Sluiten

Zoeken.

Nieuws uit Israël

Terug naar overzicht

Ongerustheid in Israël over Iran neemt duidelijk toe

Door Yochanan Visser - 

13 september 2023

ongerustheid Israel over iran

David Barnea, directeur van de Mossad, sprak tijdens de veiligheidsconferentie over de dreiging van Iran. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90

Iran was afgelopen maandag opnieuw volop in het nieuws in Israël. De ongerustheid over wat er gaande is neemt alleen maar toe. Tijdens een veiligheidsconferentie in Herzliyah spraken zowel minister van Defensie Yoav Galant als David Barnea, het hoofd van Israëls buitenlandse inlichtingendienst Mossad, over nieuwe ontwikkelingen rond de Islamitische Republiek.

Mossad chef David Barnea

Barnea’s optreden in Herzliyah was vrij uniek, omdat de Mossad tot voor kort geen informatie over zijn activiteiten op deze wijze openbaar maakte. De Mossad directeur onthulde dat zijn organisatie, in samenwerking met niet nader genoemde collega-organisaties in het buitenland, dit jaar alleen al 27 Iraanse moordcomplotten tegen Israëli’s wereldwijd had voorkomen.

Barnea onthulde ook dat de Mossad samen met andere geheime diensten de levering van geavanceerde Iraanse wapens aan Rusland had voorkomen. Die wapens, waaronder ballistische raketten, zouden worden betaald met Russische hulp voor het ontwikkelen van een Iraanse atoombom, aldus Barnea. Hij beweerde dat de meeste wapenleveranties aan Rusland waren voorkomen door het werk van de Mossad.

De Mossad directeur suggereerde dat de top van het regime in Iran direct betrokken is bij al deze agressieve en illegale activiteiten die direct zijn gericht tegen Israël.

“Teheran zit achter alles: terroristische activiteiten, logistiek, financiën en andere steun. Alles op orders van de top”, zei Barnea. De Mossad directeur deed toen iets zeer ongebruikelijks. Hij liet de aanwezigen video’s zien van de ondervraging van twee Iraanse agenten die waren ontvoerd en ondervraagd in Cyprus en Tanzania. Barnea zei daarop dat dergelijke acties tegen Iraanse agenten ook waren uitgevoerd in Duitsland, Griekenland en Georgië.

Het hoofd van de Mossad sprak vervolgens over de progressie die Iran maakt bij het ontwikkelen van een nucleair wapen. “Ik kan onze methoden niet laten zien aan de hand van video’s maar u weet dat we niet passief toekijken,” zei Barnea. De Mossad directeur voorspelde ook dat de recente toenadering tussen Iran en Saoedi-Arabië geen stand zou houden en uitte zware kritiek op de Amerikaanse regering.

President Joe Biden had in augustus toestemming gegeven voor het vrijgeven van zes miljard dollar in Iraanse tegoeden in Zuid-Korea in ruil voor de vrijlating van vijf Amerikaanse gijzelaars die gevangen zaten in Iran. Dat geld wordt door Iran gebruikt om de uitputtingsoorlog tegen Israël te financieren, suggereerde Barnea.

Galants schokkende onthulling

Na dit indrukwekkende optreden van de Mossad chef kwam Yoav Galant, Israëls minister van Defensie, met een nieuwe schokkende onthulling. Iran is samen met de terroristische beweging Hezbollah in Zuid-Libanon een militair vliegveld aan het aanleggen. Het complex in aanbouw bevindt zich in de Qalaat Jabbour bergen, 20 kilometer verwijderd van Metulla, de meest noordelijke stad in Israël.

Galant liet satellietfoto’s zien van het vliegveld in aanbouw. “Op deze foto’s is de vlag van Iran te zien op de landingsbaan van het vliegveld, waarvandaan het Ayatollah regime wil opereren tegen de burgers van Israël”, zei de Israëlische minister.

(tekst gaat verder onder de foto's)

“In andere woorden: het land is van Libanon, maar de controle is in handen van Iran en het doel is Israël”, zei Galant. De bouw van het militaire vliegveld is al in een vergevorderd stadium en het complex zal gebruikt worden als basis voor aanval drones, onbemande vliegtuigen (UAV’s) met explosieven aan boord. Iran is de laatste jaren één van de voornaamste producenten van deze UAV’s geworden, die ook door Rusland worden gebruikt in de oorlog tegen Oekraïne.

Uitputtingsoorlog

“Het doel van Iran is om een uitputtingsoorlog tegen Israël te creëren aan alle grenzen (van de Joodse staat). Tegelijkertijd gaat Iran door met de ontwikkeling van nucleaire wapens”, waarschuwde Galant. Hij sprak daarna over Syrië, waar de Iraanse militaire opbouw doorgaat ondanks talloze luchtaanvallen van de Israëlische luchtmacht (IAF).

“De staat Israël zal niet toestaan dat een Hezbollah 2 zal worden opgericht op de Syrische Golan Hoogvlakte”, zei de minister. Galant voegde eraan toe dat Israël onder zijn leiding niet zal toestaan dat Syrië wordt gebruikt door Iran als een springplank voor nieuwe wapenleveranties aan Hezbollah.

We hebben dit vaker gehoord, maar recente ontwikkelingen hebben duidelijk laten zien dat Iran wel degelijk erin slaagt om wapens te smokkelen via Syrië. Deze wapens bereiken niet alleen Hezbollah, maar ook de Palestijnse terreurorganisaties in Gaza, Judea en Samaria.

Dit gebeurt ondanks talloze IAF acties in Syrië, waar eind vorige maand het vliegveld van Aleppo werd gebombardeerd. De chaos in Syrië, waar nu een nieuwe opstand aan de gang is tegen het regime van dictator Bashar al-Assad, maakt het uitermate moeilijk om een definitief einde te brengen aan de Iraanse militaire opbouw in het land.

Iran heeft nu dus een (tijdelijke?) oplossing gevonden voor de IAF bombardementen op wapentransporten in Syrië via de vliegvelden daar.

Waarschuwingen van Galant en Halevi

Israël is altijd terughoudend geweest waar het gaat om Iran’s militaire opbouw in Libanon. Daar kan nu verandering in komen, gezien Galants onthulling. De Israëlische minister, die Hezbollah leider Hassan Nasrallah een ernstige waarschuwing gaf, is niet de enige die voortdurend waarschuwt dat een oorlog met de zogenaamde verzetsas van Iran met de dag waarschijnlijker wordt.

Herzi Halevi, de stafchef van het Israëlische leger, maakte afgelopen maandag ook een opmerking waaruit bleek dat die oorlog nu een reële mogelijkheid is geworden.

“We moeten meer dan ooit voorbereid zijn op een meervoudige frontenoorlog en langdurig militair conflict dat met zich mee zal brengen manoeuvreren in direct contact en met intensieve fricties met de vijand. (Dat conflict) zal verliezen en slachtoffers met zich meebrengen terwijl het thuisfront ook deel zal worden van deze oorlog”, zei de hoogste Israëlische militair.

Luchtactiviteit in Noord-Israël

Wie de luchtactiviteit boven het noorden van Israël observeert, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat het leger zich intensief voorbereid op het conflict waar Halevi over sprak. Dagelijks is de lucht gevuld met het geluid van UAV’s en andere gevechtsvliegtuigen, die soms tot diep in de avond opereren.

Iran is op de hoogte van het feit dat Israël binnen afzienbare tijd de regels van de oorlogsvoering zal gaan veranderen met de introductie van het Laser Beam luchtdoelwapen. Dit lasersysteem zal het luchtruim boven Israël vrijwel ontoegankelijk maken voor ieder soort luchtaanval, inclusief raketten en UAV’s. De terreurorganisaties die met Iran samenwerken tegen Israël beschikken hoofdzakelijk over luchtwapens en dus dringt de tijd voor hen.

De IAF kreeg intussen een nieuw wapen dat zal worden ingezet in geval van de bovengenoemde oorlog. Het gaat om de Spark, een UAV die in juni voor het eerst werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse luchtshow in Parijs. Dit onbemande vliegtuig werd afgelopen zondag overgedragen aan het speciale UAV 144ste squadron van de IAF en is volgens ingewijden een ‘game changer’. Rafael, de producent van de UAV, en de IAF gaven geen verdere informatie over de capaciteiten van het nieuwe aanvalsvliegtuig.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda