van de vis opneemt. Zes vrolijke en opgewonden goudvissen werd geleerd met het voertuigje te navigeren door een beloning van een voedselbrokje te verdienen als ieder zijn weg vond in een kleine kamer.

De resultaten waren behoorlijk verbazingwekkend. De betreffende vissen zijn in staat niet alleen het voertuigje te bedienen en een nieuwe omgeving te onderzoeken, maar ook een speciaal doel te bereiken, ongeacht het beginpunt, en dit allemaal uit te voeren, met vermijding van doodlopende wegen.

Om er zeker van te zijn dat de vis niet sjoemelde, plaatsten de onderzoekers het doel op de muur tegenover de kom. Na een paar dagen training moest de vis het doel kunnen vinden. Een computer volgde de bewegingen van de vis die geleerd had met succes naar de muur te rijden.

Slimmer dan je denkt

Voor verder onderzoek naar de navigatiekunde en andere vaardigheden van onze kleine vrienden, daagden de onderzoekers met meerdere controles de vissen uit, door de omgevingsomstandigheden te veranderen. Het goede nieuws is, dat vissen veel slimmer zijn dan we denken. In het begin had een aantal een half uur nodig om het doelwit te vinden, maar met een beetje oefening konden ze het al snel binnen een minuut. De door de onderzoekers met opzet verkeerd geplaatste doelwitten, werden gewoon door de vissen genegeerd.

De studie houdt niet alleen in dat de navigatiecapaciteit van dieren universeel is, maar het laat zien dat zelfs een goudvis het cognitieve vermogen heeft om ingewikkelde opdrachten, ver van zijn eigen omgeving uit te voeren. Het lijkt een beetje op een tiener die voor het eerst het huis verlaat om de wijde wereld te ontdekken, en tot grote vreugde van de ouders, niet meer thuiskomt om daar te wonen.

Om eerlijk te zijn echter, was dit idee niet voor het eerst uitgevoerd door Israël, hoe graag we dat ook zouden willen denken. In 2014 ontwikkelde Studio Dipp, een ontwerplaboratorium, niet minder dan in Nederland, het eerste apparaat dat een goudvis leerde zelf door een kamer te rijden. Hoewel we behoorlijk wat, of misschien ook niet, hebben geleerd over vissen, het oude gezegde klopt nog steeds: “Grote geesten denken gelijk”.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda