Sluiten

Zoeken.

Organisatie Hadran helpt Joodse vrouwen de Talmoed te bestuderen

Door Tal Hartuv - 

1 november 2021

Talmoed

Er is een beroemd Joods gezegde dat zegt dat elk vers in de Thora 70 interpretaties heeft. Dit is niet letterlijk 70, maar zegt meer dat wanneer mensen de Thora bestuderen, zij een uitleg geven die is ontstaan uit hun eigen perspectief en levenservaring. Deze uitleg is weer anders dan die van hun buren.

De Talmoed in 7,5 jaar

In 1923 kwam de Poolse Rabbijn Yehuda Meir Shapiro op het idee deze 70 uitleggingen te laten bloeien, omdat hij geloofde dat het een transformatie in het Jodendom teweeg zou brengen. Rabbi Shapiro moedigde Joden in de hele wereld aan om de ‘Daf Yomi’, de passage van de dag in de Talmoed, voor elke dag van het jaar te bestuderen. Het doel is om 2.711 bladzijden van de Joodse wetten binnen zeven en een half jaar te bestuderen.

Velen in de ultraorthodoxe gemeenschap namen de uitdaging enthousiast aan. Tientallen jaren later stond er een rij van 3.000 mensen voor het Jerusalem Convention Center, vergezeld met een 15.000-koppig publiek uit de hele wereld. Het was een totaal ander evenement, want het werd geboekstaafd als de eerste wereldwijde prestatie voor vrouwen die de hele Talmoed bestuderen. De doorbraak kwam van de Amerikaans-Israëlische Rabbanit Michelle Cohen Farber, mede-oprichtster van ‘Hadran’, de enige organisatie die er helemaal aan is toegewijd om Joodse vrouwen over de hele wereld de mogelijkheid te geven de Talmoed te studeren.

Met de Daf Yomi bestuderen Joden in 7,5 jaar tijd de hele Talmoed.

Soms is het orthodox-Jodendom in een strijd met de staat Israël verwikkeld. Traditioneel, patriarchaal en conservatief, stelt het orthodox-Jodendom vrouwen vrij van de complete verplichtingen van gebed en studie, om hun huishoudelijke plichten te kunnen uitvoeren. Dit is in de 21e eeuw een moeilijk te verkopen gegeven aan het groeiende aantal van onafhankelijke vrouwen. Dit voor zowel conservatieven, modern-orthodoxen als hervormers, laat staan de felle zelfstandige alleenstaanden en gescheiden vrouwen, van wie de meesten betrokken zijn in elke vezel van de Israëlische samenleving, van hoogopgeleiden, tot militaire uitdagingen.

Het is welbekend dat debatten en discussies over de Talmoed, de 'pit' aan het Joodse bestaan geven, letterlijk de 'hete peper', vrij vertaald als een scherp bewust zijn, dat leidt tot de Joodse weigering maar te geloven wat je verteld wordt, en ervoor te kiezen 'out of the box' te denken.

Studiegroep voor vrouwen

Rabbanit Farber heeft vele jaren de Talmoed gestudeerd, maar werd zich recentelijk bewust dat er geen Daf Yomi-lessen zijn toegepast op vrouwen. Het was alsof vrouwen niet bestonden, dus besloot zij haar eigen studiegroepen op te richten. Toen de beweging groeide, startten andere vrouwen hun eigen groepen. Het aantal deelnemers groeide van week tot week. Op dit moment zijn er Facebookgroepen voor vrouwen met duizenden leden die Daf Yomi online studeren.

Het is welbekend dat debatten en discussies over de Talmoed, de 'pit' aan het Joodse bestaan geven.

Farmer gelooft dat er door de toename van vrouwelijke studenten ook een groeiend gevoel is dat de Joodse traditionele teksten niet exclusief tot een bepaalde sector van de bevolking behoren. Voor haar is het een opwindende expeditie. Dankzij de toegenomen beschikbaarheid van vertalingen en studiehulp, ziet ze de ontwikkelingen als een democratisering in het Joodse “lernen” (studeren). Volgens de Rabbanit van New York, en ook volgens wijze mannen uit de oeroude Joodse tradities, dat hoe meer mensen de teksten van de Joodse traditie bestuderen, hoe meer aspecten van de Thora worden onthuld.

Boeken en bijbel-

studiematerialen

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda