Sluiten

Zoeken.

Steun Israël

Terug naar overzicht

Shalva Band: “Finale Songfestival? Nee, dank je”

Door Sara van Oordt-Jonckheere - 

30 september 2023

Shalva Band

De Shalva Band tijdens een optreden.

In 2019 zouden ze Israël vertegenwoordigen in de finale van het bekende Eurovisie Songfestival, en werden beschouwd als één van de grootste kanshebbers. De Shalva Band, een muziekgroep van Israëlische artiesten met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Een concert van Shalva is een gegarandeerd recept voor een groot feest!

Repetitie op sjabbat

In 2019 besloot de Israëlische Shalva-band mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. Om op deze manier aandacht te vragen voor de acceptatie van mensen met een beperking. Enkele van de bandleden zijn orthodox-Joods. Omdat de generale repetitie gepland stond op vrijdagavond, stonden zij voor een probleem. Ze wilden wel meedoen aan het festival, maar niet op sjabbat. De Shalva-muzikanten die niet allemaal religieus zijn, waren toch solidair met elkaar. Ze zeiden: “of we treden met z’n allen op, of we doen het niet”.

Gelijke kansen

Zelfs de Israëlische minister van cultuur mengde zich in de discussie en benaderde de organisatoren van Eurovisie. “Het gaat hier om de fundamenten van gelijke kansen en ware acceptatie van het concept van diversiteit, wat het Eurovisie Songfestival vol trots symboliseert”, zo schreef ze in een brief die maandag aan de organisatoren van het Eurovisie Songfestival werd gestuurd. Het mocht niet baten, de regels konden niet veranderd worden. Shalva besloot om uit de wedstrijd te stappen en in het voorprogramma op te treden, na afloop van shabbat. En zo werden ze de lievelingen van een wereldpubliek.

Concerten in Nederland

Diezelfde Shalva-band komt in oktober naar Nederland voor drie concerten, georganiseerd door Christenen voor Israël. Ze treden op in Oud-Beijerland (16 oktober), Veenendaal (17 oktober) en Hoogeveen (18 oktober). Daarnaast geven ze ook een concert in Antwerpen (19 oktober). De concerttour heeft twee doelen: aandacht vragen voor de acceptatie van mensen met een beperking, en samen genieten van prachtige muziek van deze Israëlische artiesten.

Nog kaartjes beschikbaar

Inmiddels hebben al vele honderden mensen kaartjes gekocht voor de concerten van de Shalva-band. Peeber Koelewijn, namens Christenen voor Israël de organisator: “We hebben nog plekken over op alle locaties. Het wordt een prachtig feest van muziek, bekende Israëlische meezingers, liederen met een Bijbelse boodschap en bijzondere verhalen. Een concert van Shalva is een ervaring voor het hele gezin, die je nooit zult vergeten.”

Sara van Oordt

De auteur

Sara van Oordt-Jonckheere

Sara werkt als hoofd media en communicatie bij Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda