Sluiten

Zoeken.

Mossad en Iraanse activiteiten in Europa en de VS

Door Yochanan Visser - 

30 maart 2023

2022 Website CVI (4)

In Holon wordt gedemonstreerd tegen de Iraanse regering. (Foto: Flash90)

Afgelopen dinsdag arresteerden de Griekse autoriteiten twee Pakistani burgers die van plan waren om aanslagen te plegen op Joodse doelen, en op Israëli’s in de hoofdstad Athene.

De twee, 27 en 29 jaar oud, waren in het bezit van elektronische- en communicatie apparatuur waarmee ze contact onderhielden met een zogenaamde ‘fixer’ in Iran. Deze ‘fixer’ had een dodelijk gas besteld voor de terroristen en beloofde hen om 16.000 euro te betalen voor ieder Joods of Israëlisch dood slachtoffer.

Het hoofddoel van de twee Pakistani terroristen was het hoofdkwartier van de internationale Joodse organisatie Chabad in Athene. De twee waren van plan om het restaurant in het Chabad-centrum te vullen met het dodelijke gas en om dan een gasfles, die in de keuken werd gebruikt, op te blazen. Op deze wijze waren zij verzekerd van een hoog aantal dodelijke slachtoffers.

Mossad in actie

Op woensdag jl. werd bekend dat de Israëlische buitenlandse geheime dienst Mossad de Grieken had geassisteerd bij het oprollen van het nieuwe Iraanse plot. Mossad geeft regelmatig tips aan, met name, Europese regeringen over op handen zijnde Iraanse terreuracties.

In november vorig jaar, bijvoorbeeld, tipte Mossad de Britse geheime dienst MI5 over ophanden zijn terreuraanslagen op Britse journalisten die voor pro-regimeverandering in Iran of pro-Israël zijn. De Engelse krant The Guardian rapporteerde een maand geleden dat de MI5 tenminste 15 Iraanse plots - om aanslagen te plegen tegen in Engeland woonachtige Iraanse dissidenten - had voorkomen.

Ongeveer hetzelfde gebeurde met Frankrijk en Denemarken in 2018 toen Mossad ook de inlichtingen verstrekte die een Iraans terreurplot voorkwam.

In juni 2022 gaf Mossad cruciale informatie aan de Turkse geheime dienst MIT over een Iraans plot tegen Israëli’s.

Hetzelfde gebeurde in oktober 2021 in Cyprus toen een man uit Azerbeidzjan werd aangehouden. Hij was van plan om een Israëlische zakenman te vermoorden, in opdracht van de Islamitische Revolutionaire Garde in Iran.

Zelfs in Nederland was Iran actief om dissidenten te vermoorden. Dat gebeurde in 2015 en 2017 en leidde ook tot een crisis in de relaties tussen de regering in Den Haag en het regime in Teheran.

Hezbollah

Wanneer Iran niet zelf betrokken is bij terreurplots in Europa dan gebruikt het zijn Libanese bondgenoot Hezbollah wel. In juli 2012 blies een Libanese zelfmoordterrorist zichzelf op in een bus met 42 Israëli’s die op vakantie waren in Bulgarije. De regering in Sofia vroeg daarna om de uitlevering van twee Hezbollah-leden die betrokken waren bij de planning van de aanslag. Dit verzoek werd echter niet gehonoreerd en de twee werden daarna bij verstek veroordeeld.

In 2020 waarschuwde de CIA voor de activiteiten van Hezbollah in diverse Europese landen. De terreurgroep zou voorraden ammoniumnitraat hebben aangelegd in onder andere Engeland, België en Frankrijk. De aanslag in Bulgarije werd ook uitgevoerd met ammoniumnitraat. Dit is dezelfde chemische substantie die ontplofte in een hangar in de haven van Beiroet in augustus 2020. Bij die enorme explosie kwamen tenminste 218 mensen om het leven en werden meer dan 7.000 anderen verwond.

Israëlnieuws

via WhatsApp

Iran in de VS

Iran heeft in vele westerse landen zogenaamde slapende cellen die op ieder moment kunnen worden geactiveerd om liquidaties uit te voeren. Ook zijn er groepen in de Verenigde Staten die door Iran zijn geronseld, zij brengen Joodse- en Israëlische doelen in kaart.

Eén van die groepen opereerde in de stad Boston en bracht alle Joodse en Israëlische doelen in Massachusetts in kaart. De Joodse organisaties werden op de website van het Boston Mapping Project beschuldigd van verantwoordelijkheid voor de 'kolonisatie van Palestina'. Later werd het bewijs geleverd, waarschijnlijk ook door Mossad, dat Iran achter het Boston-project zat. Het persbureau Press TV - dat aan het regime in Teheran is gelieerd - erkende in feite de Iraanse betrokkenheid bij het Boston Mapping Project. Press TV riep op tot het uitbreiden van het in kaart brengen van de Joodse en Israëlische instanties tot alle Amerikaanse staten.

'Sancties'-lijst

Eerder dit jaar publiceerden de autoriteiten in Teheran een lijst met daarop Europese bedrijven en organisaties die waren geselecteerd voor 'sancties' via hun spreekbuis Fars News. Eén van die organisaties was Christenen voor Israël. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Iran zei in een verklaring dat de lijst een vergelding was voor nieuwe sancties van de Europese Unie tegen het regime in Teheran. Wanneer men echter kijkt naar de hele lijst, dan ziet men dat de personen, bedrijven en instanties die buiten Nederland en België werden geselecteerd voor 'sancties' allen in verband konden worden gebracht met regeringen, de EU of met het militaire apparaat in deze Europese landen. Slechts in het geval van Nederland en België ging het om organisaties die pro-Israël zijn, zoals het CIDI en Christenen voor Israël. Directeur Frank van Oordt van Christenen voor Israël zei in een reactie dat hij trots was op het feit dat zijn organisatie op de lijst van het regime in Teheran stond.

Iraans Europese hoofdkwartier

De subversieve activiteiten van Iran in de Europese Unie en de VS kunnen echter niet worden onderschat. Deze activiteiten worden, onder meer, gecoördineerd door het Islamitische Centrum voor Engeland (ICE) in het Verenigd Koninkrijk. Officieel zou deze non-profitorganisatie zich bezig houden met liefdadigheid. Echter de Engelse krant The Times ontdekte dat ICE gerund wordt door een vertrouweling van Ayatollah Ali Khamenei, de opperste leider van Iran. Het centrum promoot de ineenstorting van democratische regimes in Europa en roept op tot het vermoorden van onder andere homo’s. Britse parlementariërs hebben de regering in Londen nu opgeroepen om ICE te sluiten.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda