Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Ultraorthodoxe vrouwen lopen voorop bij de integratie in de Israëlische hightechindustrie

Door Christenen voor Israël - 

13 augustus 2020

Ontwerp zonder titel

Volgens een studie overhandigd aan president Rivlin is het aantal ultraorthodoxe werknemers in hightech in de jaren 2014 tot 2018 gestegen met 52%. 71% van hen zijn vrouwen.

Ultraorthodoxe werknemers

Het aantal ultraorthodoxe werknemers in hightech ging in de jaren 2014 tot 2018 met 52% omhoog. Hierbij baanden vrouwen de weg, zo gaf het onlangs uitgekomen rapport aan.

Ondanks de toename is er echter ruimte voor verbetering met betrekking tot het aantal ultraorthodoxe werknemers in de sector vergeleken met hun vertegenwoordiging in de totale bevolking. Ook hun gemiddelde salaris en hun actieve ondernemersbetrokkenheid in de startup-industrie kan verbeterd worden. Een startup is een pas opgericht internetbedrijf.

Het rapport was samengesteld door de Israel Advanced Technology Industries (IATI), een overkoepelende organisatie van hightechdeskundigen die voor de industrie lobbyt, samen met KamaTech, een non-profitorganisatie die de ultraorthodoxe (charedische) bevolkingsgroep wil integreren in de hightechindustrie van het land. Deze bevolkingsgroep wordt beschouwd als de ‘groeimotor’ van Israël.

Het president Reuven Rivlin aangeboden verslag bediscussieert niet de impact van het coronavirus. Vorige week publiceerde IATI wel een onderzoek dat aangaf dat de pandemie “belangrijke moeilijkheden” veroorzaakt voor Israëlische hightech bedrijven. 29% van deze firma’s zeiden in juli dat ze werknemers ontslagen hebben. In mei was dat 24% van de bedrijven.

Een KamaTech-bus vol ultraorthodoxe vrouwen bezoekt hightechbedrijven in Tel Aviv en Jeruzalem. (Foto: Natalie Scor)

KamaTech

Moshe Friedman, directeur en medeoprichter van KamaTech, zei in een sms’je dat er geen duidelijke huidige impact van het coronavirus was op de charediem die in de sector werkzaam zijn.

De gegevens van het KamaTech-IATI rapport laten zien dat het aantal charediem dat in hightech werkt in 2018 is gestegen tot 9700. Dat is 3% van alle werknemers in deze branche. In 2014 was het aantal hightech charediem werknemers zo’n 6500. In 2018 stond de charedische bevolking voor ongeveer 12% van al het arbeidspotentieel.

Uit de 9700 ultraorthodoxe hightech werkers zijn 6900 van hen vrouwen (71%), vergeleken met 2800 mannen. Aan het eind van 2018 was het percentage werkzame vrouwen in hightech gestegen tot 90% sinds 2014, zei het rapport.

De gegevens toonden ook dat de meesten van hen onder de 28 jaar waren en getrouwd. De grotere deelname van charedische vrouwen in de hightechindustrie is te herleiden tot hun hogere deelname aan het arbeidsproces in het algemeen. Dit was een van de conclusies van het rapport.

Hoeden aan de muur in Ampersand, een samenwerkingsruimte door KamaTech opgezet; 4 juli 2019. (Foto: Shoshanna Solomon/TTOI)

Verschillende werknemers

Het gemiddelde salaris van charediem werkzaam in hightech was consistent lager dan dat van hun niet charedische collega’s, liet het rapport zien. Zij verdienden gemiddeld 10,830 sjekel per jaar. Hun niet charedische collega’s in de hightech verdienden 22,479 sjekel. Van degenen met een academische graad verdienden de charediem jaarlijks 25,698 sjekel en de niet charediem 34,689.

De hightechsector heeft te maken gehad met een acuut tekort aan getalenteerde werknemers. Dit heeft geleid tot het inzetten van verschillende bevolkingsgroepen die aan de zijlijn van de sterk gestegen bloei van de hightechindustrie bleven staan, zoals vrouwen, ultraorthodoxen en Arabieren.

Moshe Friedman, directeur van KamaTech.

Tegemoetkoming

Non-profitorganisaties als KamaTech en Ravtech en programma’s zijn opgezet door de Israel Innovatie Autoriteit en Start-up Nation Central. Ze komen tegemoet aan de charedische gemeenschap, waar men jong trouwt en vele mannen hun levens wijden aan Thorastudie. Vrouwen hebben de dubbele taak om te werken en kinderen op te voeden.

Ultraorthodoxe leiders hameren erop dat hun jonge mannen de natie dienen door gebed en studie om op die manier het Joodse ‘leren’ en de Joodse erfenis te bewaren voor volgende generaties. Integratie in wereldlijke militaire dienst en arbeid zal hun levensstijl ondermijnen. Het gevolg is dat ultraorthodoxe mannen vaak vermijden betaald werk aan te pakken of in het leger te dienen. Ze ontvangen financiële bijstand om voltijds te kunnen studeren.

Met hoge geboortecijfers en een hoog percentage werkloosheid is de ultraorthodoxe gemeenschap een van de armste bevolkingsgroepen in Israël. Zij die willen werken komen er doorgaans achter dat zij de Engelse taal niet beheersen en wiskundige vaardigheden missen; ook interviewen en hoe een netwerk op te zetten, is hun vreemd.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek staan de ultraorthodoxen in 2025 voor 14% van de totale bevolking in Israël ; tegen 2035 is bijna een op de vijf mensen ultraorthodox.

Lees het dagboek

van de opperrabbijn

Integratie in hightechbedrijven

Ravtech heeft sinds 2013 een trainingsmodel voor beginnende charedische mannen om hen te integreren in de hightechwereld. Afgelopen juni begon een 8ste groep met 35 mannen die uit honderden sollicitanten geselecteerd waren om in 18 maanden getraind te worden als software-ontwikkelaar. Als ze slagen is hun een baan in de hightechsector verzekerd. Men verwacht dat zij aan het eind van 2021 aan het werk kunnen.

Het KamaTech-IATI rapport laat ook zien dat charediem zo’n 10% uitmaken van universiteit- en collegestudenten die technische vakken studeren. Dat is een stijging van 35% sinds 2014.

En terwijl er in 2013 nauwelijks startupondernemingen waren die door charediem geleid werden, hebben ongeveer 200 van hen sinds 2015 een startup opgezet. Dat is 5% van alle startups in de laatste paar jaar, zei het rapport.

Ultraorthodoxe vrouwen aan het werk bij het Malam Group IT bedrijf in de charedische nederzetting Beital Illit. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Open deuren voor de charediem

Toen hem het rapport overhandigd was, zei Rivlin: ”Dit onderzoeksresultaat geeft aan dat hightech een uiterst gunstig werkveld is voor de integratie van het ultraorthodoxe publiek, een publiek dat investeert in leren, studeren met overtuiging en grote toewijding.”

“De integratie van de ultraorthodoxen in het arbeidsproces is een belang dat heel Israël aangaat.”

Friedman van KamaTech zei dat speciaal in deze tijd van economische crisis er een “groot potentieel” bestaat om de integratie van de charediem te versnellen in zowel de hightech als arbeidsplaatsen in het algemeen.”

“Met voldoende investering en budgetten kunnen we in belangrijke mate deze integratietrend én de Israëlische economie versterken,” zei hij. Hij riep hightech werkgevers op hun deuren voor de charediem open te zetten, “een getalenteerde hoog gemotiveerde en gekwalificeerde bevolkingsgroep.”

In een verklaring zei Karin Mayer Rubinstein, directeur van IATI, dat Israël een “reële noodzaak” ziet om partnerschappen tussen verschillende bevolkingsgroepen te versterken. “Het belangrijkste obstakel in de groei van de hightechindustrie is een tekort aan getalenteerde werknemers,” zei ze. “We geloven dat diversiteit van arbeid en het vinden van de juiste aanpak voor de integratie van de potentie van alle groepen in de Israëlische samenleving de sleutel vormen om de Israëlische economie en de hightech de toekomst binnen te loodsen.”

Dit artikel is geschreven door Shoshanna Solomon, en stond 28 juli 2020 op de website van The Times of Israel. Vertaling: Evelien van Dis

Israëlnieuws

via WhatsApp

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda