Sluiten

Zoeken.

Nieuwe uitbarsting van Palestijns geweld aan het begin van Pesach

Door Yochanan Visser - 

6 april 2023

2021 CVI website (6)

Een gedeelte van de al-Aqsa moskee

Op woensdagavond werd in Israël en in Joodse gemeenschappen over de hele wereld de exodus uit Egypte herdacht. Tijdens deze Seideravond wordt traditioneel de Hagada gelezen, een verzameling geschriften die het verhaal van de exodus vertellen. In één van de passages in de Hagada staat geschreven dat in iedere generatie er mensen zullen zijn die opstaan tegen het volk van Israël, en die hen willen vernietigen. (Ve Hie She Amda).

Rotsblokken

Palestijnse moslims waren klaarblijkelijk ook op de hoogte van de symboliek van de Seideravond en wachtten ruim een week binnen de Ramadan vastenmaand met het uitvoeren van hun nieuwe bedreigingen tegen Israël.

In de nacht van dinsdag op woensdag verschansten zich honderden Palestijnse relschoppers in de al-Aqsa moskee op de Tempelberg in Jeruzalem. De relschoppers hadden honderden rotsblokken en vuurwerk meegenomen naar de moskee, en wilden zich vervolgens barricaderen door de deuren te vergrendelen. Op dat moment greep de aanwezige Israëlische politie in en wilde de relschoppers arresteren. Wat volgde was een urenlang durende rel, waarbij de politie vanuit de moskee werd bestookt met vuurwerk en bekogeld met rotsblokken. Uiteindelijk slaagde de politie erin om de moskee te ontruimen. Hierbij werden 350 relschoppers gearresteerd.

Op de sociale media in de Arabische wereld werden vervolgens video’s gepubliceerd van de rellen binnen de al-Aqsa moskee. Die video’s werden voorzien van ophitsende commentaren waarin de politie werd beticht van het “bestormen en ontheiligen” van de al-Aqsa moskee.

Pesach offer

Het was een bekend beeld dat zich vrijwel ieder jaar herhaalt tijdens de Ramadan en zeker wanneer de vastenmaand samenvalt met Pesach. De ophitsing, die voorafging aan de uitbarsting van geweld, omvatte beweringen dat Joden een Pesach offer zouden gaan brengen op de Tempelberg. Er zat een gedeeltelijke kern van waarheid in deze bewering aangezien de politie een aantal Joden arresteerde die voorafgaand aan de Seideravond met een geit op weg waren naar de Tempelberg. Itamar Ben Gvir, de nieuwe Minister van Binnenlandse Veiligheid, maakte echter al gauw duidelijk dat niemand toestemming zou krijgen om de antieke gewoonte om een Pesach offer te brengen in de Tempel, nieuw leven in te blazen. Deze verklaring van Ben Gvir had echter geen enkele invloed op de Palestijnse terreurbewegingen. Kort na de ontruiming van de al-Aqsa moskee begon een nieuwe golf terreur. Vanuit het door Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) gecontroleerde Gaza, werden 16 raketten op het zuiden van Israël afgevuurd. Tevens werden er rellen georganiseerd in de buurt van het grenshek op de grens van Gaza en Israël, alsmede in sommige Arabische steden in zowel Judea en Samaria.

Vanuit het door Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) gecontroleerde Gaza, werden 16 raketten op het zuiden van Israël afgevuurd.

Uitbarstingen van geweld

De uitbarsting van geweld op woensdag werd voorafgegaan door een reeks gewelddadige incidenten die konden worden beschouwd als een teken aan de wand. Op dinsdag werden er bijvoorbeeld schoten afgevuurd op een transportvliegtuig van de Israëlische luchtmacht. Het toestel vloog laag over het noorden van Samaria toen het onder vuur werd genomen vanuit de Palestijnse stad Jenin. Dit incident viel samen met een steekaanslag op soldaten van het Israëlische leger (IDF) nabij de basis Tzrifin in centraal Israël. Een twintigjarige Palestijnse Arabier afkomstig uit de stad Hebron in Judea probeerde het wapen van een IDF soldaat te stelen door hem herhaaldelijk te steken met een mes. De soldaat werd ernstig gewond, alsmede een collega die hem te hulp schoot.

Even later werd Kibboets Ma’aleh Gilboa in het noorden van Israël beschoten door Palestijnse Arabieren, die waarschijnlijk afkomstig waren uit de naburige stad Jenin.

Eveneens op woensdag maakte de Israëlische Binnenlandse Veiligheidsdienst Shin Bet bekend dat er sinds het begin van 2023 tweehonderd terroristische aanslagen werden voorkomen in Israël. Daaronder waren 20 bomaanslagen en 150 schietaanslagen volgens Ronen Bar, het hoofd van de Shin Bet.

De rol van Iran

Het nieuwe Palestijnse geweld wordt voor vijfennegentig procent door Iran georganiseerd zei Premier Benjamin Netanyahu tijdens een bijeenkomst met de IDF top, die ook door Ronen Bar werd bijgewoond. De Premier verklaarde dat de vijanden van Israël niet een nieuwe fout moeten maken door te denken dat het felle interne Israëlische debat over de rechterlijke hervormingen de vastbeslotenheid om de burgers van het land te verdedigen, zal aantasten.

Dit was onmiskenbaar een reactie op uitspraken van Ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider van Iran. Deze had op dinsdag gezegd dat zijn regime had voorspeld (in 2015) dat de Zionistische entiteit binnen 25 jaar zou verdwijnen. “Zij maken nu haast en willen eerder (Israël) verlaten,” beweerde Khamenei tijdens een bijeenkomst met parlementariërs in Iran.

Sprekend over het door Iran georganiseerde geweld zei Netanyahu het volgende:

“Ik kan je één ding vertellen: er is een limiet aan het aantal wonderen dat in de geschiedenis aan een natie kan worden geschonken, en het volk van Israël heeft al een extra portie van dergelijke wonderen ontvangen. Daarom hebben we maar één keuze: samen staan, verenigd. Ik zeg dat we samen stand zullen houden en samen zullen we blijven zegevieren.”

Het Palestijnse geweld over de al-Aqsa moskee gaat ondertussen in volle hevigheid door met nieuwe raketaanvallen vanuit Gaza op woensdagnacht. Ook braken er nieuwe gewelddadige rellen uit op de Tempelberg waar Palestijnse relschoppers opnieuw stenen en vuurwerk probeerden te smokkelen naar de moskee. De IDF ging ondertussen door met het uitvoeren van nachtelijke invallen om gezochte terroristen te arresteren.  Een eenheid van het Israëlische leger werd onder vuur genomen door Palestijnen in het dorp Beit Oemar dat gelegen is aan de snelweg tussen Jeruzalem en Hebron. Eén van de Palestijnse terroristen die op de IDF soldaten schoot werd vervolgens gedood door de IDF eenheid.

UPDATE:

Op donderdagmiddag escaleerde de gespannen situatie verder. Vanuit het zuiden van Libanon werden circa dertig raketten op noord Israel afgevuurd. Sommige van deze raketten werden onderschept door het Iron Dome anti raketschild. Een persoon werd licht gewond toen een raket ontplofte nabij een huis in het dorp Shlomi in noordwest Israel. Premier Netanyahu heeft nu het veiligheidskabinet bijeen geroeopen voor een spoedvergadering. De vrees bestaat dat deze escalatie, die kwam na een bedreiging van Hezbollah tot een nieuwe oorlog zal kunnen leiden.

Bestel het boek

Onbegrensd Israël

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda