Sluiten

Zoeken.

Sneeuwdagboek: Sneeuw in Jeruzalem!

Door Joanne Nihom - 

18 februari 2021

F210218NS27

Sneeuwpret in Jeruzalem. Foto: Flash90

Woensdagmiddag 17 februari was het eindelijk zo ver: het sneeuwt in Jeruzalem! In dit sneeuwdagboek neem ik u mee in de winterse hectiek in Israël.

Dagboek uit 2019

Het is winter in Israël. Dat betekent storm, regen, onweer, kou, maar ook warmte en veel zon. Het is de tijd van het jaar waarin je niet goed weet wat je aan moet doen. Waar de toerist in een korte broek loopt en de Israëli met een winterjas aan en een ijsmuts op. In het weekend zijn de terrassen vol, want dat loopt door, hoe koud het ook is, dan maar met dikke jassen aan en weer diezelfde ijsmuts op. Het weer is een geliefd onderwerp bij iedere Israëli. Vooral vanwege de regen. Het is goed voor het land, zelfs onmisbaar, en van jong tot oud wil men weten hoeveel of hoe weinig het geregend heeft. Zodra het iets kouder wordt, begint het nieuws op de televisie en radio over de berg Hermon. Over het laagje sneeuw en als het nog iets kouder wordt, over het dikkere pak. Het hele land trekt er op uit. De Hermon is dan even het Volendam van Israël.

In het noorden waar ik woon, is de afgelopen dagen heel veel regen gevallen. Zo’n 150 mm in een etmaal en dat is echt ‘heul veul’. Maar het nieuws op de televisie had ander breaking news. Dit vraagt eerst een kleine inleiding. Sneeuw in Israël valt in het uiterste noorden, maar ook, niet jaarlijks, in Jeruzalem. Als het valt, of eigenlijk als het nog niet is gevallen, kan de hele wereld in vuur en vlam staan, maar de nieuwsredacteuren hebben daar geen tijd voor.

Live op de televisie zei de ene verslaggever tegen de ander: ‘’Weet je nog, vandaag precies zes jaar geleden, was er zware sneeuw in Jeruzalem.’’

Op iedere hoek van de Heilige stad staat een verslaggever. Het gaat er om wie het eerste vlokje ziet vallen. Dat kan tot hilarische momenten leiden. Soms denkt iemand dat hij iets wits ziet, de televisiecamera zoomt dan live in, en dan blijkt het een vlieg te zijn met een witte trouwjurk aan.

Voor de andere verslaggevers is dat een hiep hiep hoera moment, want dat betekent dat zij nog kans maken op het eerste vlokje. Dit jaar is het nog allesbehalve wit in Jeruzalem. Toch is het spannend: zal de stad dit jaar weer eens veranderen in een wit sprookje? Een Israëlisch nieuwsprogramma voerde afgelopen weekend de spanning op. Live op de televisie zei de ene verslaggever tegen de ander: ‘’Weet je nog, vandaag precies zes jaar geleden, was er zware sneeuw in Jeruzalem.’’ Hoe simpel kan het nieuws zijn.

Lees het dagboek

van de opperrabbijn

Dagboek uit 2021

Zaterdagavond 13 februari 2021

Het avondnieuws op de televisie. Vanuit de studio wordt live contact gemaakt met een reporter in Jeruzalem. Ze is gekleed alsof ze taferelen van de Noordpool verwacht: dikke jas, wintermuts en handschoenen. Opgewonden zwaait ze met haar handen en microfoon. Woensdagavond is het zover weet ze te vertellen: de eerste sneeuw van dit jaar wordt in de Heilige Stad van Goud verwacht. Terwijl er beelden worden getoond van een eerdere sneeuwstorm in Jeruzalem, praat de reporter enthousiast door. De verwachtingen zijn groot, woensdagavond is het zover.

Zondagavond 14 februari 2021

Het avondnieuws op de televisie. Weer wordt live contact gezocht met Jeruzalem. Andere beelden van een sprookjesachtig Jeruzalem bedekt met sneeuw. Helaas ook dit keer weer oude beelden. Nog een paar nachtjes.

Maandagavond 15 februari 2021

Het avondnieuws op de televisie. Jawel … live naar Jeruzalem. De reporter met helm, klaar voor de witte vlokken, staat op een hoogwerker en interviewt de bestuurder ervan, die als het gaat sneeuwen de daken kan schoonvegen. Gelijk na het interview waarin het nergens over gaat, want er is nog geen sneeuw, is het weerbericht. De weervrouw deelt mede dat er weliswaar sneeuw wordt verwacht in Jeruzalem, maar dat het een dun laagje zal zijn. Ik heb medelijden met de hoogwerker, die waarschijnlijk voor niets, alle voorbereidingen al heeft getroffen.

(tekst gaat onder de foto's verder)

Foto's: Ruth Shaked

Dinsdagmiddag 16 februari 2021

De berichten op internet liegen er niet om. Jeruzalem verwacht zeker 10 centimeter sneeuw en op de Golan Hoogte, maar daar zijn we niet op gefocust, wel 30 centimeter.

De eerste vlokken worden, aldus de berichtgeving, al verwacht op dinsdagavond. Moshe Lion, de burgemeester van Jeruzalem, laat weten dat er opvang wordt gezocht voor de zwervers in de stad en dat er per dag wordt bekeken of de scholen wel of geen sneeuwvrij zullen krijgen.

Dinsdagavond 16 februari 2021

Als ik de televisie aandoe voor het nieuws, zie ik de eerste beelden van Jeruzalem in de sneeuw. Ja, het is zover. Helemaal blij ga ik er voor zitten. De reporter, even niet in beeld want de plaatjes zijn te mooi, vertelt ondertussen dat het kouder en kouder wordt in de Gouden Stad. Maar dan kijk ik iets beter. Rechts in de hoek staat het: filmmateriaal uit 2013. De reporter komt in beeld. Met een paraplu die bijna wegwaait van de regenstorm, vertelt hij over de sneeuwschuivers die overal in de stad klaar staan. En dan komt er een lijst in beeld met alarmnummers voor als iemand warme dekens nodig heeft of andere hulp. Jeruzalem is er klaar voor.

Woensdagmorgen 17 februari 2021

Na een stormachtige nacht en heel veel regen, zet ik gelijk de televisie weer aan. Op de Golan hoogte en in het verre noorden van het land ligt een dikke sneeuwlaag. De beelden zijn prachtig, maar heel veel tijd wordt er niet aan besteed, want we gaan live naar Jeruzalem.

Daar is de hele stad nog steeds in afwachting.

Al het andere nieuws verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Woensdagmiddag 17 februari 2021 15.00 uur

Het sneeuwt in Jeruzalem. Eindelijk. De kinderen zijn opgetogen en rennen naar buiten. Overal verschijnen sneeuwpoppen en er wordt met sneeuwballen gegooid. De wereld kan vergaan, maar Jeruzalem viert een wit feest.

Ondertussen stormt het in het noorden en is er, net bij een enorme windhoos, een gigantische tak van de olijfboom in mijn tuin afgewaaid. De tak is zo zwaar dat ik ‘m niet kan verplaatsen. Winter in Israël.

In de avond is de sneeuw in Jeruzalem breaking news. Urenlang spreken de reporters over de witte laag. Al het andere nieuws verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Donderdagochtend 18 februari 2021

Het noorden van Israël en Jeruzalem zijn vanmorgen wakker geworden in een sneeuwparadijs. Op sommige plekken in Jeruzalem ligt er wel 15 centimeter sneeuw. De sneeuwschuivers zijn aan het werk, volgens de burgervader van Jeruzalem, vanmorgen op het nieuws, in totaal zo’n tweehonderdvijftig.

De scholen zijn open, maar de kinderen mogen uitslapen, en hoeven pas om 9 uur aanwezig te zijn. Op de Golan en op andere plekken in het noorden is wel 40 centimeter sneeuw gevallen. De verwachting is dat vandaag de dooi gaat inzetten. Het blijft koud, maar de sneeuw zal, zeker in Jeruzalem, in de loop van de dag wegsmelten.

Op naar volgend jaar hartje winter.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda