Sluiten

Zoeken.

Opperrabbijn Jacobs: "Ik ben dankbaar de vriend van Kees van der Staaij te mogen zijn!"

Door Opperrabbijn Binyomin Jacobs - 

11 augustus 2023

SGPbezoek ceesvdwal

Opperrabbijn Jacobs (rechts), samen met Kees van der Staaij (midden). Foto: Cees v/d Wal

SGP-partijleider Kees van der Staaij zit sinds 19 mei 25 jaar in de Tweede Kamer. Ter gelegenheid van dit jubileum werd er een boekje uitgebracht, die ik als titel heb gegeven: "Met Recht Kees, 25 jaar daad bij het Woord".

Rustig vaarwater

Het is vanwege de vakantie een relatief rustige tijd voor mij. We wandelen meer dan gewoonlijk, waren gisteren met de kleintjes naar de dierentuin in Amersfoort en hebben zelfs voor onszelf een abonnement genomen omdat we denken dat het uitstapje naar de dierentuin voor herhaling vatbaar is.

In Spakenburg, waar we eergisteren aan de avond-wandel waren, raakten we in gesprek met een echtpaar uit Enkhuizen die lagen aangemeerd in de haven. Interessant om te horen hoe gigantisch duur sommige vakantiebootjes kunnen zijn. Is het zinvol om zomaar met onbekenden te spreken, vraagt u zich wellicht af? Ik vind dat gewoon leuk, want ik ben geïnteresseerd in mensen.

Eigenlijk zijn die ontmoetingen, die praatjes die je onderweg met onbekenden maakt, vergelijkbaar met het bezoek aan een dierentuin, gewoon leuk. Maar los van het gegeven dat ik een gesprek met onbekenden die je zomaar tijdens een wandeling ontmoet leuk en interessant vind, is het ook zinvol. De bootmensen kwamen dus uit Enkhuizen en dachten dat wij uit Antwerpen kwamen. Gewoon vriendelijk zijn tegen medeburgers die niet-Joods zijn, kan geen kwaad. Daarnaast kan het naar mijn bescheiden mening gerekend worden tot het creëren van goodwill voor al wat Joods is en dus ook voor Israël.

Post vanuit de Tweede Kamer

Deze week twee keer post uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal, zoals de afzenders zo netjes stonden vermeld. We zijn uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de postume uitreiking van:

de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Goud
aan de heer Jan Zwartendijk door
Z.E. dhr. W.B. Hoekstra
Minister van Buitenlandse Zaken

Geweldig dat Zwartendijk eindelijk de eer toekomt die hij verdient vanwege zijn rol in de oorlog bij het redden van honderden Joden uit het bezette Litouwen. Als dank kreeg hij tot nog toe uitsluitend na de oorlog een berisping voor zijn reddende inzet als consul der Nederlanden, want het scheen niet helemaal legaal te zijn gebeurd! Eindelijk wordt het nu rechtgezet. Laat en postuum, maar beter laat dan nooit!

25 jaar in de Tweede Kamer

De tweede post die ik uit de Tweede Kamer mocht ontvangen, was een boekje dat was uitgegeven ter gelegenheid van 25 jaar Kees van der Staaij in de Tweede Kamer. Mij was verzocht om hieraan een bijdrage te leveren, vandaar dat ik het boekje getiteld “Met Recht Kees, 25 jaar daad bij het Woord” heb ontvangen. Hierbij mijn bijdrage:

Op 19 mei zit Kees 25 jaar in de Tweede Kamer. Ik kon het haast niet geloven, want het impliceert dat er ooit “een Tweede Kamer zonder Kees” heeft bestaan. Dat is bijna ondenkbaar want: een Tweede Kamer zonder van der Staaij, is als een lichaam zonder ziel… Klinkt aardig, hoor ik u denken, maar is dat niet wat overdreven?

Adam van de Tweede Kamer

Waarom heette de eerste mens Adam? A-Dam is de combinatie van de Hebreeuwse letter alef en het Hebreeuwse woord dam. In het Hebreeuws heeft iedere letter een getalswaarde. De alef is één en wijst op de Eeuwige onze G’d, Die één is. Het wijst ook op het G’ddelijke vonkje dat we allen in ons hebben, namelijk onze ziel.

De vertaling van het woord dam is ‘bloed’, dat symbool staat voor het menselijk lichaam. Adam is de mens, de combinatie van ziel en lichaam, van spiritualiteit en materialisme, van geloof en politiek.

En zo staat onze Kees van der Staaij in de Tweede Kamer, waar helaas velen zich voornamelijk richten op het economisch welzijn, op macht en op het verkrijgen van een stemmenmeerderheid, terwijl de alef van Adam ontbreekt of nauwelijks meetelt.

Kees is de Adam van de Tweede Kamer, een lichtend voorbeeld. Ja, zijn partij is klein qua volume, maar een klein lichtpunt is in een doorgaans duistere omgeving intens zichtbaar.

Werken aan de echte sjalom

De Joodse datum 28 Ijar 5783 valt dit jaar op 19 mei 2023. Toeval bestaat niet: uiteindelijk komt alles van Boven en dus ook de datum 19 mei: Jom Jeroesjalajim - Jeruzalemdag. Wat de betekenis is van deze dag voor de Staat Israël, wil ik hier niet vermelden, omdat mijns inziens onze Tweede Kamer zich primair moet richten op de belangen van Nederland en alles dat aan Nederland is gekoppeld. De wereld bemoeit zich al veel te veel met het doen en het laten van dat piepkleine landje in het grote en machtige Midden-Oosten.

Maar, omdat toeval dus niet bestaat, neem ik de vrijheid om Kees te verbinden met de spirituele Bijbelse betekenis van Jeruzalem - Jeroesjalajim. Jeroesjalajim heet niet toevallig zo, want de naam heeft een betekenis en ook een duidelijke opdracht.

In de naam Jeroesjalajim liggen meerdere betekenissen besloten: Jirat Sjaleem – volledige Godvrezendheid en Sjalom - vrede. Jeruzalem is vanuit Bijbels perspectief het middelpunt van de wereld, de kern waarom alles moet draaien: vrede. Maar sjalom betekent niet alleen een staakt-het-vuren.

Echte vrede betekent éénheid, ook in diversiteit. Tussen volkeren, tussen partijen en in de mens zelf. Maar om die sjalom te bereiken dient er een onwrikbare G’dvrezendheid te zijn.

Zo staat Kees van der Staaij in de Tweede Kamer: met God voor ogen, werken aan de echte sjalom. Kees, ik ben dankbaar om je vriend te mogen zijn!

Binyomin Jacobs

Vriendschap

Verrast trof ik voorin het boekje over deze senior parlementariër: Waarde Binyomin, Heel veel dank voor de mooie bijdrage in het boekje waarmee ik onlangs werd verrast… en wil je hartelijk danken voor alle vriendschap en waardevolle ontmoetingen…

Kees van der Staaij

Ik ben dankbaar tot de vriendenkring van Kees te mogen behoren!

Jacobs website

De auteur

Opperrabbijn Binyomin Jacobs

Opperrabbijn Binyomin Jacobs werd in 1949 in Amsterdam geboren. Hij staat bekend als een bruggenbouwer en is een veelgevraagd spreker.

Doneren
Abonneren
Agenda