Sluiten

Zoeken.

Neil Lazaraus: 'De Joden zijn het volk van het Boek'

Door Tal Hartuv - 

30 april 2021

2021 CVI website (5)

Neil Lazarus

Zoals Nelson Mandela met de onvergetelijke woorden: “Onderwijs is het machtigste wapen om de wereld te veranderen”, en de Bluesgitarist BB King, die grapte, “Het mooiste van kennis is, dat niemand het je kan afnemen”, hebben vele vooraanstaande figuren het belang van onderricht opgesomd. Wat voor BB King en Mandela gold, is ook waar voor de educatiespecialist Neil Lazarus.

Ontmoetingen

In een schijnbaar eindeloze bron aan materiaal die de steeds veranderende realiteit in het Midden-Oosten volgt, heeft Neil – die liefdevol bekend staat als mr. Israël Promotor – een toegankelijk platform met de naam “Awesome Seminars” gebouwd, bereikbaar via zijn website en Spotify, Google en Apple. Zelfs tijdens de lockdown is hij verzekerd van zijn doel gemiddeld 30.000 mensen per jaar op te leiden.

Nooit terugdeinzend voor ingewikkelde politieke vragen, bouwt Neil een tijdschema voor studenten, waar ze zowel Israëli’s als Palestijnen kunnen ontmoeten. Niets is verboden terrein. De studenten kunnen elke mening geven die ze maar willen, zolang ze zich in het debat waardig gedragen. Hij leert hen een dispuut rationeel te verdedigen. Een vaardigheid, die meestal verhuld wordt in een wereld waar het een belediging is meningen van mensen te kwetsen.

De studenten kunnen elke mening geven die ze maar willen, zolang ze zich in het debatwaardig gedragen.

Zijn uitgebreide kennis van het Midden-Oosten, waarin hij erop staat dat Israël in die context moet worden beoordeeld, wordt op een briljante manier uitgelegd door middel van het geniale gebruik van computers en technologie. Neil weet dat je jezelf moet heruitvinden om bij te blijven met alle ontwikkelingen. Of het nu apps, Webinars of seminars zijn, hij eist op die manier de aandacht van jonge mensen op, die het online studeren moe zijn, en heeft hij verbazingwekkend enthousiaste beoordelingen gekregen, omdat zijn studenten juist meer willen weten.

Morele dilemma's

Zijn laatste studie-implementatie is een interactieve multimedia presentatie waar studenten voor morele dilemma’s worden geplaatst. Zoals een terrorist, die in een auto onderweg is om een Israëlische club op te blazen. De studenten hebben de optie om een drone opdracht te geven aan te vallen. Maar de dingen zijn niet zo simpel als ze lijken. Op het moment dat de auto zijn doelwit nadert, ontstaan er dilemma’s door nieuwe informatie. Er is een risico onschuldige burgers te doden. Als er echter niet wordt aangevallen, kunnen er onschuldigen worden omgebracht in een moordaanslag. Wat oorspronkelijk zwart en wit leek, ontvouwt zich in een onverdraaglijke, hachelijke situatie.

Joodse mensen schreven de Bijbel, en hebben honderden jaren de wereld van academische kringen beïnvloed.

Zo leren studenten door deze acties dat alles wat met verdediging van Israël te maken heeft, morele dilemma’s creëert, en het veel complexer is (zoals de meeste dingen in het leven) dan wat je op het eerste gezicht ziet.

Al heeft hij Israëlische diplomaten en ambassadeurs getraind om in het openbaar te spreken (en zelfs een kandidaat voor het premierschap van een Europees land heeft getraind), zijn jonge mensen, tieners met honger naar kennis, zijn favoriete doelgroep. Dit komt voort uit zijn stellige overtuiging dat Joden het Volk van het Boek zijn. Joodse mensen schreven de Bijbel, en hebben honderden jaren de wereld van academische kringen beïnvloed, elke cultuur en elk land waar ze zich vestigden. Neils theorie is waarheid en hoop voor jonge mensen die gedurende de lockdown hun motivatie kunnen hebben verloren. Hij stimuleert deze jonge Joden te begrijpen dat ze niet alleen hun boek lezen, maar dat ze het ook kunnen schrijven: door kennis te verzamelen, respect te tonen naar anderen, en met nieuw enthousiasme hun liefde voor Israël, dat deel uitmaakt van de complexiteit van het Midden-Oosten, over te brengen.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda