Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Nagebouwde Hamas-tunnel op 13 juni in Rotterdam

Door Christenen voor Israël - 

12 juni 2024

ed5f29438cdcc2d4ed84eaf07e5f9930

Nagebouwde Hamas-tunnel

Op donderdag 13 juni van 12.00 tot 15.00 uur is in Rotterdam een kunstwerk te bezichtigen dat u kunt bezoeken. Op een unieke manier vraagt het kunstwerk aandacht voor het lot van de 120 gegijzelden in Gaza. Ook u bent van harte welkom om uit solidariteit langs te komen.

Op 7 oktober vielen Hamas-terroristen Israël binnen. 1200 mensen werden vermoord op gruwelijke wijze, en honderden werden ontvoerd. Initiatiefneemster Rachel Meijler: “Op 7 oktober ‘s avonds hoorde ik dat mijn neefje vermist was. Enkele mensen vertelden ons dat ze hem hadden gezien. Vijf dagen lang hebben we niks van hem vernomen. Pas toen werd zijn lichaam gevonden en bleek hij vermoord te zijn. Ik voelde in die vijf dagen hoe het is om gek te zijn van wanhoop. We zijn nu meer dan een halfjaar verder. De wanhoop van zoveel families in Israël is alleen maar groter geworden.”

WhatsApp Image 0 0 0 at

Initiatiefneemster Rachel Meijler bij de oplegger waarin de Hamas-tunnel is nagebouwd

Rachel Meijler is kunstenares en was met haar dochter onlangs op het ‘plein van de ontvoerden’ in Tel Aviv. Daar was een Hamas-tunnel nagebouwd door de Israëlische kunstenaar Roni Levavi, waar je doorheen kon lopen. Rachel: “Dit was de eerste keer dat ik een kunstinstallatie meemaakte, waar ik zelf kon voelen hoe het is om in zo’n tunnel te zijn. Ik kon me beter inbeelden wat de gegijzelden al zo lang moeten doormaken. Ik hoorde geluid van bombardementen, het was er druk en benauwend. Toen dacht ik: dit moet de rest van de wereld ook zien, want veel mensen lijken te vergeten dat er nog steeds ruim 120 mensen gekidnapt zijn, waaronder vrouwen, kinderen en ouderen.”

Samen met Roni Levavi en met steun van Christenen voor Israël, diverse organisaties en veel vrijwilligers begon Rachel Meijler in Nederland met de bouw van de tunnel. De installatie is gebouwd in een oplegger, en is daardoor mobiel. Rachel: “Daarmee gaan we de komende maanden Europa door reizen. We zijn de afgelopen maanden in Amsterdam, Den Haag en Urk geweest, en hebben al aanvragen voor Utrecht, maar ook vanuit Brussel, Parijs en München. De bedoeling is dat mensen gaan nadenken: wat zou jij doen als je kind gekidnapt is? Elk mens ter wereld zou gek worden. Het is een verbindende vraag, geen polariserende vraag. Mijn hoop is dat mensen door dit project te bezoeken dichter bij elkaar zullen komen”.

Praktische informatie:

Wanneer?
Donderdag 13 juni 2024
van 12.00u tot 15.00u

Waar?
Locatie: Rotterdam: Stadhuis - trottoir

Voor wie?
Iedereen is van harte welkom, toegang is gratis.

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda