Sluiten

Zoeken.

Nieuwe spectaculaire Mossad-actie in Iran

Door Yochanan Visser - 

30 juni 2023

2021 CVI website (19)

Illustratie. (Foto: Wisam Hashlamoun / Flash90)

De Israëlische buitenlandse geheime dienst Mossad voerde eerder deze week opnieuw een spectaculaire actie uit op het grondgebied van Iran. In het algemeen kan men zeggen dat Mossad de belangrijkste speler is in de strijd tegen het fanatieke regime in Iran. De Israëlische spionagedienst heeft een zeer lange staat van dienst waar het gaat om sabotage van het nucleaire programma van Iran, de liquidatie van sleutelfiguren in dit programma en binnen de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG), en het voorkomen van terreuraanslagen door Iran.

Laten we eerst eens kijken wat er deze week gebeurde.

Op zondag berichtten media in Cyprus dat de politie daar een terreurcel had opgerold die werd aangestuurd door de IRG. Iran zou van plan zijn geweest om Israëli’s of Joden te vermoorden op het eiland in de Middellandse Zee. Maandag werd bekend dat de tip over de geplande aanslagen op Cyprus afkomstig was van Mossad. De Iraanse terreurcel zou van plan zijn geweest om aanslagen te plegen op door Israëli’s gerunde hotels en makelaardijen, alsmede op een Chabad filiaal.

Diezelfde dag werd ook bekend dat Mossad de Griekse geheime dienst had getipt over de aankomst van zeven Pakistaanse burgers, die plannen hadden die leken op die van de terreurcel in Cyprus. De Griekse politie arresteerde vervolgens de zeven Pakistani’s en maakte later bekend dat zij geronseld waren door Iran.

Ontvoering

Op donderdag onthulde Mossad hoe men aan de informatie over het Cyprus terreurplot was gekomen. Mossad-agenten hadden in Iran de leider van de terreurcel ontvoerd voordat hij naar Cyprus kon afreizen. De man, Yousef Shahbazi Abbasasilo, was in een video te zien die Mossad op zijn website publiceerde. Abbasasilo bekende dat hij in opdracht van de IRG’s buitenlandse geheime dienst werkte. Hij kreeg van zijn contact binnen de IRG een wapen en gegevens over de verblijfplaatsen van Israëlische zakenlieden die in Cyprus wonen of werken. Abbasasilo gaf zijn ondervragers ook gegevens over de andere leden van de terreurcel die zich al ophielden in Cyprus. De terroristen werden vervolgens door de Cypriotische politie gearresteerd.

Het was niet de eerste keer dat een IRG-terreuraanslag in Cyprus werd voorkomen door het werk van Mossad. In 2021 werd een Russische man, die in Azerbeidzjan woonde, door Iran geronseld voor het liquideren van een Israëlische zakenman. Ook toen tipte Mossad de autoriteiten in Cyprus, die de man arresteerden en zo de aanslag wisten te voorkomen.

In feite heeft Mossad talloze keren de inlichtingen verstrekt die Westerse regeringen in staat stelden om terreuraanslagen op tegenstanders van het regime in Iran of op Joden c.q. Israeli’s te voorkomen.

Op Iraanse bodem

Het was tevens niet de eerste keer dat Mossad-agenten op Iraanse bodem een belangrijke IRG-official ontvoerden en vervolgens ondervroegen over terroristische activiteiten en de imperialistische activiteiten van Iran.

In juli 2022 ontvoerde Mossad-agenten Yadollah Khedmati, de commandant van de logistieke divisie van de IRG. De commandant gaf zijn Mossad-ondervragers exacte informatie over wapenleveranties aan leden van de zogenaamde ‘verzetsas’ van Iran, zoals Hamas, Hezbollah en de Ansar Allah (Houthi) militie in Iran. Khedmati bevestigde tijdens de ondervraging dat Iran de burgerluchtvaartmaatschappij Fars Air Qeshm gebruikte voor wapenleveranties aan Hezbollah in Syrië en Libanon. Na enkele uren werd Khedmatie weer vrijgelaten.

Een paar maanden eerder werd Mansour Rasouli gekidnapt door Mossad in Iran. Rasouli was door de IRG geronseld om een terreuraanslag op een Israëlische diplomaat en twee Europeanen, die zich in Istanboel ophielden, voor te bereiden. Mossad-agenten, die zich voordeden als leden van de geheime dienst van de IRG, wachtten Rasouli op bij de ingang van zijn woning in Teheran. De man werd na zijn ondervraging ook vrijgelaten en verscheen later in een video waarin hij beweerde dat Mossad hem had gedwongen om valse verklaringen af te leggen.

Sabotage en liquidaties

Zoals gezegd heeft de Israëlische buitenlandse geheime dienst een lange staat van dienst in de grotendeels verborgen oorlog tegen Iran. Mossad was, naar verluidt, verantwoordelijk voor een groot aantal sabotage-activiteiten tegen nucleaire installaties in Iran. Deze sabotage-activiteiten vertraagden het nucleaire wapenprogramma van de Islamitische Republiek.

In november 2020 was Mossad ook verantwoordelijk voor de spectaculaire liquidatie van een Iraanse top nucleaire wetenschapper. Mohsen Fahkrizadeh werd algemeen gezien als de ‘vader’ van het nucleaire programma van Iran. Hij werd door Mossad doodgeschoten met een in België geproduceerd FN-machinegeweer, dat op afstand met behulp van camera’s en artificiële inlichtingen werd bediend.

Eerder, in januari 2018, vond een inbraak door een groot Mossad-team plaats in een magazijn in Teheran, waar het geheime nucleaire archief van Iran zich bevond. Het team werd aangestuurd vanuit het Mossad-hoofdkwartier in Tel Aviv en wist zich juist op tijd uit de voeten te maken, voordat werknemers van het archief vroeg in de ochtend arriveerden. Een groot deel van het archief werd op twee vrachtwagens geladen, die vervolgens los van elkaar naar Azerbeidzjan reden. In Baku werd het archief vervolgens in een Israëlische vliegtuig geladen en naar Israël gevlogen.

Deze spectaculaire operatie leidde er uiteindelijk toe dat de toenmalige Amerikaanse regering van Donald J. Trump uit het JCPOA nucleaire akkoord met Iran stapte. Dit gebeurde nadat Trump het archief ter inzage had gekregen van de Israëlische regering.

Belangrijkste troef

Mossad is dus tot nu de belangrijkste Israëlische troef in de oorlog tegen Iran. De organisatie beschikt over een uitgebreid netwerk in de Islamitische Republiek en lijkt voornamelijk te werken met Iraniërs en waarschijnlijk Iraanse Koerden. Mossad is ook geïnfiltreerd binnen de IRG-top, volgens leden van deze Iraanse terreurorganisatie. Iran heeft regelmatig beweerd dat het Mossad-agenten had gearresteerd. Waar of niet, het heeft duidelijk geen einde kunnen brengen aan het belangrijke werk dat de Israëlische buitenlandse geheime dienst uitvoert binnen en buiten Iran.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda