Sluiten

Zoeken.

Nieuwe onthullingen over Hezbollah

Door Yochanan Visser - 

1 oktober 2020

rashid-khreiss-9Y4Nd3sHPmk-unsplash

De haven van Beiroet na de explosie van vorige maand.

Afgelopen dinsdag hield de Israëlische premier Benjamin Netanyahu online een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Tijdens de toespraak uitte Netanyahu zijn optimisme over de kans dat andere Arabische landen, net zoals Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten, een vredesakkoord met Israël zullen sluiten. Echter, het grootste deel van zijn toespraak ging over Iran en Hezbollah in Libanon.

Geheim wapendepot

De Israёlische premier onthulde dat Hezbollah een geheim wapendepot in de buurt van de internationale luchthaven Rafiq Hariri vlakbij Beiroet heeft. Het depot bevindt zich in de woonwijk Janah vlakbij een benzinestation en een bedrijf dat gasflessen verkoopt.

Verder ligt het wapendepot vlakbij een serie tankers. Als er iets mis zou gaan, bijvoorbeeld een explosie, dan zou dat een ramp kunnen veroorzaken die te vergelijken is met de ontploffingen van vorige maand in de haven van Beiroet.Die ontploffingen kostten het leven van meer dan 200 inwoners van Beiroet en maakten bijna 300.000 mensen in Libanon dakloos.

Netanyahu liet een kaart zien van het wapendepot in Janah waar Hezbollah volgens Israёl geleide precisieraketten produceert vlakbij de startbaan van de luchthaven.

“De internationale gemeenschap moet eisen dat Hezbollah stopt met het gebruiken van Libanon en de Libanese bevolking als een menselijk schild.”

— Benjamin Netanyahu

Menselijk schild

Netanyahu riep de internationale gemeenschap en de Libanese regering op om actie te ondernemen tegen Hezbollah en Iran en verzekerde de Libanese bevolking dat Israёl geen kwade bedoelingen heeft met hen.

“De internationale gemeenschap moet eisen dat Hezbollah stopt met het gebruiken van Libanon en de Libanese bevolking als een menselijk schild”, zei Netanyahu. Dit zei hij voordat hij onthulde dat Hezbollah raketten produceert onder gebouwen waar mensen in wonen.

Eén van die gebouwen bevindt zich in de woonwijk Layiki en biedt onderdak aan 70 families. De Israёlische leider zei verder dat de rakettenfaciliteit dichtbij een kerk en een moskee ligt en dat er nog een derde faciliteit in een andere woonwijk is.

Download het kinderwerk

voor de Israëlzondag 2020

Oproep tot actie

Netanyahu zei dat Israёl alle informatie over de geheime rakettenfaciliteiten aan de Verenigde Naties had gegeven en riep de landenorganisatie op om actie te ondernemen tegen Libanon en Hezbollah. Hij zei verder dat Israёl de Libanese regering verantwoordelijk houdt voor de situatie met Hezbollah en riep Libanese leiders op om meer betrokkenheid te tonen met wat er in Libanon gebeurt.

Nasrallah ontkende glashard dat Hezbollah geheime wapendepots heeft in woonwijken van Beiroet en noemde Netanyahu een leugenaar.

Complimenten voor president Trump

De Israёlische leider uitte daarnaast zware kritiek op de VN voor haar houding ten opzichte van Iran. Hij noemde Iran de grootste vijand van vrede in het Midden-Oosten. Iran heeft de nucleaire overeenkomst die vijf jaar geleden door de VN werd goedgekeurd meerdere keren geschonden zonder dat de VN ingreep. Netanyahu prees president Trump voor zijn campagne tegen Iran. Netanyahu prees hem ook voor de liquidatie van Qassem Soleimani. Hij was de commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde en werd op 3 januari gedood door twee Amerikaanse onbemande vliegtuigen.

De Israёlische leider was vol lof over de Amerikaanse regering voor haar rol bij de vredesonderhandelingen met Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook uitte hij nogmaals zijn optimisme over de kansen dat er meer vredesovereenkomsten tussen Israёl en andere Arabische- of moslimstaten zullen komen in de naaste toekomst.

Onmiddellijk nadat Netanyahu zijn toespraak had gehouden sprak Israёls nieuwe ambassadeur bij de VN Gilad Erdan de Algemene Vergadering toe en riep de landenorganisatie op om eindelijk Hezbollah op de lijst van terreurorganisaties te plaatsen. Erdan riep de VN verder op om Hezbollah te veroordelen voor het gebruiken van Libanon en de Libanese bevolking als dekking voor haar misdadige praktijken.

Bekijk onze

publicaties

Reactie van Hezbollah

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah reageerde op Netanyahu’s toespraak op Al-Manar televisie in Libanon. Het tv-station wordt door Hezbollah gebruikt om propaganda tegen Israёl te verspreiden.

Nasrallah ontkende glashard dat Hezbollah geheime wapendepots heeft in woonwijken van Beiroet en noemde Netanyahu een leugenaar.

De Hezbollah-leider nodigde journalisten op om een kijkje te nemen in de gebouwen die Netanyahu noemde en verzekerde hen dat er niets zou worden gevonden. Hezbollah-woordvoerder Mohammed Affif hield verder een toespraak voor verslaggevers en schreeuwde leuzen tegen Israёl terwijl hij gasflessen omverwierp.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda