Sluiten

Zoeken.

Opnieuw hitsten de media hun publiek op tegen Israël

Door Yochanan Visser - 

28 april 2023

Heilig Vuur ceremonie Jeruzalem

De media beschuldigden Israël van antichristelijke activiteiten tijdens de christelijke ceremonie Heilig Vuur, maar de werkelijkheid was anders. Foto: Erik Marmor/Flash90

Vooringenomenheid tegen Israël is geen nieuw verschijnsel in de internationale media. Het is een probleem dat grote gevolgen heeft gehad op de perceptie die het publiek van de Joodse staat heeft.

Dezelfde vooringenomenheid en desinformatie heeft zelfs regelmatig voor gewelduitbarstingen gezorgd die de levens van veel Israëli’s beëindigden of vernietigden. Denk bijvoorbeeld aan alle slachtoffers van Palestijnse terreur, die deze week herdacht werden.

Een goed voorbeeld was de recente golf van Palestijns geweld die Israël teisterde tijdens Pesach, het Joodse paasfeest, dat eerder deze maand werd gevierd. De meest gebruikte leugen over Israël is dat de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg in Jeruzalem wordt bedreigd of zelfs bevuild door Joodse Israëli’s en de Israëlische regering. Deze leugen werd tijdens Pesach ook gebruikt en een groot deel van de internationale media rapporteerde deze pertinente onwaarheid zonder de feiten te checken.

Video’s die de Israëlische regering publiceerde, die duidelijk lieten zien dat het Palestijnse relschoppers waren die de confrontatie met de Israëlische veiligheidsdiensten zochten, werden vervolgens genegeerd. De video’s bevatten beelden waarop te zien was dat een grote groep Palestijnse jongeren tijdens Ramadan stenen en vuurwerk naar de Al Aqsa moskee brachten. Die materialen werden vervolgens gebruikt tegen de politie toen die de moskee besloot te ontruimen.

Nieuwe ophitsing vanuit de media

Te midden van de golf van Palestijns geweld tijdens Pesach, slaagden diverse internationale media erin om Israël te beschuldigen van antichristelijke activiteiten in Jeruzalem. De Israëlische regering zou de toegang van christelijke pelgrims tot de voor hen heilige plaatsen in Jeruzalem hebben verhinderd tijdens het orthodox-Griekse paasfeest.

Al Jazeera, het grote Arabische televisiestation in Qatar, rapporteerde bijvoorbeeld op 12 april dat de Israëlische politie het aantal christelijke pelgrims bij de traditionele ceremonie ‘Heilig Vuur’ in de Oude Stad van Jeruzalem had beperkt. Het Al Jazeera voegde eraan toe dat dit “niets te maken had met de veiligheidssituatie”. Met andere woorden, het was pure repressie.

De Engelse krant The Guardian maakte het nog bonter. De linkse krant staat al tijden bekend als zeer anti-Israël en schreef het volgende over het ‘incident’ op 23 april:

“De toename van antichristelijke incidenten komt doordat de Israëlische kolonistenbeweging, aangespoord door haar bondgenoten in de regering, het moment lijkt te hebben aangegrepen om haar activiteiten in de betwiste hoofdstad uit te breiden."

Het Amerikaanse persbureau Associated Press was iets genuanceerder, maar sjoemelde niet minder met de waarheid. Het gerespecteerde persbureau publiceerde het volgende over hetzelfde nieuwsitem: “Minachting voor minderheidschristenen is niets nieuws in de krioelende Oude Stad, een smeltkroes van spanning die de Israëlische regering in 1967 annexeerde.”

Overwegend orthodox-Griekse kerkleiders in Jeruzalem droegen vervolgens bij aan de nieuwe ophitsing tegen Israël. Zij gaven een verklaring uit waarin zij Israël veroordeelden “voor de beperkingen van de paasvieringen” in Jeruzalem.

De feiten

De beperking van het aantal aanbidders bij de Heilig Vuur ceremonie (in de Heilig Grafkerk) was gemaakt in overeenstemming met de kerkelijke autoriteiten, legden de Israëlische autoriteiten uit.

Op 13 april verduidelijkte de Israëlische politie verder in een verklaring dat “het beperken van het aantal deelnemers geen resultaat was van een politie-initiatief, maar een noodzakelijke veiligheidsvereiste, volgens de professionele analyse van de veiligheidsingenieur namens de kerk.

Enkele dagen geleden heeft de kerk het rapport van de veiligheidsingenieur doorgestuurd. Daarin wordt verwezen naar “de maximale capaciteit van het publiek dat op die plaats is toegestaan. De mening van de veiligheidsingenieur bindt iedereen zonder uitzondering”, aldus de verklaring.

De politie lekte later een brief naar de media, die was ondertekend door Teo Metropoulos, de architect van de Heilig Grafkerk. Hij bevestigde de verklaring.

De beperkingen op de capaciteit van de menigte tijdens de Heilig Vuur Ceremonie zijn dus eigenlijk te wijten zijn aan de kerk zelf – en niet aan de Israëlische politie.

De Ceremonie vindt ieder jaar op de zaterdag voor het Orthodox-Griekse paasfeest plaats en omvat een optocht waarbij een brandende fakkel van het graf van Jezus naar de Heilig Grafkerk wordt gebracht.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda