Video: de visie van premier Netanyahu op de positie van Israël
Door Yochanan Visser -
28 december 2022
Er werd deze week een aantal interviews gepubliceerd met Benjamin Netanyahu, de man die weer terugkeert als premier van Israël. Eén van de meest uitgebreide- en onthullende interviews met de langst dienende premier van Israël, werd op YouTube gepubliceerd en is hieronder te bekijken.
Het is nu zeker dat Israël een nieuwe regering heeft die over een ruime meerderheid beschikt in de Knesset en daardoor in staat lijkt om de inmiddels al jaren durende crisis in de Israëlische politiek te beëindigen.
Op woensdagavond 21 december belde formateur Benjamin Netanyahu naar president Isaac Herzog, om hem te vertellen dat hij erin was geslaagd om een coalitie te vormen die alle Israëli’s zou dienen. Dat laatste was bedoeld om de zorg weg te nemen dat de coalitie van de Likoedpartij en drie religieuze partijen alleen de belangen zou dienen van de rechtse Israëli’s.
Wanneer we nu kijken naar de stroom van kritiek op de gevormde coalitie vanuit de oppositie en vanuit het buitenland lijkt het zinnig om nader in te gaan op Netanyahu's visie op de toekomst van Israel.
De 'nieuwe' premier gaf de laatste tijd regelmatig interviews aan buitenlandse media en schepte zo meer duidelijkheid over zijn visie op de toekomst van Israël en zijn plaats in het Midden-Oosten.
Interview met Canadese professor
Een van de interviews die Netanyahu gaf was aan Dr. Jordan Peterson, een Canadese professor (emeritus) aan de Universiteit van Toronto, en een internationaal bekende mediapersoonlijkheid.
In het interview met Peterson ging Netanyahu in op de valse claims die het Palestijnse leiderschap legt op het land Israël. Netanyahu bewees dat voor de terugkeer van het Joodse volk naar zijn historische thuisland, Israël een dor en leeg land was, en dat veel Arabieren naar Israël kwamen om daar werk te vinden na het begin van wat in het Hebreeuws de ‘Aliyot’ wordt genoemd (imigratiegolven naar Israël).
De premier ging ook uitgebreid in op de geschiedenis van het Joodse volk in het land van Israël en op zijn visie op de toekomst van het Midden-Oosten.
Netanyahu’s biografie
Daarnaast sprak de premier over zijn persoonlijke ervaringen in Israël waar hij te maken heeft met een voortdurende mediacampagne tegen hem en zijn familie, en op de aantijgingen dat zijn nieuwe coalitie een bedreiging vormt voor de democratie en een extremistische koers zal gaan varen. Het interview was ook bedoeld om de memoires van Netanyahu te promoten zoals die zijn opgetekend in zijn nieuwe boek ‘Bibi my story’.
De autobiografie is een fascinerend verhaal over Netanyahu’s carriére, die begon toen hij lid was van een elite-eenheid van het Israëlische leger. Ook laat het boek zien hoe Netanyahu zijn visie op Israël als supermacht in het Midden-Oosten ontwikkelde en die visie succesvol implementeerde, beginnend met de hervorming van de Israëlische economie toen hij in 2002 minister van Economische Zaken werd. Die visie werd ook gevoed door een sterk ontwikkeld historisch besef over de noodzaak van een hernieuwd Joods thuisland en het besef dat vrede in het Midden-Oosten meer is dan het oplossen van het Palestijns-Israëlisch conflict.
De confrontatie met president Obama
Netanyahu legde tijdens het interview ook uit hoe hij tot de beslissing kwam om een confrontatie aan te gaan met toenmalig Amerikaanse president Barack Obama, over het nucleaire akkoord met Iran (JCPOA) uit 2015.
De premier legde uit dat de beslissing om in te gaan op een uitnodiging van het Amerikaanse Congres om een redevoering te houden tegen de JCPOA ongeveer het moeilijkste besluit was dat hij als leider van Israël nam. De campagne die Netanyahu tegen het nucleaire akkoord hield wierp in 2018 uiteindelijk zijn vruchten af toen president Donald Trump zich liet overtuigen (door Netanyahu) om uit de deal met Iran te stappen. Die overeenkomst is nu “dood”, zoals de huidige president Joe Biden deze week toegaf aan een dissident uit Iran.
Biden beaamde dat de overeenkomst “dood” is maar zei dat hij dat niet zou bekendmaken. Netanyahu beseft dat hij tijdens, wat algemeen wordt verwacht, zijn laatste termijn als premier van Israël de beslissing zal moeten nemen om militaire actie te ondernemen tegen Iran.
De premier wees tijdens het interview met Peterson op de recente ontwikkelingen in Iran, waar het volk een opstand is begonnen tegen het regime. Hij noemde de regering in Teheran een schurkenregime en legde vervolgens uit dat juist het gevaar dat Iran vormt voor de vrede er voor zorgde dat de zogenaamde Abraham Akkoorden met vier Arabische landen tot stand kwamen.
Normalisatie met Saoedi-Arabië
Netanyahu besprak ook over het belang van normalisering van de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië, dat hij het belangrijkste Arabische land noemde. Al eerder had de premier aangegeven dat uitbreiding van de Abraham Akkoorden naar Saoedi-Arabië een prioriteit voor hem was. Netanyahu erkende echter dat dit afhankelijk is van de leider van Saoedi-Arabië, Mohammed Bin Salman.
De recente ontwikkelingen in de tot nu toe grotendeels verborgen relaties tussen Israël en Saoedi-Arabië zijn echter reden voor voorzichtig optimisme, liet Netanyahu doorschemeren. Hij wees, bijvoorbeeld, op het feit dat Saoedi-Arabië zijn luchtruim heeft geopend voor Israëlische burgervliegtuigen.
De premier had daar aan kunnen toevoegen dat Israëlische zakenlui nu een visum kunnen krijgen van Saoedi-Arabië en dat Israël het Koninkrijk helpt bij het hervormen van de economie. Israëlische bedrijven zijn naar verluidt betrokken bij de ontwikkeling van de megastad Neom aan de kust van de Rode Zee. Bin Salman is al geruime tijd bezig met de algemene modernisering van de samenleving en de economie in Saoedi-Arabië.
Het interview
U kunt het gehele interview met Israël’s aantredende premier hieronder bekijken. Het interview getiteld “Heeft Israël recht op bestaan?” is helaas zonder Nederlandse ondertiteling en begint na een promo over het nieuwe boek van Peterson.