Sluiten

Zoeken.

Rami en Goliath

Door Tal Hartuv - 

21 augustus 2020

Ontwerp zonder titel (5)

Zoals de meeste Israëlische mannen draagt Rami Levi t-shirts waardoor hij in de menigte van zijn mede nonchalant geklede landgenoten opgaat. Als zo’n gewone man zou hij kunnen worden aangezien voor een taxichauffeur, tuinman, falafelverkoper of een ieders buurman. Maar niks van wat Rami Levi heeft gedaan is ‘gewoon’.

Van school naar de markt

Rami werd geboren in een Turkse familie van Joodse immigranten en groeide op in Jeruzalem. Als één van zes kinderen had hij veel moeite op school doordat hij dyslexie had. Gefrustreerd over zijn gebrek aan capaciteiten ging hij op de prille leeftijd van veertien jaar van school om zijn grootvaders warenhuis over te nemen op de beroemde Machane Yehuda-markt. Dit is de bruisende shuk die veel bezocht wordt door Israëli’s die voor de Sabbat winkelen en een must-see op elke pre-corona toeristische route.

Terwijl hij daar werkte, merkte Rami op dat veel mensen met kleine bedrijfjes voedsel wilden kopen tegen groothandelsprijzen. Het Israël van de jaren 70 was niet de commerciële staat die het vandaag de dag is. In tegenstelling tot 2020 was het toenmalige “Klein Israël” niet geschikt voor de massale markt.

Rami Levi veranderde dingen door te besluiten om veel te verkopen met een kleine winst. Voor Israëli’s die absurd veel meer betaalden voor chocoladeyoghurt die in Israël gemaakt is dan voor precies hetzelfde Israëlische product dat in Berlijn wordt verkocht, was Rami een financiële redder. Zijn strategie was zo’n razend succes dat bij binnen slechts een paar jaar niet alleen zijn ruimte op de Machane Yehuda-markt verdubbelde, maar ook zijn tegenstanders sprakeloos achterliet, supermarkten opende in heel Israël en een verbazingwekkende twintig procent van de markt veroverde!

Maar Rami maakte ook vijanden onder de grote namen, zoals de Israëlische Coca-Cola franchise die hem boycotte, maar zich over moest geven toen de Israel Competition Authority in Rami’s voordeel tussenbeide kwam.

Israëlzondag

bestel publicaties

Gelijke kansen

Rami Levi staat bekend om de gelijke kansen die hij op de markt heeft gecreëerd. Hij heeft Palestijnen in dienst en betaalt al zijn werknemers een eerlijk en gelijk loon. In februari 2016 was er tragisch genoeg een terreuraanslag in een van zijn winkels toen een Israëlische soldaat buiten dienst werd doodgestoken door twee Palestijnse terroristen die probeerden de winkel binnen te komen.

Als gevolg van een terreuraanslag lopen de spanningen begrijpelijkerwijs hoog op. Levi was onvermurwbaar dat de banen van zijn Palestijnse medewerkers niet op het spel zouden komen te staan. Zij hadden niets verkeerds gedaan. En hoe dan ook, zei hij, waren er ook genoeg Arabieren die bij de politie dienden.

Rami heeft Palestijnen in dienst en betaalt al zijn werknemers een eerlijk en gelijk loon.

Rami blijft mensen verrassen.

Dit jaar werd hij benaderd door rabbijn Aryeh Goldberg, de algemeen directeur van het Europees Rabbinaal Centrum, die bezorgd was over de spirituele toestand van de Joden in Hannover, Duitsland. De rabbijn wilde de Joodse mannen voorzien van gebedsriemen. De rabbijn meende dat deze sets van kleine zwartleren doosjes die Joodse mannen dragen bij het bidden, de gemeenschap geestelijk zouden doen herleven, hen zouden helpen assimilatie te vermijden en hen een nieuwe liefde voor het Jodendom zouden geven.

Helaas stierf de rabbijn aan het Coronavirus.

Rami was vastbesloten om de laatste wens van de rabbijn te vervullen en schonk een miljoen sjekel aan gebedsriemen voor de armste Joden van Europa. Iedere Joodse man die geen gebedsriemen heeft, kan nu via de rabbijn van zijn gemeenschap een aanvraag indienen om ze als geschenk te ontvangen. Om massale aanspraak te voorkomen en ze te kunnen schenken aan degenen die ze echt nodig hebben, is de donatie momenteel beperkt tot slechte twee koppels per gemeenschap. Rami Levi heeft een langdurige relatie met het Europees Rabbinaal Centrum. Op hun verzoek heeft hij ook vele Bar Mitswa-reizen naar Israël gefinancierd voor Joodse jongens uit het buitenland.

Zoals bij de meesten van ons, valt er qua uiterlijk niets op aan Rami Levi. Maar in tegenstelling tot de meesten van ons zijn veel dingen die hij heeft gedaan buitengewoon opvallend.

Rami was vastbesloten om de laatste wens van de rabbijn te vervullen en schonk een miljoen sjekel aan gebedsriemen voor de armste Joden van Europa.

Boeken en bijbel-

studiematerialen

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda