Sluiten

Zoeken.

Nieuwe raketaanvallen vanuit Gaza kunnen uitmonden in meervoudige frontenoorlog

Door Yochanan Visser - 

11 mei 2023

F230510YS169 (1)

Het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome onderschept raketten die worden afgevuurd vanuit Gaza, hier boven Sderot. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Afgelopen maandagnacht kwam toch nog onverwacht de krachtige reactie van het Israëlische leger op de rakettenregen die vorige week dinsdag op het zuiden van Israël neerdaalde vanuit de Gazastrook.

Tijdens de nieuwe acties in Gaza, die de titel Schild en Pijl (Magen ve Chetz in het Hebreeuws) kreeg, bombardeerde de Israëlische luchtmacht (IAF) een reeks militaire installaties van de door Iran gesteunde terreurbeweging Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).

Ook werden vier PIJ-leiders geliquideerd via aanvallen met onbemande vliegtuigen en met geleide precisieraketten. In totaal werden 13 Palestijnse Arabieren gedood bij deze aanvallen op het PIJ-leiderschap. Onder hen waren vier kinderen die zich in de appartementen van de PIJ-leiders bevonden. Dit leidde tot de haast automatische veroordelingen van buitenlandse regeringen. Echter, krachtens de internationale wetgeving wordt iedereen een militair doel wanneer terroristen zich verschuilen achter burgers.

Preventieve maatregelen

Onmiddellijk na de IAF-aanval op PIJ werden in Zuid-Israël preventieve maatregelen genomen ter voorbereiding op de verwachte vergelding door PIJ en ook Hamas. De Palestijnse terreurgroepen kondigden een krachtige reactie aan en uitten allerlei bedreigingen aan het adres van Israël. De regering in Jeruzalem waarschuwde de burgers van Israël ondertussen dat men zich moest voorbereiden op een ernstig en langdurig conflict.

Een zone van veertig kilometer rond Gaza werd vervolgens aangemerkt als een verhoogd risicogebied. Scholen werden gesloten en schuilkelders werden weer geopend. De bevolking werd aangeraden om dicht bij de schuilkelders en gepantserde veiligheidskamers in woningen te blijven. Zelf was ik op dat moment in het risicogebied en was getuige van de effecten van de preventieve maatregelen. Straten en wegen waren overwegend leeg en er heerste duidelijk een onwerkelijke en gespannen sfeer.

De meeste mensen die ik sprak waren echter laconiek of zelfs cynisch en gebruikten zwarte humor om hun gevoelens te uiten. Men is immers de tel kwijt geraakt van dit soort confrontaties met de terroristen in Gaza en heeft een manier gevonden om zich mentaal te bewapenen tegen weer “een ronde”, zoals het wordt aangeduid in Israël.

Het wachten was nu op het begin van die nieuwe ‘ronde’. De IAF ging intussen door met beperkte acties tegen de terroristische infrastructuur in Gaza en liquideerde een tweetal PIJ-terroristen die met een Hornet anti-tank raket op weg waren naar de grens met Israël.

Raketten in Samaria

Elders, in Judea en Samaria, werd op hetzelfde moment een toename van terroristische activiteit gemeld. Dit kwam waarschijnlijk ook door een uitgebreide IDF actie in de stad Sichem (Nablus in het Arabisch) in het midden van Samaria. Deze actie was er één van velen die de afgelopen maanden door de Israëlische veiligheidsdiensten zijn uitgevoerd tegen door Iran bewapende terroristen in Jenin, Nablus en andere steden.

Later op dinsdag werd door de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth onthuld dat PIJ in Jenin was betrapt op de ontwikkeling van raketten. Deze ontwikkeling past in het grotere plaatje waarbij Iran probeert om Judea en Samaria in een nieuw front tegen Israël te veranderen. Premier Benjamin Netanyahu stelt dat 95 procent van de terroristische activiteit tegen Israël nu kan worden toegeschreven aan het regime in Iran.

De premier praat ook steeds opener over de zogenaamde meervoudige frontenoorlog die Israël verwacht. Netanyahu zegt dat de IDF en IAF klaar zijn voor een dergelijke gecompliceerde oorlog. Niet iedere expert is het echter met hem eens en dat heeft te maken met de enorme hoeveelheid munitie en wapens die het leger nodig zal hebben om te vechten op verschillende fronten.

Preventieve aanvallen lijken daarom de juiste manier om de zogenaamde Iraanse verzetsas te beteugelen. Het gebeurt in Jenin en het gebeurde nu opnieuw in Gaza.

Nieuwe raketaanvallen

Op woensdagmiddag kwam dan eindelijk de verwachte reactie vanuit Gaza. Rond half twee in de middag begon het raketten te regenen op Zuid-Israël, eerst op de dorpen en steden rond Gaza en later ook op steden verder weg. De luchthaven Ben Goerion werd zelfs tijdelijk gesloten na een raketaanval op Tel Aviv.

In totaal werden er tot het schrijven van deze analyse 504 raketten vanuit Gaza op Israël afgeschoten. Hiervan viel ongeveer de helft in Gaza en de Middellandse Zee. De raketten die voortijdig ontploften in Gaza kostten aan vier mensen het leven, waaronder een kind.

De IAF reageerde met nieuwe aanvallen, onder meer op de raketwerpers die werden gebruikt. In totaal heeft de IAF tot nu toe 100 aanvallen uitgevoerd op terreurdoelen in Gaza.

Meervoudige frontenoorlog

Netanyahu en Yoav Galant, de Israëlische minister van Defensie, waarschuwden opnieuw voor de mogelijkheid van een “verlengd conflict” en voor een “meervoudig frontenconflict”.

Het Thuisfront Commando van de IDF was intussen bezig met de evacuatie van duizenden Israëli’s uit het grensgebied rondom Gaza. Dit was een nieuwe indicatie dat deze ‘ronde’ zou kunnen uitmonden in een groter conflict. De geëvacueerde Israëli’s werden vervolgens ondergebracht in hotels en hostels door heel Israël. Anderen hadden het gebied al op eigen initiatief verlaten.

Tot op dit moment is Hamas buiten de strijd gebleven maar daar zal volgens leiders van de terreurorganisatie verandering in komen. Zij vertelden de aan Hezbollah gelieerde krant al-Akhbar dat de respons op de acties van de IAF “verenigd” zal zijn door “het gezamenlijk opereren” van de verschillende “verzetfacties”. “Dit zal de bezetting (Israël) een grote les leren en de reacties zullen niet beperkt blijven tot een specifieke factie of een specifiek front. Alle fronten zullen op de nominatie staan om deel te nemen in de respons,” aldus de Hamas leiders in het interview met al-Akhbar.

Of het tot een meervoudige frontenoorlog zal komen is voornamelijk afhankelijk van Hezbollah en uiteindelijk van het commando van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRG). Deze buitenlandse divisie van de IRG is belast met de opbouw en uitbreiding van de coalitie van terreurgroepen en milities die Israël al bestrijden of dat zullen doen in een dergelijke oorlog.

In de nacht van woensdag op donderdag werden er geen nieuwe raketaanvallen gemeld. De IAF voerde wel een aanval uit waarbij Ali Ghali, de PIJ-commandant van de raketlanceringen, werd geliquideerd.

Daarop werden de raketbeschietingen hervat.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda