Sluiten

Zoeken.

Optimistisch blijven is typisch Israël!

Door Joanne Nihom - 

11 augustus 2021

optismistisch blijven is typisch israel

Deze week kwam ik terug van een werkbezoek aan Nederland. Op vliegveld Ben Goerion was het stil. Er waren weinig vertrekkende vluchten, een enkele kwam aan, zoals mijn vlucht, die redelijk vol was. Terwijl ik door de verschillende controlepunten liep, je wordt hier en daar aangehouden om te controleren of je ingeënt bent en of je in Israël woont, verwonderde ik me over de vele posters die overal hingen.

‘Welkom in Israël’, ‘Een vakantie om nooit meer te vergeten’, ‘Laat je verrassen in dit mooie land’ en ga zo maar door. Terwijl ik op mijn koffer stond te wachten, zag ik er nog meer. ‘Fietsend door het mooiste land van de wereld’, ‘Jeruzalem, stad van goud’. Als ik er niet zou wonen, zou ik er gewoon zin in krijgen om hier met vakantie te gaan.

Dit is typisch Israël, ging door mijn hoofd. We blijven optimistisch, altijd en overal. Al bijna twee jaar komt er geen toerist het land in. En ondanks dat het er naar uitzag dat in augustus de grenzen weer open zouden gaan, is en blijft alles potdicht.

Het aantal geïnfecteerden neemt wederom fors toe. Het is om treurig van te worden. Van vrienden uit Nederland begreep ik dat het zelfs het Nederlandse nieuws heeft gehaald. Er wordt weer over een totale lockdown gesproken.

Terwijl ik in de auto vanaf het vliegveld naar mijn huis in het noorden reed, dacht ik: kon ik de mooie uitzichten maar met u delen. Overal is het groen, ondanks de enorme hitte, glooiende landschappen en hier en daar een geitenhoeder met zijn kudde. Gelukkig is corona niet overal zichtbaar.

Donatie

Omdat u nog niet naar Israël kunt komen, blijf ik schrijven over al het moois dat hier gebeurt. Te beginnen met deze prachtige foto. Het is een legerunit waar de vrouwelijke soldaten samen kwamen om hun haar te doneren aan kinderen met kanker. Een klein land met een groot hart.
joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda