Sluiten

Zoeken.

Paddenstoelen, uranium en de kousenfabriek

Door Tal Hartuv - 

17 oktober 2022

2022 Website CVI (33)

In de Negev woestijn in Israël zijn boeren erin geslaagd om peperdure truffels te kweken.

Terwijl het grootste deel van de wereld lusteloos toekijkt naar de Iraanse verrijking van uranium, doet Israël er alles aan om de toegeeflijkheid en de rampzalige deal te stoppen. Uranium, een van de duurste materialen ter wereld, is ook een van de dodelijkste. Met verrijkt uranium kunnen namelijk nucleaire raketten worden gemaakt.

Of Israël kernraketten heeft, is nog steeds een controverse waar sommige mensen geobsedeerd mee bezig zijn. In de hoogten van Israëls Negev ligt een enorm afgesloten complex waar ooit borden naartoe leidden met ‘kousenfabriek’. Men zegt dat het Israëls kerncentrale zou kunnen zijn, maar de Joodse staat heeft dat nooit toegegeven, en dat is maar wijs ook, want... waarom zouden ze?

Een paar kilometer van deze kousenfabriek bevindt zich een product dat de Israëli's maken dat vier keer zo duur is als uranium. Het heeft niets te maken met kernraketten, maar alles met truffels.

Truffels

De nederige truffel is een historisch voedingsmiddel. Het wordt voor het eerst genoemd in een Neo-Sumerische inscriptie, waarin de auteur zich beklaagt over de eetgewoonten van de Amorieten! Maar truffels worden voor het eerst beroemd in Frankrijk tijdens de Renaissance. Door hun zeldzaamheid kreeg de truffel de reputatie alleen voedsel voor de rijken en hun luxe keuken te zijn. Een Franse advocaat merkte op dat ze in Parijs zo duur waren, dat ze alleen op de dinertafels van grote edelen verschenen.

Men zegt dat menig geleerde tevergeefs geprobeerd heeft het geheim van de delicatesse te ontdekken, hoe ze te kweken of waar ze te vinden zijn. Een paar honderd jaar geleden probeerden Italianen en Fransen het te kweken, maar zonder succes. Botanische ziektes, hongerige schapen en geiten, ongeschikte grond en regenval hebben de pogingen om de delicatesse te kweken gedwarsboomd. Tegenwoordig is de beroemde paddenstoel nog steeds een zeer gewilde delicatesse, vooral in het Midden-Oosten, Afrika en daarbuiten.

Tot voor kort waren truffels in Israël zeer moeilijk te vinden, maar tegen alle verwachtingen in zijn Israëlische boeren erin geslaagd ze te kweken door een symbiose tot stand te brengen tussen de paddenstoel en een gewone woestijnstruik, de Woestijnval (of in het Hebreeuws bekend als ‘de Zittende Samson’), die als gastheer fungeert voor de schimmel. Het meest verrassende is dat Israël een manier heeft gevonden om van de dure truffel een van de goedkoopste gewassen te maken. De stevige kleine Woestijnval die de schimmel herbergt, heeft nauwelijks water of kunstmest nodig. Met zo weinig uitgaven en investeringen die nodig zijn, maakt dit de Israëlische truffel tot een van de meest rendabele landbouwgewassen.

Uitdaging

Tot voor kort waren het de bedoeïenen die de verkoop van truffels afhandelden. In tegenstelling tot de meeste Israëli's, wisten zij waar ze de Woestijnval konden vinden. Maar de groei van de schimmel werd sterk beïnvloed door de regens, of het gebrek daaraan, waardoor de paddenstoel ofwel niet te vinden was op de markten, ofwel zeer duur was.

De uitdaging voor de Israëlische boeren was het ontwikkelen van omstandigheden die stabiel genoeg waren om zowel de Woestijnval als de truffels te laten groeien, zonder afhankelijk te zijn van de schaarse regens of de bedoeïenen in de Negev. Na veel doorzettingsvermogen hebben ze de wetenschap onder de knie gekregen. De eens zo dure delicatesse die weinigen zich konden veroorloven, groeit nu in de buurt van de ‘kousenfabriek’ en wordt naar de markten gebracht zodat iedereen ervan kan genieten. En het kost in de verste verten niet meer zoveel als een pond uranium.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda