Sluiten

Zoeken.

Rabbi Kanievsky: de wandelende Thora-rol

Door Tal Hartuv - 

7 april 2022

CER-Jerusalem-02-02-Kanevsky_0014

De Conference of European Rabbis op bezoek bij Rabbi Chaim. Foto: Eli Itkin

Op een ongewoon koude en bewolkte dag in maart 2022 waren de hoofdwegen in centraal Israël urenlang afgesloten. 1500 bussen stonden langs de snelwegen geparkeerd en naar schattig meer dan een half miljoen mannen, gekleed in zwarte jassen en zwarte hoeden, zwermden door een buitenwijk van Tel Aviv om een overleden grote Thorageleerde op zijn laatste reis naar de begraafplaats te vergezellen.

Rabbi Chaim Kanievsky

Rabbi Chaim Kanievsky werd beschouwd als een van de grootste rabbijnen die voorzitter waren van de Litouws-orthodoxe gemeenschap in Israël. Dit is een gemeenschap die bekend staat om hun toewijding aan de Bijbel en de Joodse wet, en vaak op gespannen voet staat met de Chassidim, wiens nadruk ligt op het vinden van God door vreugde.

Toch was dit een dag waarop heel Israël zich verenigde om te rouwen. Jong en oud, Chassidim en Haredim, seculier en religieus: iedereen bracht hulde aan een man die, hoewel soms controversieel, diende als een inspiratie en een licht voor talloze Joden, ongeacht hun achtergrond of niveau van religieuze naleving.

In elke generatie worden er door iedere grote rabbijn bepaalde uitspraken gevaardigd over de Joodse wet. Deze uitspraken kunnen zelfs van invloed zijn op de manier waarop in de staat Israël wordt omgegaan met kwesties. Rabbi Kaviensky was zo’n man. Een van zijn meest controversiële uitspraken, die weliswaar veel Israëli’s tot een zucht van gezond verstand bracht, is dat hij bepaalde dat in het geval van een terreuraanslag, orthodoxe paramedici in geen geval de terroristen eerder dan de slachteroffers zouden moeten behandelen. Als de terrorist ernstiger gewond is, is het toegestaan om de terrorist te laten sterven. Ook menige seculiere Israëliër juichte zijn besluit toe.

De Messias

Zoals alle Joden, verlangde ook rabbi Kanievsky naar de Messias. Met de geboorte van de Arabische Lente in 2011 geloofde hij dat de gebeurtenissen zo baanbrekend waren dat de Messias klaar zou kunnen zijn om te verschijnen. Zo drong hij er bij vele Joden die in de Diaspora woonden op aan om naar Israël te komen voor de grote gebeurtenis.

Alle rabbijnen maken fouten, maar rabbi Kanievsky zal niet herinnerd worden vanwege zijn overenthousiasme over het tijdstip van Israëls verlossing. In plaats daarvan zal hij herinnerd worden als een groot Thorageleerde met een fotografisch geheugen dat duizenden pagina’s van de Joodse wet opsloeg.

Rabbi Kaviensky was een groot Thorageleerde met een fotografisch geheugen.

Toen een zekere rabbi Hartman hem eens vroeg waar staat dat de opstanding van de doden bij de Grot van de Patriarchen in Hebron zal beginnen, bleef de Thorageleerde naast hem lopen terwijl hij wezenloos voor zich uitstaarde en in zichzelf mompelend alle pagina’s van de Joodse wet herhaalde die hij in zijn hoofd had opgeslagen. Het was alsof hij een Joodse Google was. Zonder boeken bij zich te hebben, kon hij de pagina’s voor zich zien en zo door duizenden jaren van geschreven Joodse wetboeken scannen. Zo werd de 94-jarige rabbi Kanievsky bekend als ‘een wandelende Thora-rol’.

Zijn gerespecteerde kennis verwierf hij door meer dan veertien uur per dag te studeren en niet meer dan vier uur per nacht te slapen. Maar hij werd evenzeer gewaardeerd om zijn nederigheid. Rabbi Kanievsky maakte er een gewoonte van om elke dag een uur te hebben waarop iedereen hem om raad kon vragen, of hem zijn problemen kon vertellen zodat hij ervoor kon bidden. Deze grote man, die door heel Israël gemist zal worden, heeft voor velen als inspiratie gediend om de Thora te bestuderen en er net zo in thuis te zijn als hij dat was.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda