Sluiten

Zoeken.

PA-leider Mahmoud Abbas in grote problemen

12 juli 2021

F210703STR05

Palestijnse demonstranten botsen met de PA-veiligheidsdienst tijdens demonstraties rondom de moord op Nizar Banat. Foto: Flash90

De protesten tegen de Palestijnse Autoriteit (PA) duren onverminderd voort sinds de moord op Nizar Banat, een prominente sociale media activist. Banat werd op 24 juni jl. in zijn slaap doodgeknuppeld door tenminste 25 leden van de veiligheidsdienst van de PA. Vorige week maandag sloeg dezelfde veiligheidsdienst een demonstratie in Ramallah uiteen en verwondde daarbij Palestijnse journalisten.

PA-veiligheidsdiensten mishandelen journalisten

Eén van de journalisten die mishandeld werd, is Akil Awawdi. Hij was in Ramallah om voor het Palestijnse radiostation 24FM de demonstratie te verslaan. Awawdi werd besproeid met peperspray en op zijn borst en benen geslagen. Daarna sleurden de PA-agenten hem naar een nabij gelegen politiestation waar zij doorgingen met de mishandeling. Na enige tijd constateerden zij echter dat de bloeddruk van de journalist gevaarlijk laag was. Daarop belden de agenten een ambulance en lieten Awawdi naar de eerste hulp van een ziekenhuis in Ramallah brengen.

De mishandeling van Awawdi en drie andere journalisten schokte Shawan Jabarin, de directeur van de Al-Haq mensenrechten organisatie. Jabarin hield daarop een persconferentie waar hij het volgende zei: “Helaas stonden het Palestijnse leiderschap en de veiligheidsdiensten erop om tot brutale actie over te gaan. Ze vielen met geweld degenen aan die eisten dat demonstranten, die eerder werden gearresteerd, zouden worden vrijgelaten.”

Daarna zei de Al-Haq directeur dat hij niet geloofde dat de plaatselijke politiecommandant opdracht had gegeven tot wat nu ‘Zwarte maandag’ wordt genoemd in Palestijnse kringen. Jabarin belde met de Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh die ook minister van Binnenlandse Zaken is. De premier deed alsof hij verrast was door het gebruik van zoveel geweld door zijn veiligheidsdiensten en beloofde terug te bellen naar Jabarin en een onderzoek in te stellen. Enkele uren voordat Jabarin belde had de premier tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering verzekerd dat “de PA de vrijheid van meningsuiting en het werk van journalisten respecteerde”.

Toen Jabarin niets meer hoorde van de premier probeerde hij hem opnieuw te bellen maar de premier bleek zijn toestel uitgezet te hebben. De Al-Haq directeur zei tegen de aanwezige journalisten dat het gedrag van de veiligheidsdiensten “iedere Palestijn die het lot van zijn of haar thuisland ter harte gaat, bang zou moeten maken”.

Abonneer gratis

op ons YouTube-kanaal

De rol van PA-leider Abbas

Shtayyeh heeft volgens ingewijden echter weinig te zeggen over de acties van de PA veiligheidsdiensten. Deze krijgen hun orders van Mahmoud Abbas, de leider van de PA. Abbas heeft eerder laten zien dat hij niet terugdeinst om opdracht te geven voor het gebruik van grof geweld om protesten tegen hem en de PA de kop in te drukken.

De huidige protesten worden volgens Abbas en de PA door Hamas, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en Islamitische organisaties zoals Hizb ut Tahrir georganiseerd en zouden geen spontane demonstraties zijn. Deelnemers aan de demonstraties ontkennen dit echter en zeggen dat de PA is veranderd in “een politiestaat” en dat zij worden geregeerd door een “corrupt dictatorschap”.

Abbas heeft eerder laten zien dat hij niet terugdeinst om opdracht te geven voor het gebruik van grof geweld om protesten tegen hem en de PA de kop in te drukken.

Terug naar de Israëlische 'bezetting'

Eén van de demonstranten, Abu Shaker Milhem, ging zo ver om te zeggen dat hij liever weer onder de (Israëlische) bezetting zou willen leven. “Breng de bezetting terug! Ons volk is niet langer bereid om de prijs te betalen voor twee bezettingen (door Israël en de PA). Ja wij willen terug naar de dagen van voor de Oslo Akkoorden die een nieuwe ‘Nakba’ (catastrofe) zijn geworden voor ons volk”, zei Milhem.

Dit laat zien dat de moord op Nizar Banat slechts de aanzet was tot een langverwachte volksopstand tegen Abbas. Abbas houdt in feite illegaal zijn positie aan nadat hij in 2005 voor een termijn van vier jaar werd gekozen voor het presidentschap van de PA. Het is nu 2021 en Abbas gebruikt nu alle middelen die tot zijn beschikking staan om president van de PA te blijven. Eén van die middelen was om de verkiezingen voor het Palestijnse parlement, die gepland waren voor 22 mei jl. af te zeggen. Hetzelfde gold voor de verkiezing voor het presidentschap van de PA die voor eind juni op de agenda stond.

Abbas praat over vrede

Abbas doet pogingen om de internationale gemeenschap en de Israëlische regering te laten zien dat hij weer geïnteresseerd zou zijn in een hervatting van het vredesproces. Dit lijkt echter een doorzichtige poging te zijn om zijn verloren prestige terug te winnen en om de aandacht af te leiden van de onvrede die nu tot massale protesten tegen Abbas en de PA hebben geleid.

De Palestijnse bevolking is nu het punt gepasseerd waarbij angst voor Abbas’ veiligheidsdiensten hen niet langer weerhoudt om te demonstreren en te eisen dat er koppen rollen. In dat opzicht lijkt wat er nu gebeurt in de gebieden onder PA bestuur op het begin van de ‘Arabische lente’. Deze ‘lente’ begon met een opstand tegen de corrupte regering in Tunesië nadat Mohammed Bouazizi, een fruitverkoper, zichzelf in brand had gestoken.

De nieuwe Israëlische regering van Naftali Bennet heeft ondertussen besloten om vrijwel alle gelden van BTW en importheffingen die Israёl int voor de PA in te houden. Dit totdat Abbas laat zien dat hij werkelijk geïnteresseerd is in vrede en stopt met de zogenaamde ‘betaling voor moord’ politiek. Dit zijn de maandelijkse betalingen aan terroristen in Israëlische gevangenissen en aan de families van terroristen die omkwamen bij het plegen van aanslagen.

Doneren
Abonneren
Agenda