Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Nieuwe terreuraanslagen op Israëli’s nader bekeken

Door Yochanan Visser - 

25 november 2022

F221123YS170 (1)

De begrafenis van Ariel Shttuzpik, die om het leven kwam bij een van de twee bomaanslagen op woensdag 23 november in Jeruzalem. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Israëli’s zijn dit jaar weer gewend geraakt aan dagelijkse rapporten over nieuwe Palestijnse terreuraanslagen. De golf van terreur begon in maart en bereikte op woensdag een nieuw dieptepunt. Dat riep emotionele reacties op bij het Israëlische publiek en bij politici.

Nog nauwelijks bekomen van de shock over twee nieuwe bomaanslagen op bussen in Jeruzalem had het publiek een nieuwe schok te verwerken. Een bericht over de kidnapping van een 18-jarige  Israëlische Druzische tiener in de Palestijnse stad Jenin leidde aanvankelijk niet tot uitgebreide berichtgeving. Toen echter de details over wat er precies was gebeurd werden bekendgemaakt brak er een storm van verontwaardiging uit. Israel kwam daarna dicht bij een grote nieuwe militaire operatie tegen de Palestijnse terreurgroepen. Daarover later meer.

Laten we eerst beginnen met de serieuze escalatie in de Palestijnse terreurgolf die de laatste maanden al in hevigheid was toegenomen. Deze golf van terreur voltrok zich echter voornamelijk in Judea en Samaria en wekte slechts bij rechtse activisten sterke emoties op. Dat veranderde echter op woensdagochtend zoals we zullen zien.

Jeruzalem als doelwit van bomaanslagen

Een tweevoudige bomaanslag op bushaltes in Jeruzalem bepaalde op woensdagmorgen het nieuws in Israël en opende nog niet geheelde wonden bij een groot deel van het Israëlische publiek. De beelden van de bomexplosies die 22 mensen verwondde en het leven kostte aan een Ariyeh Shechopek, een 16-jarige yeshiva (Thoraschool) student, riepen onmiddellijk herinneringen op aan de zogenaamde Tweede Intifada die begon in september 2000. Toen werden autobussen opgeblazen door zogenaamde zelfmoordterroristen, die door het ontbreken van een veiligheidshek indertijd vrij eenvoudig naar de Israëlische bevolkingscentra konden reizen. Nu werden er echter bommen in tassen geplaatst nabij twee bushaltes bij de ingangsweg tot Jeruzalem vanuit Tel Aviv en in de wijk Ramot. Deze bommen waren gevuld met spijkers en andere scherpe metalen deeltjes, en werden op afstand tot ontploffing gebracht. De aanslagen waren duidelijk georganiseerd en deden sommige experts denken aan de wijze waarop ISIS opereert.

De politie heeft nu vijfduizend extra agenten ingezet bij de klopjacht op de terroristen of terrorist. Insiders zeggen namelijk dat het aannemelijk is dat dezelfde terrorist die met een elektrische fiets de bom naar een bushalte nabij de ingang van Jeruzalem bracht, ook de aanslag in Ramot pleegde.

Schokeffect

Hoe dan ook, het feit dat er weer bomaanslagen op bussen werden gepleegd veroorzaakte emotionele reacties en een roep om een grote militaire actie tegen de Palestijnse terreurgroepen. De aanslagen hadden ook een schokeffect op de rechtse partijen die betrokken zijn bij de vorming van een nieuwe coalitie onder leiding van Likoed leider Benjamin Netanyahu. Het gekibbel over de diverse ministersposten in de nieuwe regering verstomde en maakte plaats voor een versoberde houding en een openlijk besef dat dit niet de tijd is voor politieke spelletjes. Zowel formateur Benjamin Netanyahu als de leider van de extreem rechtse partij Otzma Yehoediet Itamar Ben Gvir bezochten de gewonden in het ziekenhuis en beloofden om de terreurgolf tot staan te brengen.

Gebrek aan inlichtingen

Hoe dat moet gebeuren blijft echter onduidelijk. Het Israëlische leger (IDF) is als sinds april bezig met een grote operatie tegen de Palestijnse terroristen die de toepassende naam “Operatie Breek de Golf” draagt. Er zijn bepaalde successen geboekt, maar zoals we op woensdag zagen is het enorm moeilijk om een definitief einde te brengen aan de activiteiten van de Palestijnse terroristen. Dat geldt zeker voor de terroristische activiteit in Jeruzalem die in toenemende mate afkomstig is van Arabieren die in het bezit zijn van het blauwe Israëlische identiteitsbewijs. Eén van de ideeën die nu worden geventileerd is het herinvoeren van afsluitingen van Palestijnse steden en dorpen via het optrekken van wegversperringen en controleposten. Voor Arabisch Jeruzalem is dit echter een weinig realistische optie en het is hierom dat experts zeggen dat er nog meer nadruk moet worden gelegd op het inwinnen van inlichtingen. De politie beschikte niet over concrete inlichtingen over de twee bomaanslagen van woensdagmorgen. Er zijn ook rapporten over het ontbreken van videomateriaal van de bewakingscamera’s in Jeruzalem. Deze zouden zijn gehackt door een groep Iraniërs voorafgaand aan de aanslagen, aldus deze mediaberichten.

Grote IDF operatie?

Het idee van een grote IDF operatie zoals we die zagen tijdens de Tweede Intifada, toen de Palestijnse steden en dorpen tijdelijk weer onder de controle van het leger werden gebracht, wordt tot nu toe ook verworpen. Er is een verschil met de situatie nu zeggen experts omdat de IDF zich indertijd aanvankelijk onthield van invallen in steden van waaruit terroristische aanslagen werden gepleegd. Nu opereert de IDF vrijelijk in de steden onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit en voert dagelijks arrestaties uit in de nachtelijke uren. Het herbezetten van de steden onder PA bestuur zal gepaard gaan met het verschijnsel van gesneuvelde IDF soldaten en dat moet worden voorkomen, is tot nu toe de denktrant.

Daar kan echter verandering in komen en niet alleen door het aantreden van de nieuwe rechtse coalitie in Israël.

Moord op Druzische Israëli

In feite kwamen we in de nacht van woensdag op donderdag dicht bij een dergelijke actie. Dat had direct te maken met een schokkend incident waarbij een Israëlische staatsburger in feite werd vermoord in de stad Jenin. Het ging om de 18-jarige Tiran Ferro, een inwoner van het Druzische dorp Daliat al-Carmel nabij Haifa. Ferro wilde zijn auto laten repareren in Jenin waar het veel goedkoper zou zijn dan in zijn eigen dorp of Haifa. Hij raakte echter betrokken bij een ernstig auto ongeluk voordat hij Jenin bereikte. De Druzische tiener werd vervolgens naar een ziekenhuis in Jenin gebracht waar medici erin slaagden om zijn toestand te stabiliseren na enkele operaties.

Dubbele ontvoering

Terwijl Tiran in zijn kamer op de intensive care van het ziekenhuis in bed lag stormde een groep van twintig bewapende Palestijnse Arabieren zijn kamer binnen en ontvoerden de jongen terwijl zijn vader machteloos toekeek. Doordat de groep Tiran van de beademingsapparatuur verwijderde verslechterde zijn toestand in rap tempo en even later overleed hij. De groep begon toen onderhandelingen over een uitwisseling van lichamen van dode Palestijnse terroristen die door Israël worden vastgehouden. Uiteindelijk greep de Palestijnse Autoriteit, onder druk van de regering Biden in de Verenigde Staten en van de Europese Unie, in en wist een deal te sluiten waarbij het lichaam van Ferro onvoorwaardelijk zou worden vrijgegeven. Toen de ambulance met het lichaam van de dode Druzische jongen echter het vluchtelingenkamp in Jenin wilde verlaten werd de auto tot staan gebracht door een groep terroristen van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Deze terroristen ontvoerden opnieuw het lichaam van Tiran.

Uiteindelijk was het de druk van Arabische landen zoals Egypte en Qatar die tezamen met de inspanningen van Amerikaanse en Europese diplomaten die de PIJ leiding in Jenin, deed besluiten om het lichaam van Tiran opnieuw vrij te geven. Dat gebeurde nadat PIJ leider Ziad Nakhaleh vanuit Damascus naar het filiaal in Jenin belde. Nakhaleh was op zijn beurt te verstaan gegeven door VN afgezant Torresland dat de IDF voorbereidingen trof voor een grote operatie tegen de terroristen in Jenin. De PIJ leider besefte dat zijn organisatie zich geen nieuwe confrontatie met de IDF kon veroorloven en gaf vervolgens opdracht om het lichaam van Ferro moest worden vrijgegeven.

Druzen komen in actie

Een andere reden voor de plotselinge omwenteling in de houding van PIJ was de dat de Druzen in noord Israel hun eigen acties begonnen. Duizenden Israëlische Druzen, sommige van hen bewapend, gingen de straat op. Een grote groep Druzen trok op naar Jenin en dreigde de stad aan te vallen. Anderen sloten de snelweg Kvish 6 af en veroorzaakten chaos op deze belangrijkste weg in Israel. Ook werden in noord Israël tenminste drie Palestijnse arbeiders door Druzen ontvoerd en vervolgens gemolesteerd. Video’s van de vijf gevangen Palestijnse Arabieren werden door een gewapende groep Druzen op de sociale media geplaatst met de eis dat het lichaam van Ferro onmiddellijk moest worden vrijgegeven door PIJ.

De Druzen gaven daarmee onbewust aan wat de aanpak zou moeten zijn van het grote probleem van het escalerende Palestijnse terrorisme, is de opvatting onder een aanzienlijk deel van het Israëlische publiek

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda