Sluiten

Zoeken.

Nieuw monument in Rotterdam onthuld op plein Loods 24

Door Joanne Nihom - 

4 augustus 2022

3

Tijdens de onthulling van het Joodse monument in Rotterdam.

Wie herinnert, laat niet vergeten.

Afgelopen week werd in Rotterdam een nieuw herdenkingsmonument onthuld. Kunstenares Martine Herman ontwierp het monument met de naam:

levens

10.000

stenen

Ongeveer vijfenzestighonderd Joodse bewoners van Rotterdam en omstreken zijn, via Loods 24, gedeporteerd en nooit meer teruggekomen. Deze slachtoffers worden nu herdacht met een monument dat bestaat uit duizenden steentjes.

Initiatiefnemer Frank van Gelderen, secretaris van Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument: “Het monument is ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Allereerst had de gemeente Rotterdam plannen om de kade groener te maken. De andere reden was het eenmalige Shoah monument Levenslicht. Dit bestond uit 104.000 lichtgevende steentjes die de Nederlandse Joodse slachtoffers van de Shoah symboliseerden.”

Het monument was op 16 januari 2020 één dag in Rotterdam te zien, waarna de steentjes werden opgedeeld. Ze werden naar gemeenten in het hele land gestuurd. Frank vroeg zich af wat er met die stenen ging gebeuren.  “Als secretaris van de Stichting schreef ik alle steden in Zuid-Holland aan die steentjes hadden ontvangen met de vraag of ze ze aan ons wilden sturen. Ongeveer twintig gemeenten reageerden en in totaal kregen we tienduizend steentjes terug. Omdat de steentjes levens symboliseren die vernietigd werden, kon ik mij niet vinden in de gedachte dat juist deze steentjes, ook in het niets zouden verdwijnen. Ik wilde er iets mee doen en zo ontstond het idee om er een monument van te maken.”

Herinnering

De kade is nu groen. Hier en daar zijn verschillende soorten siergras geplant, dat symbool staat voor het levend houden van de herinnering aan de omgekomen Joodse Rotterdammers. De onbeplante stukken laten de leegte voelen die overbleef. Langs het gras loopt een pad dat is gevormd van de tienduizend steentjes afkomstig van het Levenslicht project. “Een herinnering voor altijd”, aldus Frank.

Olijfboom

Op de kade staat een olijfboom in een plantenbak. Deze is aangeboden door de Israëlische ambassade in Nederland en het Joods Nationaal Fonds (JNF).  Ook is er een stekje van een boom bij het Rotterdam park in Israël geplant. Barbara Flesschedrager van het JNF: “Als één van de oudste bomen ter wereld is deze boomsoort een symbool voor kracht en vrede. Laat deze plek die ons herinnert aan de verschrikkingen in 1940-1945 ook een plek van vertrouwen zijn.”

Op de plaquette bij de boom staat: Opdat wij niet vergeten ….

Laten we nooit vergeten.

Over plein Loods 24

De ‘Muur’ is een gedeelte van de muur die rondom het terrein stond waarbinnen Loods 24 zich bevond. Plein Loods 24 in Rotterdam herinnert aan de Joodse Nederlanders uit Rotterdam en omgeving die tussen 30 juli 1942 en eind juni 1943 hier werden verzameld voor deportatie. Het overgrote deel van hen overleefde de verschrikkingen van de kampen niet. Slechts 13% keerde terug. Op het Joods Kindermonument staan de 686 namen van de Joodse kinderen uit Rotterdam die werden gedeporteerd en vermoord. Allen jonger dan 12 jaar. Een apart deel in het monument herinnert aan de kinderen van wie de namen onbekend zijn.

Bekijk hieronder meer foto's. Klik op een foto voor een vergroting.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda