Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Opdat de dialoog blijft bestaan

Door Joanne Nihom - 

26 januari 2023

Anne Frank

Anne Frank. Foto: met dank aan het Anne Frank Huis

Een aantal weken geleden maakte dj Ruud de Wild in zijn live radioprogramma op NPO Radio 2 een aantal pijnlijke grappen over Anne Frank. Dit naar aanleiding van nog pijnlijker opmerkingen van een Zweedse politica over Anne Frank.

Veel luisteraars reageerden verontwaardigd op Ruud en zijn team. Het resultaat was een veelheid aan afschuwelijke nare persoonlijke berichten, bedreigingen en scheldpartijen aan het adres van Ruud.

De Joodse Lea van Coeverden, zij geeft namens Herinneringscentrum Kamp Westerbork les op Nederlandse scholen over de onderduiktijd van haar ouders en de moord op de rest van haar familie, pakte het anders aan.

Zij stuurde Ruud een persoonlijk bericht en nodigde hem uit tot een gesprek. Ruud en zijn redactie waren blij verrast door deze vriendelijke en open, niet veroordelende benadering en, hoewel het ongebruikelijk is in het programma om gasten in de studio te hebben, werd Lea afgelopen week uitgenodigd.

De bedoeling was om tien minuten met elkaar van gedachten te wisselen, het werd een uur.

Rustig en respectvol legde Lea uit dat grappen maken over een heftig onderwerp als Anne Frank ongepast is, net zoals dat pijnlijk is om te doen over minderheden of over erge ziekten. Zij vertelde dat ze, behalve haar twee volwassen kinderen, geen familie meer heeft, omdat de familie van haar ouders vermoord en vergast is tijdens de Holocaust. Ook gaf zij voorbeelden dat Jodenhaat niet iets is van het verleden, maar nog steeds speelt. Zoals de bewaking die nodig is bij de synagogen of het continu verdwijnen van de mezzoeza bij haar deurpost.

Het was een mooi, indrukwekkend gesprek met een bijzondere uitkomst. De belofte van Ruud aan Lea om samen met haar een radioprogramma te maken voor 4 mei en te reizen van Westerbork naar Auschwitz. Het is nu wachten op toestemming hiervoor van de NPO. Een dag na de uitzending kwamen er nog reacties binnen van luisteraars, juist op de dag waarop bekend werd dat er bij jongeren weinig tot geen kennis is van de Holocaust en de moord op 6 miljoen Joden.

Opdat wij nooit vergeten
Opdat wij blijven vertellen
Opdat de dialoog blijft bestaan.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda