Sluiten

Zoeken.

Restaurant Hoffy’s in Joods Antwerpen: de moeite waard!

Door Geja Lahpor - 

9 juli 2020

hoffys

Joods restaurant Hoffy's in Antwerpen.

Lopend door Joods Antwerpen krijg je het unieke idee dat je ergens in Jeruzalem loopt. De Joodse wijk waar ruim 20.000 chassidische Joden wonen is na New York, Londen en Jeruzalem één van de grootste Joodse gemeenschappen. Aan de rand van de wijk zijn veel diamantwinkels te vinden.

Dat de Joodse wijk vlakbij het treinstation ligt heeft een reden. Omdat de Joodse gemeenschap zware tijden heeft gekend, besloten de Joden daar te gaan wonen zodat ze op deze manier sneller weg konden vluchten. Nu is dat gelukkig niet meer aan de orde, omdat de beveiliging maximaal is geregeld.

Traditioneel Jiddisch

Midden in deze levendige wijk kom je het gerenommeerde Joodse restaurant Hoffy’s tegen van de drie bekende Antwerpse broers Hoffman: Mochi, Yumi en Janki. De koshere gerechten zijn traditioneel Jiddisch. Vis, vlees, groenten en vegetarische gerechten staan op het menu. Het ziet er heerlijk en gevarieerd uit en zo smaakt het ook. Tongrolletjes met spinazie, Sefardische kip met gemarineerde pruimen en rode wijn, of gevulde aubergine met rundvlees. Maar favoriet is wel de ‘gefillte fish’ en de zelfgemaakte apfelstrudel. Alles is redelijk geprijsd. Het is een gezellig Joods restaurant met aan de wand teksten uit de Thora, zoals de tekst uit Spreuken 31, ‘Het loflied op de degelijke huisvrouw’, dat altijd op de shabbat wordt voorgelezen. Maar ook een afbeelding van de gouden menora, de zevenarmige kandelaar siert de wand.

Gasten uit de hele wereld

Restaurant-eigenaar Yumi: “Mijn vader vluchtte na de oorlog als overlevende van concentratiekamp Mauthausen naar Antwerpen. Samen met mijn moeder die concentratiekamp Auschwitz overleefde begonnen ze een viswinkel aan de overkant van ons restaurant. Mijn vader leeft niet meer, maar wij gaan minimaal één keer per jaar naar Israël waar we ook familie hebben, om Rosh Hashana (Joods nieuwjaar) te vieren. We gaan eerst altijd bidden bij de Klaagmuur en we bezoeken dan ook het graf van mijn vader in Jeruzalem en branden daar een kaarsje. Onze vader wilde in Israël begraven worden en niet in Europa. ‘Want’, zei hij, ‘daar is de aarde doordrenkt met bloed'”.

We gaan eerst altijd bidden bij de Klaagmuur en we bezoeken dan ook het graf van mijn vader in Jeruzalem.

Na een kleine stilte vertelt hij verder: “Sinds 1985 zijn wij als drie broers met restaurant Hoffy’s begonnen. Daarnaast verzorgen we catering in België en Nederland en kun je ook gerechten meenemen. Onder onze gasten zijn niet alleen Belgen, maar ook Nederlanders en toeristen uit de hele wereld zoals uit Israël en zelfs China. We hebben extra zalen beschikbaar voor feestjes zoals de Bar- en Bat Mitswa, bruiloften en andere bijeenkomsten. Helaas zijn we door de coronacrisis drie maanden dicht geweest. Sinds we weer open zijn neemt het aantal van onze gasten helaas nog zeer beperkt toe.”

Diner voor de koning

Yumi is trots op het feit dat zijn restaurant in 2015 een diner mocht verzorgen voor de Belgische koning Philip. Ook zijn de broers voor de televisie geweest in kookprogramma’s en documentaires in België, Duitsland, Israël en China, waar behalve de traditionele Jiddische recepten ook de Joodse cultuur aan de orde kwam. Vorig jaar is er een prachtig geïllustreerd receptenboek verschenen, genaamd ‘Hoffy’s – de Joodse keuken‘. Het is een kookboek met 48 traditionele Joodse recepten en tegelijk een uniek fotoboek met een aangrijpend familieverhaal. Van de zes hoofdstukken gaan er vijf over de Joodse feesten met bijbehorende recepten van de gerechten die dan gegeten worden. Ook is er nog het hoofdstuk ‘Dagelijkse kost’ met recepten voor elke dag. Dit boek is in een Nederlandse en Engelse versie te koop en kost €35,50.

De drie broers staan bekend als zeer vriendelijk en gastvrij, wat een goede sfeer creëert.

Mocht u in de vakantie nog een leuk dagje uit willen gaan, dan is Joods Antwerpen en een bezoek aan Hoffy’s een echte aanrader! Het zal voor de broers ook een mooie bemoediging zijn na de beproefde coronaperiode!

Reserveren kan hier. Houd er rekening mee dat het restaurant op vrijdagmiddag en zaterdag gesloten is in verband met shabbat.

Geja

De auteur

Geja Lahpor

Geja Lahpor is freelance journaliste en schrijft regelmatig voor Christenen voor Israël.

Doneren
Abonneren
Agenda