Sluiten

Zoeken.

Nederland zet subsidie aan Palestijnse organisatie stop vanwege terreurbanden

Door Christenen voor Israël - 

6 januari 2022

Ben Knapen BZ

Minister Ben Knapen op archiefbeeld. Foto: Paul Kagame

De Palestijnse organisatie UAWC hoeft voortaan niet meer te rekenen op een miljoenensubsidie vanuit de Nederlandse overheid. De demissionair ministers Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) en Tom de Bruijn (Ontwikkelingssamenwerking) hebben dat besloten, nadat uit onderzoek bleek dat UAWC banden heeft met de terroristische organisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

De voorganger van De Bruijn, Sigrid Kaag, werd al in 2019 ingelicht door UAWC omdat twee van hun medewerkers waren opgepakt voor de betrokkenheid bij een bomaanslag in de buurt van het Israëlische dorp Dolev. Daarbij kwam de 17-jarige Rina Shnerb om het leven en raakten haar vader en broer gewond. Pas een jaar later zette Kaag de Nederlandse subsidie aan UAWC tijdelijk stop, zodat onderzocht kon worden of de organisatie daadwerkelijk banden heeft met het terroristische PFLP.

Uit extern onderzoek blijkt dat maar liefst 34 UAWC-medewerkers individuele banden hebben met het PFLP. Demissionair minister De Bruijn schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het in twaalf gevallen zelfs ging om medewerkers met een leidinggevende positie. Eén van de opgepakte daders van de bomaanslag in Dolev was jarenlang financieel directeur van UAWC.

Terreur Israel Judea Samaria

2021: elke dag 18 aanvallen tegen Joden in Judea en Samaria

In 2021 vonden ruim 6600 aanvallen plaats op Joden in Judea en Samaria. Dat maakte het Israëlische leger bekend.

Spectaculaire ontsnapping van Palestijnse terroristen2 (1) (1)

'Nederlandse regering steunt dubieuze Palestijnse organisaties'

Nederland doneert al jarenlang miljoenen euro's aan minstens zeven omstreden Palestijnse organisaties. Dat blijkt uit een geheim rapport.

De conclusies van het onderzoek zijn volgens Knapen en De Bruijn "zorgelijk" en reden om de subsidie aan UAWC per direct te stoppen.

Nederland gaf in totaal ruim 20 miljoen euro subsidie aan UAWC. Dat geld was bedoeld om de Palestijnse landbouw te ontwikkelen. De Nederlandse regering heeft het voornemen om een nieuwe samenwerking aan te gaan met een andere Palestijnse landbouworganisatie.

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda