Sluiten

Zoeken.

Nooit mogen we stoppen met vertellen...

Door Joanne Nihom - 

18 augustus 2022

P1000904

Een bericht dat ik tegenkwam op internet en dat me diep raakte. Over de lieve trouwe hond Max en zijn familie.

Op 28 oktober 1942, over twee maanden precies 80 jaar geleden, werd de Joodse familie Levie vanuit hun woning annex slagerswinkel aan de Voorstraat 220 (nu nummer 14a) in  Spijkenisse, als laatste van de 45 Joodse inwoners van Voorne-Putten, door de Duitse bezetter op transport gesteld.

Vader Salomon Levie (50), moeder Mina Levie-Monas (56), zoon Charles (15), dochter Elly (10) en inwonend tante Adriana de Vries (78).  Ze werden vermoord , omdat ze Joden waren. Na de deportatie van de familie hield Max dagenlang trouw de wacht voor de slagerij. Tevergeefs, want zijn baasjes zouden nooit meer terugkomen.

Maak Max Mogelijk

Op 28 oktober aanstaande hoopt het comité ‘Maak Max Mogelijk’ voor de deur van de voormalige slagerij een levensgrote bronzen Max te onthullen. Dankzij initiatiefnemer Joop van der Hor en veel vrijwilligers krijgt onrecht een gezicht en zal het verhaal van Max en zijn baasjes behouden blijven voor volgende generaties. Joop: “Het verhaal van Max staat symbool voor 107.000 Joodse mensen die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Wij zijn hun stem. Het is onze plicht te blijven vertellen.”

In het comité van aanbeveling zitten onder andere Jacques Grishaver van het Nationaal Comité Nooit meer Auschwitz, Jan Slagter van omroep Max en burgemeester van Oosten van de gemeente Nissewaard. Beeldhouwer Tineke Nusink kreeg de opdracht om het bronzen beeld te vervaardigen.

Max krijgt een liggende positie en kijkt in de richting van de Groene Kruisweg: de plek vanwaar zijn baasjes naar het tramstation zijn afgevoerd. De eigenaar van het pand op de Voorstraat heeft toestemming gegeven voor plaatsing. “We hopen dat kinderen op Max gaan klimmen en aan hun ouders gaan vragen waarom de hond daar ligt. Max is het symbool van iets wat nooit meer mag gebeuren”, aldus Joop.

Een prachtig, indrukwekkend en ook lief plan. Er is nog steeds geld nodig om het project te verwezenlijken.

Wilt u helpen om Max zijn plek te geven? Ga dan naar: www.maakmaxmogelijk.nl

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda