Sluiten

Zoeken.

Verdedig jezelf met krav maga!

Door Petra van der Zande - 

11 januari 2021

F101202CL32

IDF-soldaten krijgen les in krav maga. Foto: Chen Leopold/Flash90

“Geloofd zij de HEERE, mijn rots, Die mijn handen leert om te strijden, mijn vingers om oorlog te voeren;” - Psalm 144:1 HSV

Het ontstaan van krav maga

De in 1910 in Budapest geboren Imre Lichtenfeld groeide op in Pressburg, Slowakijes huidige hoofdstad Bratislava. Krav maga (letterlijk: contactgevecht) was zijn antwoord op de antisemitische- en anti-Joodse rellen van de eind negentiendertiger jaren. Imre ontvluchtte de Nazibezetting van Tsjechoslowakije op een onzeewaardige stoomboot. De Britten transporteerden de schipbreukelingen naar het door hun bestuurde Egypte.

Na zijn diensttijd in het Vrije Tsjechische Legioen begon Imre in 1944 Hagana soldaten en de politie te trainen in Brits Mandaat Palestina. ‘Imi’ werd hoofdinstructeur aan het IDF lichamelijke trainingsinstituut van de jonge Israëlische staat. Zijn specialisaties waren zwemmen, messen aanval en verdediging en stokkengevechten. De laatste techniek, overgenomen van de Engelse politie, werd KAPAP genoemd - Krav Panim Le Panim.

Krav maga was Imres antwoord op de antisemitische- en anti-Joodse rellen van de eind negentiendertiger jaren.

Krav maga en de IDF

Voor sommige soldaten waren de oefeningen te gecompliceerd, maar na Imi’s aanpassingen kon iedere soldaat ze na korte tijd kon uitvoeren. Krav Maga werd een combinatie van technieken afkomstig van aikido, boksen, worstelen, judo en karate. “Doe wat je kan, zonder gewond te raken,” was Imi’s motto, “en gebruik de meest simpele en snelste zelfverdedigingstechniek.”

Na zijn pensionering maakte de sportleraar de door hem ontwikkelde technieken geschikt voor de burgerbevolking. De in 1978 opgerichte IKMA, de Israëli Krav Maga Association, werd wereldwijd populair. Ook in Nederland werd een school opgericht.

Abonneer gratis

op ons YouTube-kanaal

Krav maga beoefenen

De krav maga-training omvat uiteenlopende realistische situaties zoals een ontvoering, nachtelijk gevaar of een aanval met een vuurwapen of mes. De meeste zelfverdedigingssportbeoefenaars hebben jaren nodig om de technieken onder de knie te krijgen. De snel aangeleerde krav maga-technieken daarentegen zijn geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Omdat het geen sport maar een zelfverdedigingssysteem is, spelen eer en aanzien geen rol. Krav maga is niet aan regels gebonden - trappen, ellebogenwerk en met vingers in ogen of tegen de keel steken mag allemaal.

Het Nederlandse Krav Maga instituut begon in 2010 met KidzKrav, waar kinderen leren hoe zij zich uit de meest uiteenlopende situaties kunnen redden. Jongeren worden nooit bang gemaakt maar zijn door de oefeningen rustiger en zelfverzekerder in gevaarlijke situaties. Van KidzKrav kan doorgestroomd worden naar Tiener Krav en vervolgens naar Krav Maga voor volwassenen. KidzKrav deelnemers leren respect voor elkaar te hebben, sociale vaardigheden, zelfbeheersing, mentaliteit en weerbaarheid. Jongeren leren niet alleen zichzelf maar ook leeftijdsgenoten te beschermen. Spelenderwijs leren zij een situatie in te schatten en conflicten te vermijden. En als het echt niet anders kan, dan zijn zij in staat zich op gepaste wijze te verdedigen.

“Leef, zo mogelijk, voor zover het van u afhangt, in vrede met alle mensen.” Romeinen 12:18 (HSV)

Meer weten over krav maga? Bekijk het in het Weetje op Woensdag!
Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda