Sluiten

Zoeken.

Speciale koelkasten in Israël voor de minder bedeelden!

Door Joanne Nihom - 

1 november 2021

koelkast 8

Niet altijd ben ik me bewust van de luxe positie waarin ik verkeer: ik heb nog nooit honger gekend. Dit geldt echter niet voor iedereen en vooral in Israël word ik hier regelmatig aan herinnerd.

Er leven veel mensen onder de armoedegrens en vooral de afgelopen jaren is dat aantal door de situatie rond corona enorm gestegen. Velen werden werkloos en raakten in een vicieuze cirkel van ellende.

Blij verrast was ik toen ik las over een bijzonder project, dat overigens al in 2017 startte. David, initiatiefnemer vertelt: ‘Ik studeerde nog en samen met wat vrienden mijmerden we over hoe we een project konden opzetten om te voorkomen dat eten dat niet meer gebruikt wordt, wordt weggegooid. Zoals bij restaurants en andere bedrijven.

Zo ontstond ons idee voor een ‘gemeenschaps’-koelkast. Het eten in de koelkast is bestemd voor de minder bedeelden. Maar omdat juist die groep zich schaamt voor hun levenssituatie, hebben we er een project voor iedereen van gemaakt. Dat zorgt voor een lage drempel.’

De eerste koelkast werd in Tel Aviv geplaatst en al snel volgde er één in  Jeruzalem en één in Beer Sheba. Inmiddels zijn er tweeëntwintig koelkasten door het hele land en het aantal blijft groeien. Op Facebook heeft iedere koelkast een eigen pagina en de bezoekers wordt gevraagd foto’s te posten als ze er langslopen en/of iets er uithalen.

Vooral in de afgelopen coronatijd was de koelkast een uitkomst en groeide het aantal gestaag, een win-winsituatie voor iedereen.

Bekijk hier een aantal foto's!

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda