Sluiten

Zoeken.

Op vakantie in... Zuid-Israël!

Door Joanne Nihom - 

29 mei 2023

3

Uitzicht op de Dode Zee vanaf Masada in Zuid-Israël.

Genieten in Zuid-Israël. Van duiken in het kristalheldere water van Eilat tot wandelen op de steile heuvels van het beroemde fort van Masada. Hier wat tips voor wanneer u op vakantie gaat in Zuid-Israël!

Mitzpe Ramon

Mitzpe Ramon is een stad gelegen hoog boven de uitgestrekte en adembenemende erosiekrater, bekend als Makhtesh Ramon. Het is ontstaan door regen en wind.

Het Ramon-natuurreservaat is het grootste nationale park in Israël en biedt prachtige vergezichten en een verscheidenheid aan fantastische wandelpaden. Met een beetje geluk ontdekt u een gazelle of steenbok in de ongerepte natuur. Vergeet geen water mee te nemen, bedek uw hoofd tegen de brandende zon en draag een zonnebril.

Masada

Masada is een absolute must om te bezoeken. Niet alleen vanwege de unieke geschiedenis van dit fort in de woestijn, maar vooral ook om de fenomenale uitzichten over de Judea-woestijn en de rode bergen van Jordanië. Masada ligt op een enorme rots midden in de woestijn aan de rand van een opgedroogd gedeelte van de Dode Zee. Aan de plek is een boeiende geschiedenis verbonden. Ooit was het een buitenpaleis van koning Herodes.

Toen in het jaar 70 van de gewone jaartelling Jeruzalem werd verwoest, bezette een groep fanatieke Joden Masada: een vrijwel onneembare vesting. De groep kon zich hier verschansen omdat Masada beschikte over enorme bekkens waarin water dat ’s winters uit de bergen kwam, kon worden opgeslagen. Uiteindelijk, na een lange belegering, legden de Romeinen een soort dam aan en werd Masada ingenomen. Maar de bewoners weigerden zich over te geven, ze pleegden voor de inname collectief zelfmoord.

Dode Zee

De Dode Zee is een van 's werelds zoutste watergebied en het laagste punt op aarde, en meet wel 430 meter onder zeeniveau. Het water en de modder staan ​​bekend om hun helende krachten die voortkomen uit de unieke minerale samenstelling van het water. Lekker dobberen in de Dode Zee is een vast onderdeel van de meeste reizen naar Israël. Wie kent de foto’s niet? Toeristen die, wel of niet met modder ingesmeerd, dobberend een krantje lezen.

Ein Gedi

Ein Gedi is een weelderige oase aan de rand van de Dode Zee, en de grootste in de woestijn van Judea. In de oase is een kibboets met dezelfde naam gevestigd. Ten noorden daarvan liggen een natuurreservaat met riviertjes en een nationaal park met oudheden.

Eilat

Eilat is een strandplaats met luxe hotels en winkels. En een breed scala aan buitenactiviteiten, van zwemmen met dolfijnen, wandelen in het Timna Park en duiken en snorkelen in het heerlijke, heldere water.

Tsukiem

Tsukiem, een van de zeven dorpen in de Arava, is een kunstenaarskolonie. In diverse ateliers werken en exposeren schilders, beeldhouders, keramisten en ambachtslieden in verschillende disciplines.

Er is ook een Nederlands tintje. Kunstenaar Andre Gunter is geboren in Veenendaal en woont al jaren in Tsukiem. Hij maakt ruimtelijke werken van steen, koper, ijzer en oude gebruiksvoorwerpen. Als u het dorp bezoekt, vergeet dan niet dat u in de woestijn bent: saflanut oftewel ‘geduld’ is een must! Mocht er een atelier dicht zijn, geen paniek, er hangen telefoonnummers op de deuren. Gewoon bellen, vaak zijn de kunstenaars in de buurt en komen ze naar u toe.

Geniet van uw vakantie in Israël!

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda