Sluiten

Zoeken.

'Nederlandse regering steunt dubieuze Palestijnse organisaties'

Door Christenen voor Israël - 

12 juni 2021

gazaoorlog

Nederland doneert al jarenlang miljoenen euro's aan minstens zeven omstreden Palestijnse organisaties. Dat blijkt uit een geheim rapport van een Israëlische veiligheidsdienst, dat is ingezien door journalisten van De Telegraaf.

Israëlische diplomaten hebben er bij Nederland al eerder op aangedrongen om de steun aan deze ngo's te stoppen, omdat ze geld doorsluizen naar groeperingen die terroristische acties uitvoeren tegen Israël. Volgens het Nederlandse kabinet was dat niet nodig, want 'er wordt goed gecontroleerd waar het geld naartoe gaat'.

Ondanks meerdere waarschuwingen van Israël kon het dus gebeuren dat in de afgelopen jaren miljoenen euro's aan Nederlands belastinggeld werd bijgeschreven op de rekeningen van ten minste zeven dubieuze 'hulporganisaties'. Zeker twee daarvan zouden nog steeds Nederlands geld ontvangen. Eén daarvan is Defense for Children International - Palestine, dat volgens het rapport nauwe banden heeft met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Het PFLP staat op de Europese en Amerikaanse lijst van terroristische organisaties.

Eerder werd al bekend dat Nederland door blijft gaan met het financieren van UAWC, een Palestijnse organisatie die al zo'n tien jaar Nederlands geld ontvangt en in 2019 betrokken bleek te zijn bij de brute moord op de 17-jarige Rina Shnerb uit Israël. Toen een journalist van omroep Ongehoord Nederland de verantwoordelijke minister Sigrid Kaag (D66) vorige maand vroeg of Nederland inmiddels al excuses heeft aangeboden aan de familie van Shnerb, antwoordde Kaag dat de Nederlandse ambassadeur op bezoek was geweest bij de familie. Dat bleek niet waar te zijn.

Of de nieuwe onthullingen consequenties gaan hebben voor de financiële steun aan de Palestijnse organisaties is nog niet bekend.

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda