Sluiten

Zoeken.

Rosh HaShana: Niets is beter dan G-d!

Door Yoel Schukkmann - 

6 september 2021

Rosh HaShana Niets is beter dan G-d (1) (1)

Joodse mannen bidden bij de Westelijke Muur in de vooravond voor Joods Nieuwjaar. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Vanavond is het alweer de eerste dag van Rosh HaShana. De dag waarop G-d in de hemel besluit over ons nieuwe jaar. Deze hele maand hebben Joden over de hele wereld geprobeerd om zich voor te bereiden op deze heilige dag. Het was een maand van een zoektocht naar wat echt belangrijk is in ons leven.

Vreemd echtscheidingsadvies

De Midrasj, een samenstelling van Joodse overleveringen, vertelt over een rijk echtpaar dat naar rabbi Sjimon Bar Jochai kwam omdat ze wilden scheiden. Ze waren namelijk al tien jaar getrouwd en konden nog steeds geen kinderen krijgen. Rabbi Sjimon hoorde hun verzoek aan en stemde ermee in om hen te scheiden... op één voorwaarde. "Net zoals jullie een grote feestmaaltijd hadden en blij waren toen jullie trouwden, moet je nu ook zo'n groot feest geven voordat je gaat scheiden", zei hij. Het echtpaar volgde zijn woorden op. Tijdens de grote maaltijd' dronk de man een beetje te veel; en zei hij tegen zijn vrouw: “We staan op het punt te scheiden en om onze bezittingen te verdelen. Ik beloof je: van alles wat van mij is, kun je één ding nemen dat je het meest dierbaar is. Je mag het hebben!" Hierna bleef de man drinken totdat hij uiteindelijk diep in slaap viel. Toen zijn vrouw dit zag zei ze tegen haar bedienden, dat ze haar man in haar bed moesten leggen en hem naar haar vaders huis moesten brengen.

Toen de man na een tijdje wakker werd, keek hij om zich heen en zag hij dat hij in het huis van zijn schoonvader was. "Wat heb je gedaan? Waarom heb je me hier gebracht?", wilde hij weten. Zijn vrouw antwoordde hem: “Je zei dat ik alles mocht nemen wat van jou is. Om dat te nemen wat ik het meeste lief heb. De waarheid is dat ik niets beters in de wereld heb dan jij!” De stomverbaasde echtgenoot wist nu niet wat hij moest doen. Daarom gingen ze terug naar rabbi Sjimon bar Jochai en vertelden hem alles wat er gebeurd was. “Heb je dat echt gezegd?”, vroeg hij aan de vrouw. “Heb je niets beters in deze wereld dan hij? Keer in dat geval terug naar jullie huis, en in deze verdienste beloof ik je dat je kinderen zult krijgen”. Rabbi Sjimon bad voor hen en niet lang hierna waren ze inderdaad gezegend met kinderen.

Niets beter dan G-d

De Midrasj legt naar aanleiding van dit verhaal het volgende uit. Wanneer een persoon tegen iemand anders zegt dat diegene niets beters in de wereld heeft dan die persoon, G-d alle natuurwetten omdraait om hem of haar te helpen.

Moge het nieuwe jaar een jaar van blijdschap zijn waarin we G-d vreugdevol zullen dienen.

Wij staan nu voor de grote heilige dagen en wij smeken G-d om ons voor het komende jaar in het ‘boek des levens’ te schrijven. Als wij zien hoe deze vrouw werd geholpen om haar woorden naar haar man toe; hoeveel te meer is dat dan niet wanneer wij tegen Onze Vader in de Hemel zeggen: “Ik heb niets beters in deze wereld dan U”? Wanneer wij G-d oprecht vertellen dat wij niets beter hebben in de wereld dan Hij, dan zal Hij zeker onze gebeden verhoren en ons geven wat wij ook nodig hebben.

Moge het nieuwe jaar een goed, gezegend, gelukkig en gezond jaar zijn. Dat het jaar 5782 sinds de geboorte van de wereld het ‘zoetste’ jaar ooit mogen zijn. Een jaar waarin G-d al onze gebeden en verzoeken zal verhoren. Een jaar van blijdschap waarin we G-d vreugdevol zullen dienen en hiermee de ultieme vreugde -de uiteindelijke verlossing- zullen brengen. Spoedig en in onze dagen. Amen.

Ontwerp zonder titel

De auteur

Yoel Schukkmann

Yoel Schukkmann groeide op in Nederland, waar hij chassidisch werd, wat wij zouden noemen 'ultra-orthodox' Joods. Hij verhuisde daarom naar Israël. Hij woont nu met zijn vrouw en zoon in...

Doneren
Abonneren
Agenda