Sluiten

Zoeken.

Ook jongeren met een handicap dienen in het Israëlische leger!

Door Tal Hartuv - 

19 april 2022

Giants in uniform IDF

Foto: Facebook IDF

Terwijl het lijkt alsof er een constante stroom van slecht nieuws uit Europa komt, werkt het Israëlische nieuws er hard aan om ervoor te zorgen dat er altijd berichten zijn die een glimlach op de gezichten van de mensen toveren en een beetje verlichting brengen. Een prachtig voorbeeld hiervan is het initiatief Giants in Uniform.

Integreren

Giants in Uniform werd tien jaar geleden opgericht met als doel jonge mensen met een handicap te integreren in het Israëlische leger (IDF). Het programma biedt jaarlijks gelijke kansen aan ongeveer 700 jongeren in 60 legerbases. De gehandicapte soldaten werken zij aan zij met de andere soldaten. Zo wordt de Israëlische krijgsmacht voor hen een afgeschermd thuis waar ze worden aanvaard voor wie ze zijn, en als gelijken. Het uiteindelijke doel is om hen te integreren in de civiele arbeidsmarkt, zodat ze een zo zelfstandig mogelijk leven kunnen leiden. Giants in Uniform is zo succesvol dat het in 2017 zelfs de ‘President’s Volunteer Award’ won.

Het programma heeft bewezen dat door integratie in de IDF, onzekere jongeren veranderd worden in zelfverzekerde, zelfvoorzienende jongeren die uitkijken naar een volledige integratie in de samenleving na hun legerdienst. Het is niemand minder dat de IDF die hun sociale vaardigheden verbetert, hen basisvaardigheden voor het leven bijbrengt en hen in zichzelf doet geloven.

Jonge mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap worden in het Israëlische leger ingezet. Foto: Facebook IDF

Bijzondere samenwerking

Deel uitmaken van Giants in Uniform is een win-win voor iedereen. Door samen te werken met deze jongeren met speciale behoeften, leren valide soldaten ook mensen te accepteren die andere problemen hebben. Het resultaat is dat het bijzondere programma een persoonlijke en ontroerende impact heeft op iedereen. Het creëert ook een grote kans dat soldaten, of ze nu speciale behoeften hebben of niet, uiteindelijk zullen samenwerken, zelfs nadat ze het leger hebben verlaten.

Ook voor ouders zijn er enorme voordelen. Veel ouders die jarenlang worstelden met alles wat nodig was om een gehandicapt kind op te voeden, gaven toe dat ze nooit geloofden dat volledige integratie of zelfs geluk voor hun kinderen mogelijk zou zijn geweest. Ze hadden er zeker nooit van gedroomd om hun kinderen in uniform te zien!

Eigen legerband

Een integraal onderdeel van het Israëlische leger zijn de muziekformaties. De meeste Israëlische musici die nu beroemd zijn, begonnen ooit in deze bands. Nummers die door deze eenheden zijn opgenomen, zijn door de jaren heen de populairste nummers op de hitlijsten geweest.

Giants in Uniform heeft ook een eigen legerband gevormd, die langs legerbases toert en Israëls grootste hits zingt. Er is iets unieks aanstekelijks aan deze jonge mensen. Het is niet alleen het doel van het project, maar ook letterlijk de weg ernaartoe. De optredens zijn fantastisch, maar niemand kan onbewogen blijven als je ziet hoe ze hun spullen in de bus proppen op weg naar een optreden, en de hele weg naar het evenement zingend en met een grote lach op hun gezicht doorbrengen.

De Israëlische legerband treedt op in Nederland!

Wist u dat het Tzahal, de muziekformatie van het Israëlische leger, naar Nederland komt? Op 10 mei treden ze op in theater Flint in Amersfoort en u kunt hierbij zijn!

Ceremonie

Maar de meest ontroerende gebeurtenis van allemaal is de ceremonie aan het eind van hun dienst, waar ze hun baret in ontvangst nemen en elk een toespraak houden. Er is niemand die het droog houdt wanneer elk van hen zijn diepe dankbaarheid uitspreekt voor het feit dat ze in het programma hebben mogen dienen, en aangeeft hoe het hen heeft geholpen, hen vreugde en een doel heeft gegeven en hun zelfvertrouwen heeft opgebouwd.

Zoals elke goede Israëlische ceremonie, wordt ook deze afgesloten met hoe trots de kandidaten zijn dat ze hun land hebben mogen dienen. De slottoespraken worden op passende wijze gevolgd door een opzwepend gezang van HaTikva, waar Hoop werkelijk van de daken wordt gehoord.

Tijdens een speciale ceremonie krijgen de soldaten hun baret. Foto: Facebook IDF

Bekijk in deze video een deel van de ceremonie:
Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda