Sluiten

Zoeken.

Roei Sadan (39): 'Ik ben een vechter, ik geef nooit op...'

Door Joanne Nihom - 

16 maart 2021

roei sadan

Roei Sadan. Foto: Facebook

Tijdens mijn verblijf in Nederland lees ik het afschuwelijke bericht dat Roei Sadan, slechts 39 jaar afgelopen week is overleden nadat hij op de fiets werd overreden door een bus bij de ingang van kibboets Rosj Hanikra, waar hij woonde. Zwaargewond werd hij gevonden.

In het ziekenhuis in Naharia vochten dokters dagenlang voor zijn leven, maar zijn verwondingen waren te ernstig. Roei overleefde in zijn leven de  grootste uitdagingen, maar dit gevecht was té groot. Hij bezweek aan zijn verwondingen. Zijn familie doneerde zijn organen. Afgelopen zondag werd hij begraven. Roei was een stoere vent. Een avonturier. Een geweldige verteller. Een voorbeeld voor iedereen dat je nergens bang voor hoeft te zijn.

Roei overleefde in zijn leven de grootste uitdagingen, maar dit gevecht was té groot.

Op de fiets de wereld rond

Vijf jaar geleden was ik aanwezig bij een lezing van hem en schreef ik het volgende.

Roei (Jinji) Sadan woont in kibboets Rosj Hanikra. Een roodharige (daarom wordt hij Jinji genoemd, wat roodharig betekent) avonturier, een boeiend mens en een goed verteller. Jinji is het levende voorbeeld van de overtuiging dat je iedere droom kunt laten uitkomen.

In 2006 begon de reis van zijn leven. In vijf jaar tijd fietste hij de wereld rond. Alleen. Hij samen met zijn fiets. 66.000 kilometer, 42 landen en 6 continenten. Woestijnen, bergen, kou, hitte, eenzaamheid, bijzondere ontmoetingen en vooral veel afzien. In die twee jaren werd hij beroofd, was betrokken bij twee auto-ongelukken, werd ziek… Hij overleefde het allemaal.

Roei: “Iedere dag was een gevecht met mezelf. Over overwinnen en doorzetten. Soms zag en sprak ik dagenlang geen mens. Zoals tijdens mijn tochten door de woestijn.” Onderweg maakte hij films en foto’s van zijn reizen en ontmoetingen. Die werden bekeken door wereldwijd honderdduizenden mensen. Vijf jaar lang was hij een fietsende ambassadeur voor Israël. Hij sprak op scholen, ambassades en in Joodse gemeenschappen over de hele wereld. En vertelde over dat kleine landje in het Midden-Oosten, maar ook over dromen die je uit kunt laten komen. Als je er maar in gelooft."

Vijf jaar lang was hij een fietsende ambassadeur voor Israël. Hij sprak op scholen, ambassades en in Joodse gemeenschappen over de hele wereld.

Een ernstig ongeluk

Een jaar geleden begon hij aan een nieuwe uitdaging. Samen met een aantal vrienden beklom hij de Himalaya, in het noorden van India. Ze bereikten de top, maar tijdens de terugkeer ging het mis. “Ik struikelde en viel 500 meter naar beneden, raakte levensgevaarlijk gewond en verloor mijn bewustzijn. Een groep klimmers die achter ons liep, vond me. Ze hadden een zuurstoffles bij zich en ze belden de hulptroepen. Ik werd geëvacueerd door een helikopter van het Indiase leger en naar een ziekenhuis gebracht. De evacuatie duurde zes uur. De route en de hoge ligging maakten het moeilijk om te landen.

Vanuit India werd hij overgevlogen naar Tel Aviv. Daar lag hij een maand in coma. De dokters waren niet erg optimistisch. “Maar ik ben een vechter, ik geef nooit op.” Maar het wonder gebeurde. Zes maanden na het ongeluk stond hij op uit zijn rolstoel, en fietste zelfstandig het ziekenhuis uit. Toch had hij nog een lange weg te gaan. Het ongeluk heeft een grote impact op zijn lichaam. Hij is snel moe en heeft problemen met zijn kortetermijngeheugen, maar hij is er van overtuigd dat het goed komt. “Ik heb woestijnen overleefd, dorst en honger geleden, ook dit komt goed. Deze strijd is misschien wel de grootste uitdaging van mijn leven. Mensen denken dat het ongeluk me veranderd heeft. Nee dus, ik ben nog steeds wie ik was, de roodharige avonturier. Mijn motto: “Kijk angst recht in de ogen, geloof in jezelf en geef nooit op.”

Roei Sadan, te jong gestorven. Moge zijn ziel worden opgenomen in de bundel van het Eeuwige leven.

Bestel het boek

Over grenzen

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda