Sluiten

Zoeken.

Restaurant Eucalyptus in Jeruzalem: 'Het restaurant is ons thuis'

Door Joanne Nihom - 

11 november 2021

IMGP4124

Zoals ik eerder deze week al schreef, was ik een dag in Jeruzalem. Voor het diner was ik uitgenodigd bij restaurant Eucalyptus, waar chefkok en eigenaar Moshe Basson, samen met zijn zoon Ronny, de scepter zwaait. Samen zorgen ze voor een moderne interpretatie van de lokale en traditionele keuken.

Thuiskomen

Eten in Eucalyptus is een bijzondere belevenis, alsof je op bezoek bent bij je beste vrienden. “Het restaurant is ons thuis en we willen dat onze gasten hetzelfde gevoel ervaren”, aldus Moshe. De chefkok loopt dan ook regelmatig langs de tafels om te checken of alles naar wens is en om uitleg te geven over de gerechten. Koken is zijn grote liefde, erover vertellen ook. Veel van de spijzen zijn gebaseerd op lokale recepten uit de oudheid. In tal van gerechten zijn kruiden en specerijen verwerkt die in het wild groeien op de heuvels van Jeruzalem, zoals  za’atar en Jeruzalemse salie. Door Moshe zelf geplukt. Het restaurant is koosjer, er is geen melkkost, er staan vlees-, vegetarische en veganistische gerechten op de menukaart. Alles is supervers en veel van de groenten en het fruit komen uit de weelderige tuin van het restaurant.

Het restaurant, een oud stenen gebouw met een groot schilderachtig balkon, is gelegen aan de ingang van de kunstenaarskolonie, op een steenworp afstand van de oude stadsmuren, de Jaffapoort en de Klaagmuur. Als je buiten eet, en daar was voor mij een tafel gedekt, zie je de stadsmuur. Romantischer kan bijna niet, ook al was het best al een beetje fris.

Chefs for Peace

Tijdens zijn studie landbouwkunde ontwikkelde Moshe zijn liefde voor planten, kruiden en bloemen. Het culinaire vak leerde hij van zijn grootmoeder en moeder. “Ik kon me geen betere universiteit wensen.” Hij groeide op in Talpiot, in Jeruzalem, een wijk waar tijdens de beginjaren van de staat veel nieuwe emigranten vanuit de hele wereld woonden. Zij brachten hun eigen culinaire gewoontes met zich mee en Moshe was daar dan ook vaak te vinden. “En ik leerde ook van onze Arabische buren. Omdat veel van hun eten niet koosjer was en ik het daarom niet kon eten, gebruikte ik mijn reukvermogen om de unieke ingrediënten die zij gebruikten te leren herkennen.”

(tekst gaat verder onder de foto's)

Moshe is een actief lid van Chefs for Peace, een non-profit en niet-politieke organisatie van Joodse, christelijke en Arabische koks, die streeft naar co-existentie en intercultureel begrip door middel van samen koken en eten. Zij worden ook in mijn boek 'Over Grenzen' vermeld. De organisatie is opgericht in Jeruzalem in november 2001. ”Ons doel is om mensen bij elkaar te brengen. Onze boodschap is simpel: de mensen uit de straat, niet de politici, brengen vrede. Voor ons is het iedere dag vrede, in de keuken en rond de eettafel. Door samen te koken ontdekken we steeds weer hoe dicht we eigenlijk bij elkaar staan.” De chefkoks worden in binnen-en buitenland uitgenodigd om te koken en te vertellen over hun project. “De inkomsten gaan naar onze droom: een kookschool voor Joodse, christelijke en Arabische kinderen.”

Bestel het boek

Over grenzen

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda