Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Palestijns-Israëlisch pianoduo: 'Muziek overwint alle verschillen'

Door Joanne Nihom - 

31 december 2021

duo amal

Het Palestijns-Israëlische pianoduo 'Duo Amal'. Foto: Facebook

De laatste dag van 2021. Het klinkt wat cliché, maar het was een jaar met veel hoogte- en dieptepunten voor ons allemaal.

Voor mij was het hoogtepunt het verschijnen van mijn boek Over Grenzen. Verhalen over bekende en onbekende mensen die het verschil maken in Israël. Het boek is mooi ontvangen in de pers en wordt goed gelezen. Dat is belangrijk in deze tijd met vaak zo veel te veel negativiteit. Met de meeste van de geïnterviewden heb ik nog contact. Zij vinden wat zij doen niet bijzonder en leven en beleven letterlijk ‘de verbinding’; het blijft belangrijk dat dat steeds weer naar buiten wordt gebracht.

Duo Amal

En dat gebeurde afgelopen maand in Nederland tijdens de afsluiting van het Pianoduo Festival in Amsterdam, waar het Palestijns-Israëlische Duo Amal, dat bestaat uit Yaron Kohlberg en Bishara Haroni, optrad. Ze zijn beiden begenadigde pianisten en Duo Amal is bekend over de hele wereld. Dat ze meer willen uitdragen dan alleen muziek uit zich in de naam. Amal betekent hoop in het Arabisch. Yaron en Bishara: “Het weerspiegelt onze overtuiging dat muziek de verschillen tussen achtergronden en culturele grenzen kan overwinnen.”

Muziek overwint de verschillen tussen achtergronden en culturele grenzen.

De twee pianisten leerden elkaar kennen in Jeruzalem en vormen sindsdien een wereldberoemd duo. Bishara is ook de oprichter en directeur van Bestival, een internationaal festival dat uitvoeringen van Arabische, Joodse en traditionele klassieke muziek samenbrengt. Onlangs lanceerde hij de stichting Be Major om jonge musici in het Midden-Oosten te ondersteunen.

Hun eerste gezamenlijke optreden was in 2008 tijdens een vredesconcert in het Operagebouw van Oslo. Ook in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in Genève traden ze op. Een uitnodiging van de Paus om in het Vaticaan te spelen als onderdeel van een wereldwijde onderwijsdag, moest worden uitgesteld vanwege COVID 19.

Het duo combineert solo-optredens met het bespelen van twee piano’s. Waar ze ook voor kiezen, iedere voorstelling heeft een educatief tintje om hun visie dat samenleven kan, te promoten.

Pianospel met een vredestintje, dat klinkt me als muziek in de oren.

Ik wens u allen een gezegend, gezond en goed 2022.

Joanne

Bekijk hier het optreden van Duo Amal bij Podium Witteman:
joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda