Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Recepten om te herdenken

Door Petra van der Zande - 

16 januari 2024

2021 CVI website - 2024-01-16T103327.806

“Beter is een schotel groente waar liefde is, dan een gemeste os met haat erbij.” Spreuken 15:17 HSV

De smaak van herinnering

Matkon Ziekaron – (letterlijk Herinneringsrecept) wordt in het Engels vertaald met Taste of Memories (Smaak van Herinnering). Dit unieke initiatief herdenkt gevallen IDF-soldaten en Israëlische slachtoffers van terreur door middel van favoriete recepten met het levensverhaal van de gevallenen.

Deelnemers maken als groepje een favoriet gerecht van iemand die er zelf nooit meer van kan genieten. Door middel van door familieleden beschikbaar gestelde foto's, verhalen, video's en anekdotes wordt hun herinnering op een positieve manier levend gehouden.

Initiatiefnemer Eden

De website werd in 2015 door Eden Ben Oz Kohali gelanceerd.

Eden vocht in Gaza tijdens Operatie Protective Edge (2014). Na haar diensttijd werkte zij voor het Joods Agentschap in Minnesota om de band van de lokale Joodse bevolking met staat Israël te versterken. Ter voorbereiding van een Herdenkingsdag organiseerde zij kooksessies ter nagedachtenis aan gevallen IDF-soldaten. Terug in Israël breidden de activiteiten zich uit met hulp van enthousiaste vrijwilligers.

Sommige families stoppen met het maken van de specifieke gerechten, omdat het te pijnlijk voor hen is.

— Eden Ben Oz Kohali, initiatiefnemer van Matkon Ziekaron

Een paar dagen na het begin van de huidige oorlog in Israël werd de website van Matkon Ziekaron overspoeld met verzoeken van families van vermoorde Israëli's. Eden realiseerde zich dat, ondanks de verse trauma’s, families popelden om de recepten van hun dierbaren te delen.

Troostvoedsel

“Gezinnen vinden troost in het delen van herinneringen aan hun dierbaren,” zei Eden. “Specifieke gerechten hebben sterke herinneringen en familieleden putten kracht uit het feit dat ze deze recepten met anderen kunnen delen. Het is niet verwonderlijk dat er veel recepten voor gebak op de website staan, vooral chocoladetaart.”

Een groot aantal van de recentelijke (voornamelijk Hebreeuwse) recepten zijn afkomstig van familie wiens kinderen op 7 oktober 2023 tijdens het muziekfestival in Zuid-Israël vermoord werden.

We hoeven niet tot Jom HaZikaron te wachten om onze doden te herdenken – iedere dag van het jaar zijn we bezig hen te herdenken.

Matkon Ziekaron werkt niet alleen samen met Joodse scholen en jeugdgroepen over de hele wereld, maar ook met voedselbloggers en bekende koks.  Vrijwilligers helpen families om het leven van hun geliefde in woorden te herdenken.  Geëvacueerd onderwijzend personeel popelt om met hun leerlingen aan de slag te gaan. Zij zien dit project als een belangrijk hulpmiddel om vooral jonge kinderen te helpen de gruweldaden op een constructieve manier te verwerken. Onderdeel daarvan is een ontmoeting met familieleden van slachtoffers.

“Als ik jarig ben, trakteer ik altijd met een zelfgebakken cake,” schreef iemand. “Dit keer gebruikte ik een recept van jullie website, en deelde het verhaal met mijn collega’s. Ze vonden het een geweldig idee en ik weet zeker dat het een sneeuwbaleffect zal hebben.”

Deelnemers worden aangemoedigd foto’s van groepsactiviteiten te delen, waardoor de nabestaanden zich bemoedigd en getroost voelen.

Verhalen en recepten

Hieronder deel ik een aantal verhalen en recepten met u van omgekomen IDF-soldaten en andere slachtoffers.

Kim Docker

De 22-jarige Kim Docker, pelotonscommandant bij de Border Police (grenspolitie), werd tijdens het Supernova-muziekfestival vermoord. Haar moeder schreef: “Kim was dol op alfajores-koekjes en bakte ze om de haveklap. Haar eigen, unieke recept werd door haar vrienden overgenomen. Ik wil anderen blij maken met Kims recept en hoop dat deze zoete herinnering aan Kim anderen zal helpen door deze moeilijke tijden heen te komen.”

Laat niemand je vertellen hoe jij rouwen moet. Bij rouw is er geen handleiding. Zoals jij ’t voelt is ’t goed.

Kim Levenground - Yehezkel (1989-2018)

Kim, een vrouw met uiterlijke en innerlijke schoonheid, was vol van medeleven voor mens en dier. Ze gaf – zonder er iets voor terug te verwachten.

Kim werkte in de Alon Metaal-fabriek in het Barkan industriegebied in Ariel – waar zowel Israëli’s als Palestijnen werken. In 2018 werden de 28-jarige moeder en een 35-jarige collega (vader van drie kinderen) daar in koelen bloede vermoord. De terrorist werd twee maanden later in Nabloes door de IDF ‘geëlimineerd’.

Oren Noach (1992-2014)

Oren groeide op in Hoshaya, een kleine gemeenschap in Galilea. Na zijn Jesjieva studie deed hij het Etzem pre-militaire tussenjaarprogramma. Vrienden beschreven hem als een man met een gouden hart.

Oren sloot zich aan bij de Sayeret Golani-eenheid en volgde daarna ook de officierscursus.  Hij was een rolmodel voor zowel de soldaten onder zijn hoede als collega commandanten. Voor zijn soldatenvrienden was hij "Jemus" (een stierensoort) omdat hij oersterk was en altijd soldaten of hun uitrusting op zijn rug of schouders droeg.

De 22-jarige kwam in juli 2014 met zes mede Golani soldaten tijdens een operatie in Gaza om het leven.

Oren was dol op bananencake.

Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda