Sluiten

Zoeken.

Radiomaker Eran Zinger brengt Jood en Arabier samen

Door Tal Hartuv - 

15 december 2021

Eran zinger

Het voordeel van de radio, in vergelijking met de televisie, is dat het veel meer aan de verbeelding overlaat. Door niet-visuele media worden we uitgenodigd om zelf de lege plekken in te vullen en onze eigen creatieve conclusies te trekken. De Joods-Israëlische journalist Eran Zinger maakte van deze nuance van radio gebruik om het welzijn van Joden en Arabieren in de Israëlische samenleving te verbeteren.

Eran Zinger

Zinger, een bekende en populaire radiopresentator, zou waarschijnlijk over straat kunnen lopen zonder herkend te worden. Maar zijn stem is in het hele land bekend, net als zijn inzet voor het brengen van harmonie in de samenleving. Beide factoren hebben zijn beoordelingen verbeterd, waardoor hij een van de meest populaire presentators is van dit moment.

Zijn opkomst tot een van de meest beluisterde mannen in Israël was methodisch, vastberaden en pragmatisch. Vlekkeloos in het Arabisch, koos hij ervoor om in Haifa te wonen, een stad van voorbeeldige co-existentie. Hier studeerde hij de taal aan de universiteit van de stad. Zijn aanleg voor taalkunde bleef niet onbeloond. Al snel kreeg hij een baan aangeboden op de nationale radio van Israël als verslaggever over Arabische zaken. Terwijl Israël werd meegesleurd in de Tweede Intifada en zes jaar later de Tweede Libanonoorlog, rapporteerde Zinger vanuit de frontlinie.

De gewone man

Toen de vijandigheden tot een einde kwamen –zij het tijdelijk- kreeg Zinger zijn eigen radioshow, die hij voor het grootste gedeelte met een Arabische medepresentator organiseert. Israëlisch-Arabische politici die alleen maar klagen en niet kunnen beslissen of ze Palestijns of Israëlisch willen zijn, worden door Zinger overgeslagen. In plaats daarvan interviewt hij de gewone man op straat: Arabieren die vloeiend Hebreeuws spreken en ondergedompeld zijn in de Israëlische cultuur. Hij biedt hen een platform om kwesties die in de Arabische samenleving voorkomen naar voren te brengen. Er is een breed scala aan onderwerpen, waaronder landbouw, theater, muziek, economie en zelfs misdaad.

Israëli's in het hele land, of ze nu Jood of Arabier zijn, komen dichter tot elkaar.

Elke middag stemmen Joden de radio af en leren ze over de culturele rijkdom van hun Arabische ‘neven’. Evenzo praten de Arabieren die door de bekwame Zinger worden geïnterviewd met liefde over hun land en laten ze zien dat ze Israëlische burgers zijn met dezelfde ups en downs als hun Joodse buren. Zinger is succesvol in het uitbannen van de Joodse of Arabische kwestie, die door veel politici juist wordt aangewakkerd, en benadrukt in plaats daarvan het mens-zijn. Hoewel Joden en Arabieren cultureel verschillend kunnen zijn, blijkt uit het geklets en de geweldige humor tussen Zinger en zijn geïnterviewden dat iedereen van een goede lachbui houdt. Israëli's in het hele land, of ze nu Jood of Arabier zijn, komen dichter tot elkaar omdat Zinger laat zien dat achter zwart en wit en links en rechts, mensen zitten. En mensen zijn mensen, wie ze ook zijn.

De genegenheid die zowel Arabische als Joodse geïnterviewden voor hem tonen, is opmerkelijk. Zonder een agenda te hebben, creëert onze favoriete omroeper ruimte voor mensen en laat hen zo bekend worden buiten hun etnische of religieuze label. Daarbij draait Eran Zinger vaardig om controversiële kwesties heen en inspireert in plaats daarvan empathie en respect, de enige manier om verandering te brengen in het Midden-Oosten.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda