Sluiten

Zoeken.

Organisatie Givat Haviva bevordert co-existentie onder de Joods-Arabische jeugd in Israël

Door Joanne Nihom - 

25 augustus 2022

Givat Haviva

Joodse en Arabische jongeren leren vreedzaam samenleven. Foto: LinkedIn

Goed nieuws voor Givat Haviva, een van mijn favoriete organisaties in Israël, bovendien ook een prachtig bericht voor de Israëlische jeugd.

Givat Haviva is een Joods-Arabisch instituut dat zich inzet voor een vreedzame samenleving tussen Joden en Arabieren en continu bouwt aan een gelijkwaardige maatschappij. Het instituut werd in 1949 opgericht door de landelijke kibboetsbeweging. Hiermee is het de oudste en grootste organisatie in Israël die werkt aan vrede en co-existentie.

Er is een afdeling over de geschiedenis en cultuur van de Joods-Arabische samenleving en een documentatie- en onderzoekscentrum over de jaren ’40-’45. Ook kun je er talloze cursussen volgen, zoals het leren van de Arabische taal. Daarnaast worden er trainingen gegeven aan Joodse en Arabische lokale bestuurders om hen te leren samenwerken.

Vanuit het instituut geven Joodse leraren les in Ivriet (Hebreeuws) op Arabische scholen, om de kansen op de arbeidsmarkt voor de jongeren te verbeteren. Ook werkt de organisatie aan de vooruitgang van de positie van Israëlische vrouwen door ze wegwijs te maken in het opzetten van bedrijven. Terecht is deze organisatie ook internationaal erkend. In 2001 werd het instituut bekroond met de UNESCO-prijs voor Vredeseducatie.

Goed nieuws

Goed nieuws voor Givat Haviva, een van mijn favoriete organisaties in Israël, bovendien ook een prachtig bericht voor de Israëlische jeugd.

Het Israëlische Ministerie van Onderwijs heeft voor het schooljaar 2022-2023 officieel besloten om aan scholen die lesgeven over co-existentie een financiële subsidie te geven van 720 miljoen euro. Hierdoor worden scholen en andere educatieve instellingen in Israël in staat gesteld om de Joodse en Arabische samenleving, de democratie en de gelijkheid in Israël te versterken. Elke school of instelling ontvangt maximaal 300.000 euro en kan een keuze maken uit een grote diversiteit aan educatieve programma’s. Een gedeelte zal worden gefaciliteerd door Givat Haviva.

Yvette Bours, voorzitter van de Nederlandse stichting Givat Haviva: “Het is een bijzondere erkenning voor het instituut en een opening naar een Israëlische maatschappij van vrede en veiligheid. Het geeft hoop, want de jeugd is onze toekomst.”

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda