Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Revolutie tussen Israël en moslimlanden gaat onverminderd door

Door Yochanan Visser - 

9 september 2020

F200813YS126

Premier Benjamin Netanyahu (Foto: Flash90)

Het is nauwelijks een week geleden dat een Israëlische delegatie een eerste officieel bezoek bracht aan de Verenigde Arabische Emiraten in het kader van een historisch vredesakkoord. Het lijkt erop dat er een doorbraak plaatsvindt tussen Israël en andere Arabische landen.

Meer landen volgen

Het was opnieuw president Trump die na een bijeenkomst in het Witte Huis bekendmaakte dat het moslimland Kosovo betrekkingen zou gaan aanknopen met Israёl en een ambassade zou openen in Jeruzalem. Tegelijkertijd maakte Trump bekend dat ook Serviё haar ambassade zou overbrengen naar Jeruzalem.

Kosovo had eerder laten blijken dat het geïnteresseerd was in betrekkingen met Israёl. De regering in Jeruzalem was echter bang dat het de Palestijnse Arabieren zou aanmoedigen om unilaterale stappen richting de uitroeping van een onafhankelijke staat te nemen, net zoals Kosovo dat deed in februari 2008. Israёl hield ook rekening met het feit dat niet alle landen Kosovo hebben erkend als een onafhankelijke staat en wilde de betrekkingen met deze landen niet beschadigen.

Nadat de regering van de Verenigde Staten allerlei stappen heeft ondernomen om Israёls positie in de Arabische wereld te versterken, kon Premier Benjamin Netanyahu moeilijk nee zeggen tegen Trumps nieuwe deal die Israёls positie in de wereld verder zou versterken.

Het lijkt erop dat er een doorbraak plaatsvindt tussen Israël en andere Arabische landen.

Europese landen

Servië had al lange tijd goede betrekkingen met Israёl. De beslissing om de ambassade van het land te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem zou gevolgd kunnen worden door andere Europese landen. Deze landen nemen al geruime tijd een afwijkend standpunt in over Israël binnen de Europese Unie. Onder hen zijn Tsjechiё en Oostenrijk landen die beiden Israёl in bescherming nemen tegen vooringenomen en pro-Palestijnse standpunten ten opzichte van de Joodse staat in de landenunie.

Premier Netanyahu van Israёl reageerde met vreugde op de beslissing van Servië en bedankte zijn vriend president Aleksander Vucic voor de beslissing om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israёl. Ook bedankte hij hem voor de beslissing om de Servische ambassade in Israёl te verplaatsen naar Jeruzalem.

Netanyahu zei dat hij zou blijven proberen om andere Europese landen te overtuigen om hun ambassades te verplaatsen naar de hoofdstad van Israёl.

Israëlnieuws

via WhatsApp

Het Midden-Oosten

De verrassende ontwikkelingen in Israёls betrekkingen met landen in Europa kwam op hetzelfde moment dat er berichten binnenkwamen over nieuwe ontwikkelingen tussen Israёl en gematigde Soennitische Arabische staten in het Midden-Oosten.

Afgelopen vrijdag gaf Abdoel Rahman al-Soedais, de imam van de Grote Moskee in Mekka in Saoedi-Arabië, een preek waarin hij zei dat de profeet Mohammed goede betrekkingen onderhield met een Joodse buurman. Zo goed, dat de Joodse man besloot om moslim te worden volgens al-Soedais. De imam staat bekend om zijn positie om goede betrekkingen te onderhouden met andere religies, waaronder het Jodendom.

De woorden van al-Soedais werden niet door iedereen in de Arabische wereld. De Egyptische islamdeskundige Mohammed al-Sagheer was hier één van. Al-Sagheer beschuldigde de Saoedische imam van "hypocrisie" en beschuldigde hem van "verraad aan de islam".

De imam staat bekend om zijn positie om goede betrekkingen te onderhouden met andere religies, waaronder het Jodendom.

Een open luchtruim

Andere moslimgeleerden beschuldigden al-Soedais van het promoten van betrekkingen tussen Saoedi-Arabiё en Israёl. Dit is steeds meer het gesprek van de dag nadat Saoedi-Arabië begin september haar luchtruim opende voor Israëlische burgervliegtuigen.

Het openen van het Saoedische luchtruim voor Israёlische burgervliegtuigen verkort de routes naar Aziatische landen aanzienlijk en zorgt voor een behoorlijke daling van de prijzen van vliegtickets naar landen zoals Thailand en de Filipijnen.

Bedrijvigheid in de VAE

Ondertussen zijn Israëlische winkelketens al bezig met de voorbereidingen voor het openen van filialen in de VAE. Onder hen de keten ‘Scoop’ dat schoenen verkoopt en vijf filialen wil openen in de VAE.

Ondernemers uit de VAE zijn verder in gesprek over het openen van hotels en andere bedrijven in Israёl en hebben ook interesse getoond in onroerend goed in Israël. Onroerend goed maakt een enorme groei door.

Lees het dagboek

van de opperrabbijn

Het volgende land

Het volgende Arabische land dat waarschijnlijk betrekkingen gaat aanknopen met Israёl is Bahrein. Op 3 september meldde de Amerikaanse nieuwssite The Washington Free Beacon dat een hooggeplaatste Israёlische functionaris had verteld dat de Amerikaanse regering met de leiders van Bahrein in gesprek was over het aanknopen van betrekkingen met Israёl.

De gesprekken met Bahrein worden voornamelijk gevoerd door het hoofd van de Mossad Yossi Cohen en Al-Khalifa, de minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein. Al-Khalifa vertelde de Israёlische televisie vorig jaar al dat Israёl deel uit maakt van het erfgoed van het Midden-Oosten en dat het Joodse volk een plaats heeft in dit werelddeel.

Al-Khalifa’s landgenoot Loay Alshareef gebruikte vorige week gelijkluidende woorden in een interview met The Jerusalem Post en vertelde de Engelstalige Israёlische krant dat er een grote verandering plaats vindt in de percepties onder Arabieren over de staat Israёl en het Joodse volk.

“Het Joodse volk is geen buitenlandse kolonie in het land van Israёl. Zij zijn deel van het land en van onze regio,” vertelde Alshareef. Hij voegde eraan toe dat de Joodse aanwezigheid in Israёl niet alleen een feit is maar een historisch gegeven.

Dit alles geeft aan dat het Palestijnse narratief over het volk van Israёl in haar historisch thuisland eindelijk in duigen is gevallen. De woede onder het Palestijnse leiderschap over al deze ontwikkelingen is dan ook enorm groot en men bedreigt momenteel landen die hun relaties met Israёl al hebben herzien of dat van plan zijn.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda