Sluiten

Zoeken.

Poerim Katan: Wonderbaarlijke reddingen van Joden

Door Petra van der Zande - 

11 februari 2022

Kleine Poerim

Op 15 februari is het 'Poerim Katan', oftewel 'Kleine Poerim'. Op deze dag wordt onder andere de vervolging en verbanning in Duitsland in 1614 herdacht.

“Alle dagen van een ellendige zijn slecht, maar een blijmoedig hart is als een voortdurende maaltijd.” • Spreuken 15:15 (HSV)

Poerim Katan

Het Joodse jaar, gebaseerd op de maan, heeft 353-355 dagen. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld Pesach in de zomer of winter zou vallen, wordt iedere drie jaar een extra maand ingelast – Adar 1. Dit jaar hebben we daarom ook nog Adar 2.

Op 15 februari aanstaande, vieren sommige Joodse gemeenschappen in de diaspora (verstrooiing, red.) naast het gebruikelijke Poerimfeest, dat dit jaar op 17 en 18 maart valt, “Poerim Katan”. Gebeurtenissen waarbij gemeenschappen op een wonderbaarlijke manier gered werden van verordeningen of pogroms werden in een boekrol (megila) vastgelegd en tijdens Poerim Katan voorgelezen.

Om maar een aantal gebeurtenissen te noemen:

Poerim Caïro

In 1524 werden de opperrabbijn van Caïro met twaalf Joodse leiders gearresteerd.  De gouverneur dreigde alle Joden in Caïro te vermoorden als de exorbitant hoge losprijs niet betaald werd. De slachting werd voorkomen toen hij door een van zijn eigen mensen gedood werd. Deze gebeurtenis wordt als Poerim Caïro herdacht.

Poerim Sebastiano

In 1578 werd de koning van Portugal in Marokko door de Sultan verslagen en de Joden gered van de ondergang. Poerim Sebastiano wordt nog herdacht in Tangiers, Tétouan en Fez.

Poerim Vinz

Purim Vinz herdenkt de vervolging en verbanning van de Joodse bevolking uit de Frankfurter Judengasse tijdens de Fettmilch opstand in 1614 en hun herstel door de Duitse keizer in 1616.

Poerim Tiberias

In 1743 werd Tiberias 83 dagen lang door Suleiman Pasha, Gouverneur van Damascus, belegerd. Tijdens het plannen van zijn volgende aanval stierf hij. Poerim Tiberias herdenkt zowel de dag dat de belegering werd opgeheven als ook de sterfdag van Suleiman.

Poerim Burghul

In 1795 werd Ali Burghul Pash van de troon verdreven en eindigde zijn Joodse terreur.  Poerim Burghul wordt door de Joden van Tripoli (Syrië) gevierd.

Poerim Ancona's

De Joodse Ancona (Italië) gemeenschap heeft vier verschillende Poerim Ancona’s waarop zij hun redding van potentiële rampen in de 17e en 18e eeuw herdenken.

Deze kleine Poerims herdenken de wonderbaarlijke reddingen van het Joodse volk.

Meer poerims

De Poerim van de Bandieten markeerde de verlossing van de Joodse bevolking in Gumeldjina (Ottomaanse rijk) nadat zij in 1786 vals beschuldigd waren.

De sponzenhandel competitie in 1840 tussen Grieken en Joden resulteerde in een bloedlaster. De Joden van Rhodos werden gevangengezet en gemarteld, ook al werd het ‘ritueel vermoorde’ kind levend op een ander eiland teruggevonden. Omdat de sultans vrijspraak van de valse beschuldiging samenviel met de datum van Poerim, is Poerim Rhodos een dubbel feest.

De Joodse Hebron gemeenschap viert twee Poerims daterend uit de Ottomaanse tijd. “Raam Poerim” herdenkt de mysterieuze verschijning van een geldbuidel op een kozijn waarmee een exorbitant hoog bedrag betaald kon worden aan de Ottomaanse Pasja. Poerim Ibrahim Pasja viert hun redding tijdens een oorlog.

Nadat in Narbonne (Frankrijk) een christen tijdens een vechtpartij met een Jood om het leven kwam, plunderden christenen de Joodse wijk en werd Rabbijn Meir ben Isaacs hele bibliotheek gestolen. De gouverneur en zijn troepen herstelden de orde. Als dank dat de Rabbijn zijn boeken terugkreeg, schreef hij een megila om deze gebeurtenis te herdenken tijdens Poerim Narbonne.

Rabbijnen families in Danzig, Krakau, Praag en Jung-Bunzlau (Bohemen) vieren hun persoonlijke tweede Poerims voor uitredding tijdens catastrofes en valse beschuldigingen.

“Blijdschap hangt af van wat er gebeurt; vreugde doet dat niet.” Oswald Chambers

Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda