Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Mooi initiatief: herdenkingsborden in Baarn ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers

Door Joanne Nihom - 

7 april 2022

3

Op 40 plekken in Baar worden herdenkingsborden geplaatst. Foto: Twitter Burgemeester Roëll

Over een paar weken is het weer 4 mei. In Israël wordt deze dag Jom HaShoah, dag van de Shoah (Holocaust), genoemd en vindt op 28 april plaats. Met wat zich de afgelopen maanden in Oekraïne afspeelt, komen bij veel ouderen de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog weer naar boven. Het zorgt voor extra spanning, nachtmerries en veel verdriet.

Ik was dan ook diep geraakt toen ik hoorde over een mooi gebaar in Baarn. Het dorp telt ongeveer tachtig slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hun namen staan vermeld op twee monumenten aan het Stationsplein. Vermoorde Joden, gesneuvelde soldaten en verzetsstrijders die ooit in Baarn leefden.

Jaarlijks, op 4 mei, worden tijdens de dodenherdenking in Baarn hun namen genoemd. Door te gedenken, blijven zij leven.

Herdenkingsbord

Het Comité 4 en 5 mei Baarn komt dit jaar, voorafgaand aan de dodenherdenking, met een bijzonder initiatief. De komende weken komt op 44 adressen waar oorlogsslachtoffers hebben gewoond een herdenkingsbord met tekst over hun lotgevallen en, indien beschikbaar, een foto.

Vaak staan er meerdere slachtoffers op één herdenkingsbord. De borden worden geplaatst, met toestemming van de huidige bewoners, op een vanaf de openbare weg goed zichtbare plek. Ruim vier weken blijven ze staan.

Door de te gedenken, blijven zij leven.

Opdat we nooit vergeten. Juist nu. Juist in deze tijd is het belangrijk om ons te realiseren wat oorlog doet.

De borden zien er zo uit:

Voorbeeld herdenkingsbord

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda