Sluiten

Zoeken.

Relaties tussen Turkije en Israël verslechteren verder

Door Yochanan Visser - 

8 oktober 2020

2020 Website CVI (8)

De vlag van Turkije.

Turkije wordt met de dag vijandiger ten opzichte van Israël. Het land bemoeit zich met interne Israëlische zaken, zoals de situatie in Jeruzalem en de Israëlische politiek in Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria.

President Erdogan van Turkije

Deze ontwikkeling kan worden toegeschreven aan de Turkse leider president Recep Tayyip Erdogan. De man heeft nu bijna twintig jaar de macht in handen in Turkije. Vorige week noemde Erdogan tijdens een zitting van het Turkse parlement Jeruzalem ‘onze stad’ en beweerde dat de Palestijnse Arabieren duizenden jaren in Palestina hadden gewoond.

De Turkse leider spendeerde een belangrijk deel van zijn toespraak aan de Palestijnse kwestie en noemde de Palestijnse Arabieren een onderdrukt volk. Met onze stad bedoelde Erdogan dat Jeruzalem eigenlijk bij Turkije zou moeten worden getrokken. Dit omdat de Turken meer dan vierhonderd jaar het Ottomaanse rijk (nu Israël) bezet hielden. Het is een nieuw duidelijk bewijs dat Erdogan droomt over, maar ook actief werkt aan de herrijzing van het Ottomaanse rijk.

Met onze stad bedoelde Erdogan dat Jeruzalem eigenlijk bij Turkije zou moeten worden getrokken.

Turks Jeruzalem?

“In deze stad die we moesten verlaten in tranen tijdens de Eerste Wereldoorlog is het nog steeds mogelijk om sporen van het Ottomaanse verzet tegen te komen. Dus Jeruzalem is onze stad, een stad van ons,” zei Erdogan. Hij benadrukte ook dat Turkse moslims in de eerste plaats in de richting van de Al-Aqsa moskee bidden en pas daarna richting Mekka en Medina in Saoedi-Arabiё.

“Onze eerste qibla (richting van gebed in Islam) is Al-Aqsa en de Rotskoepel. Zij zijn de symbolische moskeeën van onze godsdienst,” aldus Erdogan. Wel gaf hij toe dat er heilige plaatsen voor het christendom en het Jodendom in Jeruzalem zijn.

Israëlische onderdrukking

“Een andere crisis die ons land zorgvuldig volgt is de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen,” zei Erdogan aan het einde van zijn toespraak.“Wij zien het als een eer om uitdrukking te geven aan de rechten van het onderdrukte Palestijnse volk, met wie wij hebben geleefd voor eeuwen, op ieder platform,” zei Erdogan, terwijl hij de Palestijnse zaak de bloedende wond van het wereldgeweten noemde.

Hij refereerde verder aan het feit dat de Ottomaanse Sultan Suleiman de huidige muren rond
Jeruzalem en andere gebouwen in de stad heeft gebouwd en dat was volgens hem een teken dat de Turken de stad in hoog aanzien hielden.

De Israёlische regering zweeg in alle talen over Erdogans opruiende toespraak, klaarblijkelijk om de al bestaande spanningen met Turkije niet verder te laten escaleren.

Lees het dagboek

van de opperrabbijn

Verslechterde betrekkingen tussen Turkije en Israël

Onder Erdogans regime in Turkije zijn de betrekkingen met Israёl dramatisch verslechterd en kan men slechts spreken van handelsbetrekkingen. Veel goederen die in Israёl worden verkocht komen uit Turkije, terwijl Israёli’s voor de coronacrisis Turkije in hordes bezochten voor het houden van een vakantie.

De Turkse dictator heeft in Jeruzalem actief geprobeerd om de Turkse invloed over de daar woonachtige Arabieren te vergroten. Ook geeft hij grote sommen geld uit om islamistische organisaties die de Arabieren radicaliseren te steunen.

Erdogan probeert ook om meer Turkse invloed te krijgen in de Wakf, de islamitische organisatie die de moskeeën op de Tempelberg beheert. Dit is tot nu toe niet gelukt, omdat Jordanië daar faliekant tegen is.

Onder Erdogans regime in Turkije zijn de betrekkingen met Israёl dramatisch verslechterd en kan men slechts spreken van handelsbetrekkingen.

Incident

Op maandag was er opnieuw een incident toen het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken de Israёlische politiek ten opzichte van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria veroordeelde. Dit gebeurde nadat de Israëlische premier Netanyahu toestemming gaf voor de bouw van 5.400 nieuwe huizen in de Joodse dorpen en steden in het gebied.

Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken gaf een verklaring uit waarin stond dat Israёl haar plan om gebieden in Judea en Samaria te ‘annexeren’ niet heeft opgegeven. “De bouw in de illegale nederzettingen bewijst eens te meer Israёls gebrek aan respect voor de internationale wetgeving en VN-resoluties,” aldus de verklaring. De verklaring zei ook dat Turkije naast de Palestijnse Arabieren zal blijven staan en hun interesses zal verdedigen.

Erdogans steun voor de Palestijnse Arabieren omvat uitgebreide hulp voor Hamas en het laten gebruiken van Turks grondgebied voor allerlei Hamasactiviteiten die te maken hebben met terrorisme.Sommige Hamasleden wonen in Turkije en kregen Turkse paspoorten.

Verzoeningsakkoord

Israёl en Turkije sloten een verzoeningsakkoord in 2016 na het verbreken van diplomatieke betrekkingen in 2010. Toen probeerde het Turkse schip Mavi Marmara Israёls legale zeeblokkade van Gaza te doorbreken. De Israёlische marine voorkwam die poging door het schip te enteren via helikopters. De Israёlische mariniers werden aangevallen door Turkse radicalen van de Islamistische organisatie IHH. Bij de daarop volgende schermutselingen werden negen Turken gedood en raakten tien Israёlische soldaten gewond.

De verzoening tussen Turkije en Israёl kwam tot stand tijdens een bezoek van de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama die hevige druk op Israёl uitvoerde en bekend stond om zijn anti-Israёlische houding.

De bouw in de illegale nederzettingen bewijst eens te meer Israёls gebrek aan respect voor de internationale wetgeving en VN-resoluties.

— Turkse Minister van Buitenlandse Zaken

Reactie van Israël

De Israёlische Minister van Defensie Benny Gantz reageerde zondag eindelijk op Erdogans agressieve politiek, maar deed dat in algemene termen. Gantz zei tijdens een Zoom-conferentie met verslaggevers uit de Golfstaten dat Turkije een destabiliserende macht in het Midden-Oosten is geworden. Hij gaf als voorbeeld de Turkse interventie in de Libische burgeroorlog en de interventie in Noord-Syriё. Daar voerde Turkije al twee keer een invasie uit en steunt islamistische rebellen die oorlogsmisdaden begaan.

Gantz sprak ook over de steun aan Hamas en zei dat het Turkse lidmaatschap van de NAVO een probleem was dat door de internationale gemeenschap zou moeten worden opgelost. Via druk door de internationale gemeenschap zou Turkije moeten worden gedwongen om haar handen af te trekken van steun aan terroristische groeperingen, aldus de Israёlische minister.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda