Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Miss Universe verkiezingen in Israël

Door Joanne Nihom - 

13 december 2021

Miss Universe Israel Jeruzalem

Deelneemsters van Miss Universe brachten een bezoek aan Jeruzalem. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

Afgelopen weekend vonden in Israël de Miss Universe verkiezingen plaats. Niet echt een onderwerp voor mijn blog. Maar misschien toch wel?

Eigenlijk maakte het me een beetje boos dat de deelnemers hieraan wel het land in mochten en u, onze trouwe toeristen, vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, nog steeds niet. Tot ik hoorde dat het event, dat in Eilat plaatsvond, live uitgezonden werd en door meer dan 600 miljoen kijkers in zo’n 170 landen werd bekeken.

Bezoek aan Haboydem

Wat echter vooral mijn aandacht trok, was een bezoek van de deelnemers aan Jeruzalem en met name aan de non-profit organisatie Haboydem, waar niet alleen tweedehands kleding wordt verkocht, maar waar ook begeleiding wordt gegeven aan vrouwen die herstellende zijn van psychische problemen. Ze worden daarin bijgestaan door sociaal werkers en therapeuten die vrijwel allen op vrijwillige basis werken. Als de vrouwen zover zijn dat ze weer deel kunnen nemen aan een leven aan de maatschappij, worden ze ook geholpen bij het vinden van een vaste aanstelling.

De deelnemers van de Miss Universe verkiezingen bezochten niet alleen de winkel, ze gaven ook een modeshow in de tweedehands kleding. Eén van de deelneemsters zei: “De kleding die hier verkocht wordt, krijgt een kans op een nieuw leven, en dat geldt ook voor de vrouwen die hier werken.”

De kleding die hier verkocht wordt, krijgt een kans op een nieuw leven, en dat geldt ook voor de vrouwen die hier werken.

Onder de toeschouwers was plaatsvervangend burgemeester van Jeruzalem, Fleur Hassan-Nahoum. Zij zei: "Ik ben blij dat we de afgevaardigden van de Miss Universe verkiezingen met Haboydem hebben laten kennismaken. Het is een belangrijke plek in Jeruzalem. Hier worden vrouwen die aan de rand van de maatschappij leven opgevangen en krijgen ze een nieuwe kans. En hoe mooi om dat te combineren met de verkoop van prachtige tweedehands kleding.”

Of je wel of niet achter een Miss Universe verkiezing staat, het was een prachtige promotie voor Israël en een mooie kans om het land in de schijnwerpers te laten schijnen. En hoe bijzonder om twee zulke uitersten in het spectrum van het leven samen te laten komen.

Bestel het boek

Over grenzen

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda