Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Nieuwe rellen op de Tempelberg tijdens Pesach

Door Yochanan Visser - 

22 april 2022

Rellen Tempelberg april 2022

Vorige week vrijdag braken er rellen uit op de Tempelberg tussen Palestijnse Arabieren en de Israëlische politie. Foto: Flash90

In maart, aan het begin van de vastenmaand Ramadan, begon het Palestijnse geweld tegen Israël met verschillende schietpartijen en rellen. De laatste dagen heeft het zich toegespitst op de Tempelberg in Jeruzalem en dreigde het geheel uit de hand te lopen. Het is nu duidelijk geworden dat dit nieuwe geweld zowel georganiseerd als gefinancierd was. Ook blijkt dat er een propagandaoorlog wordt gevoerd om Israël veroordeeld te krijgen.

De Tempelberg in Jeruzalem is opnieuw in het middelpunt komen te staan van de huidige golf Palestijns geweld die Israël teistert. Er braken grote rellen uit tijdens de gebeden op vrijdag, toen duizenden moslims naar het plein kwamen waar de al-Aqsamoskee en de Gouden Koepel staan. Palestijnse Arabieren hadden delen van het plaveisel gesloopt en stenen gebroken. Toen de politie vanuit de moskee werd bekogeld met stenen en vuurwerk, en Joden die naar de Klaagmuur kwamen ook dekking moesten zoeken, greep de politie in. Agenten van de grenspolitie en de reguliere politie gingen de moskee binnen en vochten daar met de aanwezige moslims. 150 Palestijnse Arabieren raakten gewond tijdens de schermutselingen en de politie arresteerde 470 anderen.

Tegen de middag slaagde de politie erin om de rust gedeeltelijk te herstellen. De 50.000 moslims die de middaggebeden bijwoonden gebruikten geen geweld meer.

Ophitsing

Hamas probeerde echter olie op het vuur te gooien en prees de relschoppers voor de "heroïsche confrontatie met zionistische bezettingsmacht”. Fawzi Barhoum, woordvoerder van Hamas, zei: “Onze natie zal opstaan en de al-Aqsamoskee en haar pelgrims komen helpen. Net zoals zij alle gevechten wonnen tegen dit regime, zullen ook de bezetters verslagen worden in deze strijd.”

Hamas ziet zichzelf als de beschermheer van de al-Aqsamoskee en de Tempelberg. De terreurorganisatie begon al voor het begin van Pesach met een ophitsingscampagne. Dit gebeurde nadat een Joodse groepering Joden opriep om tijdens Pesach massaal naar het Tempelberg plein te komen. De organisatie beloofde een beloning voor ieder die de Tempelberg zou bestijgen. Degene die erin zou slagen om een schaap mee naar boven te nemen en het daar te offeren kon een beloning van 10.000 shekels (ruwweg 3000 euro) tegemoet zien.

Onze natie zal opstaan en de al-Aqsamoskee en haar pelgrims komen helpen.

— Woordvoerder van Hamas

Premier Nafatali Bennett van Israël gaf daarop een verklaring uit waarin hij opriep tot tolerantie en respect voor ieder van de drie grote godsdiensten in Jeruzalem. Ook beloofde hij een gegarandeerd en veilig bezoek aan de Tempelberg voor iedere pelgrim, ongeacht de godsdienst.

Buitenlandse inmenging

Deze verklaring was echter onaanvaardbaar voor het Palestijnse leiderschap inclusief de Palestijnse Autoriteit. Daarop begon een campagne vol desinformatie, die Israël portretteerde als een “agressor”. Ook werd er ten onrechte beweerd dat Israël nu een ultieme poging deed om de status-quo op de Tempelberg te wijzigen.

Nadat op zondag en maandag het Palestijnse geweld op de Tempelberg en in- en nabij de Oude Stad doorging en er opnieuw mensen gewond raakten, gaf Bennett groen licht aan de Israëlische veiligheidsdiensten. Ze moesten alles wat in hun vermogen lag gebruiken om een einde aan de onrust te maken. Daarop begonnen ook derde partijen zich te mengen in het conflict en het regende veroordelingen over “het Israëlische geweld en de politiek ten opzichte van de al-Aqsa moskee”.

De Turkse president Erdogan, bijvoorbeeld, belde PA-leider Mahmoud Abbas en veroordeelde in dat gesprek Israëls “interventie en provocaties” op de Tempelberg. De Turkse leider beloofde Abbas ook dat Turkije altijd aan de kant van de Palestijnen zou blijven staan. De woorden van Erdogan gaven aan dat zijn recente toenaderingspogingen tot Israël betekenisloos zijn en van generlei waarde.

Ook koning Abdullah II van Jordanië mengde zich in het conflict over de Tempelberg. Hij gaf zijn regering opdracht om regionale en internationale steun te krijgen om Israël onder druk te zetten. Het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf ook een verklaring uit waarin stond dat “Israëls maatregelen om de status quo op de Tempelberg op te heffen een gevaarlijke escalatie was”. Het ministerie gaf Israël de schuld van de escalatie en zei dat de regering in Jeruzalem hier volledig verantwoordelijk voor was.

“De Israëlische politie heeft geen recht om bezoeken van niet-moslims op de berg te organiseren. Alleen de Wakf, de islamitische beheerder van de Tempelberg, kan dat doen”, beweerde het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

PA-leider Mahmoud Abbas riep de Amerikaanse regering op om in te grijpen en om zijn stilzwijgen te doorbreken in het licht van “de agressie die de regio dreigt te verbranden”. “De internationale gemeenschap moet onmiddellijk een interventie uitvoeren om het Palestijnse volk te beschermen”, aldus Abbas.

Het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf Israël de schuld van de escalatie op de Tempelberg.

De onrust in Jeruzalem heeft er ook toe geleid dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeen zal komen. Een nieuwe eenzijdige resolutie die Israël zal veroordelen zal echter tegen worden gehouden met een veto van de Amerikanen.

Geen spontane uitbarsting

Inmiddels is ook vast komen te staan dat de gewelddadigheden die op vrijdag jl. begonnen, waren georganiseerd. Nihad Zreiyer, een lid van Abbas’ Fatah beweging, organiseerde de uitbarsting van geweld. Hij bracht honderden jonge Palestijnse Arabieren in de al-Aqsamoskee en droeg hen op om zich voor te bereiden opeen confrontatie met de Israëlische politie. De groep jongeren was afkomstig uit Oost-Jeruzalem en bevatte ook leden van Hamas. Met megafoons werden andere moslims opgeroepen om mee te helpen de al-Aqsamoskee te “beschermen”.

De groep, die zich de ‘al Aqsa bende’ noemt, prees via de megafoons ook “het verzet van Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad” en riep de beide terreurgroepen op om een nieuwe oorlog met Israël te beginnen. De bende kreeg financiële steun van de PA en Turkije om de strijd om de Tempelberg op te voeren.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda