Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Ontsnapte geiten in mijn tuin!

Door Joanne Nihom - 

2 juli 2021

Geiten in de achtertuin

Ik ben aan het werk in mijn huis als ik het geluid van geiten hoor. Het lijkt alsof het er veel zijn en alsof ze in mijn huiskamer staan. Als ik naar buiten loop, zie ik ze grazen in mijn tuin.

Vlakbij is een kinderboerderij en ze lijken losgebroken te zijn. Relaxed wandelen ze rond, genietend van even een vrij bestaan. Als ik vraag waar ze vandaan komen en of dit wel mag, kijken ze me vriendelijk glazig aan, en grazen vervolgens rustig door.

Dan zie ik plotseling één van de geiten knabbelen aan een witte plastic tas, blijkbaar overgewaaid uit de tuin van één van de buren. Ik ren naar hem toe en trek aan het plastic. Het zorgt voor een klein gevechtje, want de geit heeft uiteraard niet door dat dit geen gezond voedsel is. Ik win en gooi de zak snel weg.

Afval in Israël

Israël is een prachtig, heerlijk, fantastisch land, maar er is een grote min, en ik heb daar al vaker over geschreven: het bewustzijn van het schoonhouden van het land. Vrijwel dagelijks ben ik onderweg in mijn auto en het is schokkend hoe vaak ik zie dat mensen kleiner en groter afval uit hun auto’s gooien. Het is zo makkelijk: raampjes open en dumpen maar.

In het zuiden van het land is nu zelfs een telefoonnummer dat je kunt bellen als je iemand zoiets ziet doen. Je geeft dan het kenteken door en de milieupolitie gaat er achteraan. Dit zou eigenlijk in het hele land moeten.

Het is schokkend hoe vaak ik zie dat mensen kleiner en groter afval uit hun auto’s gooien.

Overal en nergens zie je afval langs de weg, in de velden en in de steden en dorpen. Het Joods Nationaal Fonds (JNF) doet er veel aan om mensen bewust te maken dat ze, vooral in de parken en wouden, geen afval moeten achterlaten. Dit door middel van flyers die worden uitgedeeld, het overal plaatsen van afvalbakken en door extra mankracht in te zetten om de vervuilers te attenderen op wat ze doen. Het blijft een belangrijk punt van continue aandacht.

Overigens maakt ook het JNF gebruik van geiten. Grazende geiten- en schapenkuddes maken deel uit van de brandpreventie. Het is belangrijk dat branden zich niet snel verspreiden, ook niet over de grond. Dus hoe minder gras en ander brandgevaarlijk gewas, hoe beter. Hiervoor heeft het JNF afspraken gemaakt met bedoeïenherders, zodat ze hun kuddes in de parken en wouden laten grazen.

Ondertussen zorgen mijn geiten ervoor dat ik voorlopig mijn tuin niet hoef bij te houden. Ik krijg er gratis keutels bij.

Bestel het boek

Over grenzen

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda